NÀr detta publiceras har vi gÄtt in i det nya Äret, 2024, och det för med sig en kÀnsla som jag tror att mÄnga delar just nu. Det Àr mest sannolikt en blandning av förvÀntan och förhoppningar inför vad det nya Äret ska och kan innebÀra, kanske i kombination med en viss Àngslan eller smÀrta över vad som har uteblivit detta Är eller saker som du behöver slÀppa taget om för att göra plats för det nya. Det kan vara lite omtumlande om Àn överlag positivt helt enkelt.

 

Vi mĂ„ följa en gemensam kalender dĂ€r ett nytt Ă„r för de flesta innebĂ€r nya möjligheter och fokus pĂ„ det nya. Min erfarenhet Ă€r att vi alla har vĂ„ra egna cykler av början och slut hela tiden, och att det Ă€r vĂ€ldigt unikt var du sjĂ€lv Ă€r i en process. Och du Ă€r alltid i FLERA processer samtidigt. NĂ„got som kan leda till en stress om du sjĂ€lv upplever att du inte riktigt hunnit med det du tĂ€nkt, att du kanske fortfarande inte Ă€r sĂ€ker pĂ„ vad ditt nĂ€sta steg eller fokus för 2024 Ă€r medan nĂ„gon annan kanske har en otroligt detaljerad Ă„rsplan fĂ€rdig redan. Don’t worry, oavsett var du Ă€r i din process, vare sig du har en detaljerad plan och strategi eller inte inför ett nytt kalenderĂ„r, Ă€r du precis dĂ€r du ska, det vill sĂ€ga precis i tid, pĂ„ rĂ€tt plats och bland rĂ€tt förutsĂ€ttningar för exakt det du behöver.

 

För mig dyker det upp tvÄ verktyg att ta till, som alltid Àr aktuella var du Àn Àr, för att veta hur du ska fortsÀtta pÄ din egen rÀtta vÀg, som jag vill dela hÀr idag och som du gÀrna fÄr kÀnna in och testa sjÀlv. Dessa verktyg handlar om tvÄ saker att kÀnna in och besvara, antingen sÄ fort du kÀnner dig övervÀldigad pÄ nÄgot sÀtt eller oklar i din riktning, eller anvÀnda svaren som ett övergripande fokus och ledmotiv för en lÀngre period, kanske för hela 2024. Det första verktyget har fokus pÄ att bjuda in det som skaver i dig för att integrera det, och det andra verktyget Àr för att bjuda in motsatsen för att förstÀrka det.

 

Jag har mÀrkt att dessa tvÄ verktyg Àr de jag ofta Äterkommer till och nÀr jag gör dem med omsorg har de haft stor pÄverkan pÄ mitt liv. Du kan nu vÀlja att följa med och landa i olika svar i samma stund som vi gÄr igenom dessa verktyg hÀr eller sitta med det sjÀlv senare för mer djup och sanning i dina svar, och kanske framför allt helt i din egen takt utan distraktioner. Min rekommendation Àr att du pÄ nÄgot sÀtt dokumenterar det som kommer fram. För mig Àr det bÀsta sÀttet att skriva ned, om Àn stödord eller meningar (de behöver inte ens vara kompletta). Du kan Àgna dessa övningar bara nÄgra minuter eller lÀngre. Som vanligt kan du ocksÄ bara lÀsa lugnt, utan att göra nÄgot annat Àn just det och ÀndÄ landa i det som Àr viktigt för dig just nu.

 

Det första verktyget Ă€r nĂ„got som har formats mycket för mig med Ă„ren och har pĂ„ senaste tiden verkligen tagit in inspiration frĂ„n Carl Jungs metod “Aktiv Imagination”, varav denna jag kommer att beskriva hĂ€r Ă€r en betydligt enklare version och dĂ€rmed kanske lĂ€ttare att nĂ€rma sig för mĂ„nga. Jag vill nĂ€mna en viktig disclaimer att Jungs metod Ă€r att hanteras varsamt och enbart av den som Ă€r vĂ€l införstĂ„dd i processen och dess olika element, för dig som vill gĂ„ djupare in i den. Jag har mĂ€rkt att Ă€ven en enklare version kan vara av enormt vĂ€rde, utan större risk att du gĂ„r vilse mellan ditt medvetna och undermedvetna.

 

Den enklare versionen, och det första verktyget, handlar om att du gĂ„r in med en intention att agera som en proffsig medlare mellan tvĂ„ aspekter av dig sjĂ€lv som hamnat i nĂ„gon slags dissonans. LĂ„t oss kalla verktyget för “Göra plats”. Syftet Ă€r att landa i en win-win för bĂ„da parter eller aspekter, och egentligen snarare att lyssna och föra samman delar som tidigare har lett till en eller annan split i dig sjĂ€lv. Delar, egenskaper, krafter eller kĂ€nslor som har haft eller har svĂ„rt att samsas eller att mötas i dig. LĂ„t mig ge dig lite mer kontext för vad detta handlar om och ge ett förtydligande exempel.

 

I denna stund, kanske allra mest tydligt nÀr du vaknar, finns det ofta nÄgot tema eller en typ av inre dialog eller energi som pockar pÄ din uppmÀrksamhet. Kanske Àr det svÄrt att sÀtta fingret pÄ vad det Àr men du mÀrker att det vill ha din energi och uppmÀrksamhet, eller att det beter sig som en bakgrundsapp pÄ din dator eller mobil som naggar pÄ prestandan och gör andra processer mer utmanande att ha ett flöde i. Kanske rör det nÄgot i ditt jobb som kÀnns olöst, nÄgot i din relation, runt din hÀlsa eller din familj. Det kÀnns ofta som en energi som vill ha nÄgot av dig som du inte vet om du kan eller vill möta, det kanske kÀnns orÀttvist, Àngsligt, förvirrande eller gör dig frustrerad. KÀnslorna Àr i regel nÄgot som du helst vill lösa nu, eller fortsÀtta pressa undan eller undvika helt att grÀva i.

 

Denna första aspekt Ă€r nĂ„got som pĂ„ ett eller annat sĂ€tt kĂ€nns lite besvĂ€rligt. Som tidigare nĂ€mnt Ă€r dina sĂ„ kallade “inre demoner” alltid förklĂ€dda allierade, det vill sĂ€ga de visar inre strukturer av dig som behöver din uppmĂ€rksamhet för att integreras och egentligen, göra att du kĂ€nner dig mer hel och kan leva mer fri. Ibland kan “demonen” visa sig som ett krav du upplever pĂ„ dig sjĂ€lv, till att du ska vara mer eller mindre av nĂ„got. Ofta handlar det om en del av dig som du har byggt upp ett skydd emot och oftast omedvetet satt pĂ„ dig en metaforisk mask och fasad för att hĂ„lla borta.

 

Det som dyker upp nĂ€r du stannar upp och fĂ„ngar upp vad som verkligen pyr under ytan, var din uppmĂ€rksamhet drar kopplat till en lite svajig kĂ€nsla, Ă€r ett toppenunderlag för att veta var din frĂ€msta utveckling ligger hĂ€r och nu. LĂ„t sĂ€ga att du Ă€r en vĂ€ldigt driven, ambitiös person som gĂ€rna planerar, presterar och hela tiden har nĂ„got pĂ„ gĂ„ng och du fĂ„r till dig att du borde slappna av mer, lĂ€ra dig njuta och sĂ„ vidare. Om vi skulle stanna upp och kĂ€nna in denna energi och försöka koka ner vad denna aspekt handlar om, som vill nĂ„got och som mest sannolikt provocerar dig lite, skulle vi kunna kalla det för “njutning” i detta fallet. De aspekter som vi vĂ€ljer att medla mellan i detta fall Ă€r alltsĂ„ delen av dig som stĂ„r för att prestera, och den andra delen handlar om att njuta. För argumentets skull gĂ„r det att pĂ„stĂ„ att du sĂ„klart kan njuta av att prestera, detta handlar mer om att fĂ„nga upp det mer unika i dig som har en konflikt, och som mest sannolikt representerar nĂ„got mer personligt specifikt för dig kopplat till njutning och prestation, och hur du nĂ€rmar dig livet utifrĂ„n dessa.

 

I Jungs originalmetod och mer avancerade och djupgĂ„ende tekniker lĂ„ter denna mer skavande aspekt personifiera sig sjĂ€lv Ă€nnu mer och dĂ€r du kan interagera med den direkt, att lĂ„ta ditt medvetna möta det undermedvetna, som det oftast rör sig om nĂ€r vi upplever en dissonans, nĂ„got obekvĂ€mt eller split i oss sjĂ€lva. För denna teknik rĂ€cker det med att försöka hitta “det dĂ€r” som pockar pĂ„ din uppmĂ€rksamhet just nu pĂ„ ett lite obekvĂ€mt sĂ€tt, och försöka namnge det, vad det handlar om. Och för mina fellow övertĂ€nkare dĂ€r ute, försök inte forcera fram vad som borde komma upp, det vill sĂ€ga försök inte “lösa problemet” utan slappna snarare av och kĂ€nn in vad som kĂ€nns levande men som ocksĂ„ skaver i dig just nu. Om du inte hittar ett ord kan det rĂ€cka med att du snappar upp en bild inom dig, en kĂ€nsla, en struktur eller form.

 

Första steget för att hitta var ditt nĂ€sta bĂ€sta steg Ă€r och kliva i den riktningen Ă€r alltsĂ„ att hitta det ovan och sedan bjuda in det till medling genom att opartiskt och med ett öppet sinne, och hjĂ€rta, frĂ„ga den “besvĂ€rande” aspekten, vad den vill sĂ€ga och utforska varför den gör sig pĂ„mind i ditt liv, eller helt enkelt varför den Ă€r sĂ„ intensiv eller pĂ„taglig för dig. Detta kan ske helt och hĂ„llet som en tyst process, helst dĂ€r du skriver ner det som dyker upp nĂ€r du sitter med medlingen. Nyckeln Ă€r att gĂ„ in med en icke-dömande nyfikenhet och se vad du har att lĂ€ra av det som du upplevt besvĂ€rar dig och sedan notera vad ett möte mellan den aspekten av dig sjĂ€lv och dess motsats, kan komma till för konsensus. NĂ€r du har ett hum om vad det Ă€r Ă€r det sĂ„klart viktigt att du pĂ„ ett eller annat sĂ€tt hedrar vad dina parter har kommit fram till för att detta inte ska stanna vid en enbart intellektuell process utan faktiskt verkan i ditt liv. 

 

I exemplet med njutning: Anta att njutningen har nÄgot att dela med dig som Àr högst vÀrdefullt, att den kommer till dig av en anledning. Kanske blir du provocerad nÀr andra uttrycker att du borde kunna slappna av mer, eller sÄ har du helt enkelt svÄrt att förstÄ hur det ska hjÀlpa dig. Kanske representerar njutning en egenskap eller person som du har svÄrt för och som du helst vill hÄlla dig ifrÄn. NÀr du istÀllet för att undvika denna aspekt, istÀllet stannar upp och bjuder in den kan otroliga insikter komma till dig. SÄ starka att de kan förÀndra ditt liv.

 

Och för att fortsÀtta med just aspekten njutning, vad Àn den betyder och innehÄller hos just dig: Kan du se hur du har lÄtit nÄgot annat, i detta fall din prestationsdrivna del, tagit över och kanske inte gjort rum för njutning? Finns det nÄgra missuppfattningar runt de bÄda delarna av dig som behöver sÀttas ljus pÄ? Och vad fÄr du till dig skulle kunna vara en bÀttre dans mellan dessa, ett mer givande samspel? NÀr du Àr klar med medlingen bör du ha en uppfattning om vad du vill bjuda in mer av nÀr det kommer till att harmonisera med en dominant part i dig. Ju mer du sitter med detta desto större sannolikhet att du fÄr se det som skaver i dig med helt nya ögon och kunna omfamna kraften i det som tidigare stötts bort. Det du har stött bort Àr Äterigen ofta nÄgot du dömer hos andra, som kan göra dig frustrerad eller irriterad att möta. Precis samma aspekt har ofta lett till att du inte har tillÄtit dig sjÀlv vissa saker genom ditt liv eller över en lÄng tid, och som ofta Àr det vi uppfattar som blockeringar i oss sjÀlva men som vi inte riktigt kan bli kloka i.

 

Det första steget Àr alltsÄ sammanfattat att du bjuder in den del i dig just nu som skaver lite och att ta in det med ett öppet sinne och vara beredd pÄ vad Àn som vill dyka upp utan att söka nÄgot specifikt. Konversera med denna del av dig och kÀnn in vad den har att ge dig. Du gör detta bÀst i en lugn och ostörd miljö, förslagsvis med nÄgot att anteckna dina insikter pÄ. Ju nÀrmare nÄgot meningsfullt och djupt desto större sannolikhet Àr det att du kÀnner dig lite skakad, tröttare eller mer fylld med energi, eller rörd av stunden eller det som kommer fram, men det Àr inget mÄste för att nÄgot av vÀrde ska landa. Detta Àr precis som alla andra processer nÄgot vi blir bÀttre pÄ för varje gÄng vi gör det. Om du upplever det som kommer fram eller det som har landat svÄrmanövrerat ska du aldrig tveka att vÀnda dig till nÄgon för att hjÀlpa sortera och guida innehÄllet, och helt enkelt hjÀlpa dig till stabilitet i dig sjÀlv.

 

Andra verktyget som jag sjĂ€lv anvĂ€nder för att komma i bĂ€ttre kontakt med var mitt fokus behöver ligga hĂ€rnĂ€st, Ă€r mer simpel Ă€n det förstnĂ€mnda verktyget men likasĂ„ kraftfullt, och utgör en fin balans till det första verktyget som kan vara rĂ€tt omtumlande. Det handlar om att kĂ€nna in vilken kĂ€nsla, vilka bilder och vilka intryck som kommer till mig nĂ€r jag tĂ€nker pĂ„ vad som har gjort mig allra mest levande under Ă„ret. Vi förĂ€ndras hela tiden men mest sannolikt finns det en kĂ€rna frĂ„n början av ditt liv som följer med, som kanske tar sig i olika uttryck, som vill just det – att uttryckas genom dig. Att upplevas. För mig kan det ofta landa i ett ord eller en kĂ€nsla som min sjĂ€l verkligen vill ha mer av, och det Ă€r frĂ„gan i detta andra verktyg för vad du kan bjuda in hĂ€rnĂ€st för ditt bĂ€sta steg i rĂ€tt riktning just nu, det vill sĂ€ga: Vad vill jag bjuda in Ă€nnu MER av? Vad lĂ€ngtar jag efter, bara för sakens skull? Vilket ord dyker upp hos dig nĂ€r du tĂ€nker tillbaka pĂ„ ett minne eller en stund dĂ€r du kĂ€nt livet fylla dig? Kanske var det en liten stund hĂ€rom dagen, kanske tĂ€nker du pĂ„ ett mer ovanligt event i ditt liv. Det stora finns ofta i det till synes lilla.

 

För att dela mitt eget ledord för kommande period har det landat i â€œĂ€ventyr”. Jag mĂ€rker att det finns inget som gör mig sĂ„ levande som nĂ€r jag bjuder in Ă€ventyr och det kan verkligen vara bĂ„de stort och smĂ„tt, men jag vet exakt vilken kĂ€nsla som ingĂ„r och den föder verkligen magi var jag Ă€n gĂ„r nĂ€r det fĂ„r ta plats. Tidigare Ă„r har exempelvis haft temat “tillit”. Med processen bakom det som leder fram till ett enkelt ord eller fras som ledmotiv skapas ocksĂ„ en struktur, eller en typ av filter, som gör att jag kan hĂ„lla mer av det – och det i sin tur – bjuder in mer av det som Ă€r för mig. Jag har personligen upplevt detta mer effektivt att utgĂ„ frĂ„n Ă€n alla andra tekniker och strategier som det bjuds in till i den externa vĂ€rlden. SĂ€tt det inre pĂ„ plats i en meningsfull riktning och du kommer att ha lĂ€ttare att sĂ„lla vilka externa strategier som Ă€r dina att anvĂ€nda och ta till.

 

Som du mÀrker Àr de tvÄ verktygen som nÀmnts hÀr lite olika i sitt tillvÀgagÄngssÀtt och fokus, men som bÄda leder till en harmonisering och pÄ samma gÄng en förstÀrkning av det som redan vill leva genom dig. Det ena Àr att ta in och integrera nÄgot missförstÄtt i dig sjÀlv, och det andra Àr att sÀtta ett meningsfullt och livgivande fokus, bÄda för att finjustera och ÄteruppvÀcka din inre kompass. Oavsett vilken strategi eller mÄlsÀttning du har i ditt arbete eller liv för det kommande Äret, angÄende dina projekt eller valfritt annat omrÄde i ditt liv, kommer det att vara enormt vÀrdefullt att sÀtta denna inre grund först dÄ allt vi gör ofta Àr ett försök att nÀrma oss nÄgot djupare. SÄ börja med djupet innan görandet fÄr flyga runt.

 

För mig personligen kan en nystart eller kurskorrigering ske i varje ögonblick, det finns alltsÄ inget speciellt med 2024 och pÄ samma gÄng nÄgot högst speciellt med markeringen av ett nytt Är. Jag tror det jag framför allt vill förmedla Àr att din nystart finns för dig hela tiden, och dess ritualer och innebörd Àr för dig att forma. Ditt nÀsta steg finns alltid inom dig, men det krÀvs ett mod, ett fokus och en disciplin i sig att vÄga titta inÄt istÀllet för att titta utÄt och börja agera. Jag önskar dig, vilket som, ett kommande Är av att du fÄr vÀxa pÄ ett sÀtt som gör dig allra högst levande. Att du genom upp och ner kan kÀnna rikedom av allt som vill upplevas och uttryckas genom dig. Att du till följd av detta kan kÀnna och dÀrmed dela kÀrleken av att vara du, till andra att vara dom sjÀlva. KÀrlek Àr nÀr du och jag fÄr vara allt, och nÀr du och jag fÄr vara allt Àr kÀrlek oundvikligt.

 

Till nÀsta gÄng: VÀnta inte pÄ ett nytt Är för att slÀppa fram och bjuda in mer av dig sjÀlv, men anvÀnd det om det kÀnns rÀtt.

 

 

P.S För en mindre kondenserad version och “hela kakan” – lyssna pĂ„ podden Business Med SjĂ€l – Episod 23.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *