Innan vi hoppar in i dagens Àmne vill jag nÀmna att jag ruvar pÄ att göra uppdateringar av bÄde podden, bloggen och mina tjÀnster. Anledningen att jag vill lyfta det Àr sÄklart av spÀnning och entusiasm, men ocksÄ för att uppmuntra dig att alltid vÄga göra kurskorrigeringar som kÀnns rÀtt, oavsett var som har försiggÄtt dem. Vad dessa Àndringar innebÀr för dig som lÀser och lyssnar Àr egentligen mer av det som redan ingÄr hÀr, och ett ytterligare mer helhjÀrtat inslag av att jag personligen följer mitt eget kall och öppnar upp för nya möjligheter som jag tror Àr mer i linje för mitt mest autentiska och passionerade bidrag. En liten hint inför 2024 bara. Nu till dagens Àmne.

 

Vilken tro eller vilket filter du Ă€n vĂ€ljer att leva din verklighet frĂ„n Ă€r det min tro att vi alla bĂ€r en lĂ€ngtan att fylla nĂ„got slags kall. Det behöver inte vara nĂ„got vĂ€rldsomfattande, men att vi kĂ€nner att det finns en bok som vi fĂ„r fylla med vĂ„r egen hjĂ€lteresa. NĂ„got som för oss pĂ„ en resa dĂ€r vi fĂ„r möta respektive utmaningar och sĂ„ kallade belöningar av att bringa samman vem vi Ă€r, med vem vi kan och Ă€r menade att bli. En stor resa med olika kapitel och ofta flera smĂ„ resor. Ur en mer psykologisk och emotionell aspekt fyller det en stark uppfattning av att höra till och att ha en funktion i nĂ„got större. Att lĂ„ta din essens och story fylla sin unika plats. Detta blir ofta sĂ€rskilt pĂ„tagligt för mĂ„nga efter 30 eller efter att den första fasen av att interagera med och bygga upp sin identitet har gjorts. Ett annat sĂ€tt som detta mĂ€rks tydligt pĂ„, inklusive hur det började dyka upp för mig var en stark kĂ€nsla av att det finns nĂ„got mer, lager bakom lager bakom lager, och egentligen nĂ„got som kĂ€ndes vĂ€ldigt svĂ„rt att sĂ€tta fingret pĂ„ – men nĂ„got var det.

 

Jag vet inte hur det Àr med dig men om du Àr pÄ en plats och resa av att söka en större mening med ditt liv, Àr min gissning att du antingen har stor koll pÄ vad du tÀnker att ditt kall Àr, eller att du inte alls vet, fortfarande söker eller kanske kÀnner dig vilsen i det. Du kanske stÀller dig frÄgan om det inte borde vara tydligare, om du missar nÄgot eller ifrÄgasÀtter om du ens har ett? I tidigare episod och inlÀgg, ep 17 om ditt unika kall och livssyfte, lyfter jag en enligt mig viktig poÀng kring att det kan vara en stor del av din unika roll att din karaktÀr och persona inte kÀnner till ditt syfte vid en viss tidpunkt eller inte alls.

 

Oavsett var du identifierar dig kopplat till ditt kall och livssyfte, vilken medvetenhet du har kring ditt sjĂ€lv, Ă€r jag sĂ€ker pĂ„ att du hittills, nu och framöver, blir kallad till saker hela tiden med eller utan att du mĂ€rker det. Ibland smĂ„ saker, ibland större och oftast smĂ„ som leder till större. En annan aspekt Ă€r hurvida du resonerar med konceptet att du har ett livssyfte, och rollen den instĂ€llningen spelar för det sĂ„ kallade “utförandet” av ditt liv. Det jag sjĂ€lv har landat i efter djupa, fortsatta studier, runt det existentiella, Ă€r att en acceptans av detta bjuder in till den mest subjektivt intressanta upplevelsen. Det vill sĂ€ga, oavsett om jag köper det eller inte, Ă€r mitt val att ta in möjligheten betydligt mer servande för mig personligen. Att utesluta det konceptet eller verkligheten Ă€r för mig inte lĂ€ngre logiskt om syftet med logik Ă€r att göra ett beslut som har störst potential och sannolikhet att leda till nĂ„got av vinning.

 

Denna episod Ă€r sĂ€rskilt riktad till dig som inte riktigt upplever dig ha fingret pĂ„ vad ditt kall Ă€r och en vanlig fĂ€lla som egentligen alla mĂ€nniskor stöter pĂ„. Ironin Ă€r att det ofta gör lite mer ont för den medvetne att hamna i den. Om du inte Ă€r medveten om en utmaning eller potentiell förlust eller vinst, gör det i regel inte lika ont. “Ignorance is bliss” som man brukar sĂ€ga, Ă€ven om jag vill inflika att det medför sina egna utmaningar. Min egen ambition Ă€r att sĂ„ lĂ„ngt det faktiskt Ă€r möjligt, involvera mig i och engagera mig i utmaningar som har ett riktigt vĂ€rde för mig, varav jag har accepterat medföljande krav och utmaningar med de problem som jag har valt – Ă€ven hĂ€r pĂ„ ett bĂ„de medvetet och omedvetet plan. Det Ă€r inte alls allas vĂ€g att börja söka större svar, och det Ă€r en överlag okonventionell vĂ€g att följa, men jag mĂ€rker att det finns visdom att hĂ€mta och applicera, vem du Ă€n Ă€r om du Ă€r öppen för att hĂ„lla flera perspektiv.

 

Om du pĂ„ ett eller annat sĂ€tt Ă€r sökande av mening, av sanning och av att hitta svar pĂ„ bĂ„de personligt och ett större plan, och att mer och mer förkroppsliga vem du kan bli, Ă€r en fĂ€lla med att göra den resan att du hĂ„ller dig ifrĂ„n att ens inleda den. Kanske inleder du resan, gör ett gediget inre arbete och lĂ€r dig massor, men hamnar i ett slags limbo av samma omstĂ€ndigheter som du trodde skulle klarna upp sig i och med ditt sökande och integrering. Och hĂ€r kommer nĂ€sta femma, om hur vi kan tro att vi har integrerat det vi behöver för att ta “nĂ€sta steg”, men det hĂ€nder inget. Integrering har lite olika sĂ€tt att förklaras pĂ„, men i sin korta form handlar det om att lĂ„ta det medvetna och omedvetna mötas i dig genom olika processer, och i andra ord, det du integrerar har en bestĂ„ende effekt pĂ„ ditt varande och dĂ€rmed görande.

 

Att hÄlla fast vid tanken eller tron pÄ att du inte vet ditt nÀsta steg, kan i sig vara ett tecken pÄ att du undviker ditt kall. Vanligtvis visar det sig genom att mönster upprepas och att det vÀxer en inre spÀnning i dig, nÄgot som Carl Jung benÀmner som en sorts neuros och att det finns en dissonans mellan egot och den del av dig som söker att leda dig i riktning med ditt kall. Denna spÀnning i sig kan leda dig pÄ en vÀldigt omskakande resa dÀr du hamnar i en bÄde inre och yttre kris. Det finns grader av detta och det ska inflikas att Àven en neuros eller en stark kÀnsla av att du inte verkar hitta ditt kall, kan i sig vara precis det som katalyserar din vÀg in i ditt kall. Ett annat sÀtt att uttrycka det pÄ Àr att sjÀlva fenomenet av att du upplever dig hamna fel Àr alldeles rÀtt.

 

Meningen med denna episod Àr att hjÀlpa dig uppmÀrksamma dina egna tendenser, var du Àr och att stÀlla utmanande frÄgor till dig sjÀlv, utan att eventuellt spÀ pÄ ditt egos upplevda otillrÀcklighet, det vill sÀga att kunna vara brutalt Àrlig men omtÀnksam med dig sjÀlv och var du Àr. Och framför allt inte behöva vara dÀr lÀngre Àn nödvÀndigt. I en hjÀltes resa ser vi alltid ett eller flera scenarion av hur huvudkaraktÀren bjuds in att svara an pÄ en utmaning och lÀmna nÄgot sÄ kallat stabilt eller tryggt. Konflikter och svÄrigheter uppstÄr ofta med en vÀxande intensitet ju mer huvudkaraktÀren ignorerar eller undviker kallet. Att svara ja pÄ ditt kall och inleda din resa eller ett nytt kapitel Àr att sÀga ja till risker, sÄ om du Àr osÀker pÄ ditt kall just nu kan det vara vÀrt att stÀlla dig frÄgan om din tillvaro just nu innehÄller att du har tagit dig an nÄgon eller nÄgra vÀrdefulla risker? Med vÀrdefulla menar jag att du har ett djupt vetande om att de har mening för dig, oavsett orosmolnen som ploppar upp eller att det trotsar ditt intellekt eller din omgivnings sÀtt att leva efter.

 

Om svaret Ă€r nej kan det vara ett tydligt tecken pĂ„ att du undviker ditt kall, eller att du Ă€r i en sĂ„ kallad mognadsfas som preppar för att kliva in i nĂ€sta del av resan. Den djupare delen av dig vet svaret, men det Ă€r förföriskt att förlita sig pĂ„ sitt ego och intellekt att besvara frĂ„gan, vare sig det Ă€r ett svar som du upplever positivt eller negativt. Egot föredrar som sagt det kĂ€nda obekvĂ€ma framför det okĂ€nda – oavsett vad det innebĂ€r, och kan dĂ€rför generera svar som förstĂ€rker, rationaliserar och hĂ„ller dig kvar i “samma” eller en upplevd nedĂ„tspiral, Ă€ven om du kanske till och med har hört kallet och lĂ€ngtar att “take the leap”, att kasta dig ut och inte titta tillbaka.

 

NÄgra andra exempel pÄ hur ditt sinne spelar trick med dig för att undvika ditt kall Àr att du sÀger till dig sjÀlv att du inte Àr tillrÀckligt bra nog, din situation Àr inte rÀtt just nu, du Àr för ung eller gammal, du har inte tid, du Àr rÀdd för att göra bort dig om du försöker, obekvÀm med vad andra ska tycka, att det du vill göra inte kÀnns sÀkert, hittar pÄ anledningar till att det inte Àr lönt eller vÀrt det och sÄ vidare.

 

Ytterligare nÄgra mer praktiska exempel pÄ att du undviker ditt kall kan vara att du:

 

Det finns sÄ mÄnga exempel, varav mÄnga som vi tror Àr bra för oss. Vi kan gömma oss i ideologier eller hjÀlpa andra följa sitt kall för att inte riskera nÄgot sjÀlv. Jag vill undvika att prata om nÄgot som negativt, för jag tror den största björntjÀnsten vi gör oss sjÀlva Àr nÀr vi lÀgger vÄrt fokus pÄ att bli av med nÄgot helt, istÀllet för att lÀra oss dansa med det pÄ ett sÀtt som lÄter oss se nÀr vi frÄngÄr det stora i oss sjÀlva. Att kunna upprÀtthÄlla det enorma mod som behövs för att dansa med vÄra bÄde inre och yttre demoner. Demoner Àr ocksÄ hÀr för att serva dig, till skillnad frÄn hur de kanske mÄlas upp inom till exempel religion eller film.

 

Alla dessa Ă€r alltsĂ„ luriga sĂ€tt att distrahera dig frĂ„n att göra din egen hjĂ€lteresa, och öppna upp ett nytt Ă€ventyr för att fördjupa dig om vem du verkligen Ă€r och kan bli, och vad livet har att erbjuda dig och vad livet i dig har att erbjuda. Allt vi har touchat pĂ„ hĂ€r idag Ă€r stora inslag av mitt eget kall som vĂ€ckts frĂ„n en sorg över att sĂ„ mĂ„nga bara överlever och passerar igenom livet, snarare Ă€n att ge sig sjĂ€lva utrymmet att följa “det dĂ€r”, den dĂ€r musiken som bara du kan spela som Ă€r lika mycket gjord för dig som för andra. En stor del av mitt uppdrag Ă€r att se till att du som har kĂ€nslan av att det finns mer, i vilken form det Ă€n förekommer, att inte lĂ€ngre undanhĂ„lla dig sjĂ€lv och ditt autentiska bidrag.

 

Du Àr och bÀr ett geni, nÄgot som beroende pÄ din bakgrund benÀmns pÄ flera andra sÀtt ocksÄ. Geniet i dig Àr din unika melodi som per automatik bidrar till den stora symfonin. Att upptÀcka och odla det Àr det största Àventyret och i min uppfattning vÀrt alla risker. Min erfarenhet hittills Àr att detta Àr en daglig utmaning, att inte ge vika till rÀdslor.  Jag mÀrker att personen jag Àr i denna stund Àr en helt ny person, lustigt nog dÄ det snarare handlar om att jag kommit nÀrmare vem jag verkligen Àr och vill vara. Du kanske har hört uttrycket att det du söker söker dig? Jag vill betona att var du Àn Àr pÄ din resa Àr inget förlorat, bara mer eller mindre dammigt och gömt. SÄ det du söker finns redan pÄ ett eller annat sÀtt redan i dig.

 

 

Till nÀsta gÄng: Dö inte snabbare Àn vad din kropp gör. Ge dig sjÀlv alla chanser att leva nu och lÄta Àventyret avslöja sig lÀngs vÀgen.

 

 

 

P.S För en mindre kondenserad version och “hela kakan” – lyssna pĂ„ podden Business Med SjĂ€l – Episod 22.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *