Om du skulle sitta mitt emot mig nu, kanske över en kopp kaffe, och jag frÄgade dig om vad som stÄr pÄ din önskelista för ditt liv just nu, skulle du kunna svara pÄ rak arm? De flesta har nÄgra mer eller mindre tydliga och precisa önskningar. Ofta Àr de kopplade till att fixa, förbÀttra, öka, Àndra eller ta bort nÄgot. Till saker och hÀndelser. Kopplat till din karriÀr och verksamhet, till din kropp och hÀlsa, till dina relationer, till prylar och pengar. Inga fel hÀr.

 

Om du precis som mig har spenderat mycket tid inom personlig och spirituell utveckling Ă€r sannolikheten stor att du har stött pĂ„ personer, metoder och lĂ€ror som föresprĂ„kar att “du mĂ„ste ha en tydlig vision” om vad du vill för att det ska kunna ta form. Om du Ă€r som mig sĂ„ har du ocksĂ„ provat bĂ„de det ena och det andra, tydliga och precisa mĂ„l med en konkret plan respektive en mer flytande intentionsbaserad approach – med varierande resultat för bĂ„da strategier. Jag planerar att sĂ€tta ihop ett inlĂ€gg kopplat till detta men det jag vill nĂ€rma mig idag Ă€r den frĂ„gan som jag tror gör oss allra mest stĂ€llda, men som ocksĂ„ tar oss allra nĂ€rmast att faktiskt mĂ„ och leva som vi vill, pĂ„ ett sĂ€tt som bestĂ„r.

 

Kanske har du ryckt ditt hÄr i en strÀvan att besvara det vi kommer att gÄ in pÄ nu, eller sÄ har du ett generellt svar pÄ det, eller sÄ har du, likt de allra flesta, inte grÀvt mycket djupare i dina önskningar och vad det Àr som ligger bakom din egen önskelista. Vart de kommer ifrÄn och hur de spelar in i hur du uppfattar ditt liv. LÄt oss gÄ tillbaka till vÄr gemensamma stund och kaffekopp.

 

LÄt sÀga att jag skulle kunna knÀppa med fingrarna och ge dig exakt det du berÀttar för mig, hÀr och nu, vad skulle en av dessa saker vara? Har du nÄgot?

 

Första “tröskeln” Ă€r att veta vad du vill. Eftersom jag inte sitter framför dig precis just nu och har möjlighet att gĂ„ in pĂ„ djupet med din specifika önskan kommer jag att hitta pĂ„ ett scenario. Jag plockar ett scenario frĂ„n min bakgrund som personlig trĂ€nare och coach. LĂ„t sĂ€ga att du talar om för mig att du skulle vilja gĂ„ ner 10 kg.

 


 

– Okej, jag lovar att verkstĂ€lla din önskan om du talar om för mig, mer detaljerat, VARFÖR du vill gĂ„ ner 10 kg.

 

Du svarar: “För att jag gillar inte det jag ser i spegeln”.

 

– Okej, du skulle vilja gĂ„ ner 10 kg och tĂ€nker att om du gjorde det skulle du gilla det du ser i spegeln, korrekt?

 

“Ja.”

 

– Okej, om du gillade det du ser i spegeln, vad skulle det ge dig?

 

Vid det hÀr laget kan mÄnga av oss bli stÀllda, hjÀrnan fÄr lÀgga in en extra vÀxel för varje lager djupare vi gÄr.

 

“Ehm, jag skulle bli mer attraktiv och det skulle vara lĂ€ttare att hitta en partner”.

 

– Okej, vad skulle det ge dig att finna dig sjĂ€lv mer attraktiv och hitta en partner?

 

“Vad menar du, jag skulle vara lycklig?”.

 

– SĂ„, du vill egentligen inte gĂ„ ner 10 kg, du vill vara lycklig och tĂ€nker att det du just har nĂ€mnt Ă€r hur du nĂ„r dit?

 

“Ja, jag har inte tĂ€nkt pĂ„ det sĂ„ riktigt”.

 


 

Beroende pĂ„ vem du Ă€r, vad du har studerat och hur mycket tid du har Ă€gnat till reflektion, kommer du förr eller senare att landa i nĂ„got som inte Ă€r en pryl, hĂ€ndelse, omstĂ€ndighet eller sak. För varje lager av “VARFÖR” vi utforskar kommer vi nĂ€rmare sanningen och mer specifikt en kĂ€nsla.

 

Det lustiga med kÀnslor eller emotioner, Àr att de Àr sÄ otroligt avgörande för varje stund av vÄr upplevelse av oss sjÀlva och vÄrt liv, men sÄ uppenbara att vi sÀllan ifrÄgasÀtter eller dyker ner i vad de egentligen Àr. Det Àr uppenbart att vi har dem men inte sÄ uppenbara i deras betydelse och hur de fungerar. Inte förrÀn du börjar förstÄ din upplevelse och verklighet av kÀnslor kan du nÄ det du vill pÄ ett sÀtt som bestÄr, och som inte tar frÄn nÄgot annat.

 

MĂ„nga kan nĂ„ det de vill, men ofta Ă€r det uppnĂ„dda nĂ„got kortvarigt och ofta Ă€r vi snabba till nĂ€sta mĂ„l, nĂ€sta puck. VĂ„rt föremĂ„l för jakt skiftar snabbt till nĂ„got annat och kĂ€nslan du sökte frĂ„n början Ă€r kort och flyktig. Du kanske nĂ„r ditt mĂ„l, det du har pĂ„ önskelistan, men lyckas inte hĂ„lla kvar i det, eller sĂ„ uppstĂ„r utmaningar pĂ„ andra omrĂ„den som tar frĂ„n det du efterstrĂ€var eller har nĂ„tt. Att notera detta hos dig sjĂ€lv kan bidra till att du har lĂ€ttare att uppskatta processen, sjĂ€lva resan och inte enbart destinationen, men min uppfattning Ă€r att vi kĂ€mpar med att skapa och förstĂ„ det dĂ€r som bestĂ„r – bĂ„de under process och vid avklarade mĂ„l.

 

Prylar, titlar, upplevelser, prestationer och sÄ vidare kan vara otroligt roliga och givande, men de Àr inte sanningen bakom att vi gör det vi gör och mÄr som vi gör. VÄrt sökande efter att uppleva det vi kategoriserar som positiva kÀnslor, att vara lycklig eller liknande, Àr den ultimata drivkraften bakom ALLT vi gör. Vi gör det vi gör för att nÄgot ska bli bÀttre, eller rÀttare sagt, kÀnnas bÀttre. Om jag skulle be dig förklara vad lycka Àr, kan du svara mig med tydlighet?

 

Oavsett din bakgrund Ă€r jag ganska sĂ€ker pĂ„ att vi kan vara överens om att alla kĂ€nslotillstĂ„nd Ă€r nĂ„got som dyker upp och existerar i dig, i ditt inre rum. Det Ă€r inte en plats vi kan ringa in med fullstĂ€ndig precision, men det Ă€r nĂ„gon typ av energi som du registrerar i dig sjĂ€lv, ibland till synes frĂ„n ingenstans men oftast till följd av yttre event. Kanske Ă€r det svĂ„rt att svara exakt pĂ„ vad lycka Ă€r, men du kan sĂ€kert lĂ€ttare svara pĂ„ följande: Ă€r det skillnad pĂ„ hur du upplever lycka kontra ilska? Är det skillnad pĂ„ hur du upplever ledsamhet och nyfikenhet? Mest sannolikt kĂ€nner du ett tydligt “ja” hĂ€r, att du upplever dem olika.

 

SÀtt in vilken valfri kÀnsla som helst, ett ord för att namnge en vÀldigt subjektiv, unik och komplext sammansatt upplevelse i vÄrt inre rum. Om du skulle sluta dina ögon i samband med att du blir medveten om en kÀnsla i dig, vad noterar du? Det inre rummet har som sagt inget slut och ingen början, inget upp och inget ned. Det bÀsta sÀttet jag kÀnner till som ett försök att definiera vad som hÀnder Àr att vi registrerar en energi som rör sig hos oss, i vÄrt inre rum, mer eller mindre intensiv, och vi kopplar den till en kÀnsla som har ett namn och en betydelse. Den har en unik frekvens och signatur. Precis som nÀr vi rattar om pÄ en radio blir en station klar pÄ en specifik frekvens och vi hör det som sÀnds pÄ den specifika kanalen.

 

Det Àr lÀtt att tÀnka att andra upplever kÀnslor som du, att vi alla delar universella kÀnslor, men hur exakt de komponeras i dig och hur de triggas Àr helt unikt och nÄgot du har lÀrt dig sedan dagen du föddes. NÄgot hÀnder, vi upplever en kÀnsla och kopplar omedvetet pÄ en story frÄn en tidigare upplevelse eller informationen vi har samlat. SjÀlva kÀnslan utan den pÄkopplade storyn Àr en rÄ kraft av energi, och positiv eller Ätminstone neutral.

 

Denna automatiska inlĂ€rning för hur vi svarar pĂ„ vĂ„ra kĂ€nslor innebĂ€r att vi kan ha ett vĂ€ldigt snĂ€vt spann för vad vi kan uppleva som positivt, varav vi fĂ„r Ă€gna mer tid Ă„t att “jaga” det som kĂ€nns bra och inte bara det, nĂ„got bra som Ă€r mer ihĂ„llande, mer standard. Trots att vi kan vara överens om att det vi söker egentligen Ă€r en intern upplevelse, kvarstĂ„r ofta en jakt i det externa som nĂ„gorlunda följer algoritmen “Om jag gör eller nĂ„r X kommer Y att bli bra”.

 

Om du tĂ€nker pĂ„ din önskelista igen, finns det nĂ„gon garanti för att du kommer att bli lycklig eller mĂ„ bra om det du tĂ€nker dig skulle sĂ€ttas pĂ„ plats eller genomföras? Det Ă€r lockande att tĂ€nka “Jo, men det Ă€r klart att det kommer att kĂ€nnas bĂ€ttre i alla fall”, men om du svarar med brutal Ă€rlighet; Ă€r det garanterat? Om du, som i vĂ„rt exempel, gĂ„r ner 10 kg, Ă€r det garanterat att du kommer att kĂ€nna dig mer attraktiv, ha lĂ€ttare att hitta en partner och framför allt – vara lycklig dĂ€refter?

 

Jag kommer aldrig att glömma ett scenario dĂ€r jag för en konversation med en bekant pĂ„ gymmet, som fĂ„r honom att tappa trĂ„den helt, som jag ocksĂ„ skĂ€mdes lite för ett tag dĂ€refter. Du som kĂ€nner mig vet att jag Ă€r den dĂ€r som stĂ€ller frĂ„gor som gĂ€rna gĂ„r in pĂ„ djupet ganska snabbt, om inte direkt. Jag har ingen agenda, bara en naturlig nyfikenhet pĂ„ personen och miljön runt mig, och allt som finns att lĂ€ra om mig sjĂ€lv kopplat till det. Han berĂ€ttade nöjt för mig om hur han planerade att ta ett jobb i en gruva, arbeta flera timmar och dygn i rad och tjĂ€na en massa pengar. Min spontana följdfrĂ„ga var “Jaha, vad spĂ€nnande, vad vill du göra med alla pengar?”, varav han skruvar pĂ„ sig, letar efter ord och kommer till slut med svaret “Eeehm, jaa, men det Ă€r vĂ€l bra med pengar??”. Syftet Ă€r inte att framstĂ€lla sjĂ€lva idĂ©n eller det önskade resultatet av pengar som nĂ„got negativt, dĂ€remot visa hur enkelt det Ă€r att sĂ€tta efter saker utan att egentligen ha nĂ„gon klarhet om varför, och att det faktiskt Ă€r nĂ„got pĂ„ riktigt meningsfullt för oss. Ofta innebĂ€r det ocksĂ„ att vi gör avkall pĂ„ nuet, Ă€r sĂ€kra pĂ„ att vi mĂ„ste offra och lida oss igenom saker för en framtid som inte ens Ă€r garanterad.

 

Min uppfattning Ă€r att vi absolut kan göra saker i vĂ„r externa vĂ€rld som fĂ„r oss att mĂ„ bra, med den viktiga distinktionen att det förutsĂ€tter att det kommer frĂ„n en plats i det inre som har ett stort spann för att uppleva det vi ofta kallar för “bra”. Om den externa vĂ€rlden Ă€r en avspegling av ditt inre rum kommer det inre rummet vara upphovet till det som hĂ€nder i det externa. Motsatsen Ă€r en illusion som hĂ„ller oss kvar i hjulet för att jaga lycka.

 

Nyckeln till att nÄ det du egentligen vill Àr att förstÄ att det Àr en specifik kÀnsla och upplevelse i det inre rummet som du söker, och att din relation och förstÄelse för kÀnslor och din upplevelse av kÀnslor Àr avgörande för att lycka inte ska förbli flyktigt och flytande. Att kunna uppleva det du vill kalla positivt och bra, mer ofta, som standard, oavsett vilka mÄl du sÀtter efter och hur du spenderar din tid.

 

Hur du gör detta Àr förbi utrymmet och intentionen med detta inlÀgg, som framför allt Àr menat att sÄ viktiga frön för att kultivera vidare. Jag skulle kunna skriva och prata flera timmar om detta. Bara med kÀnnedomen om vad du egentligen söker, vad dina kÀnslor egentligen Àr och kommer ifrÄn, brukar nÀsta steg framtrÀda naturligt. Ett hÀftigt experiment att bjuda in skulle kunna vara att du antingen fokuserar pÄ sjÀlva kÀnslan du Àr ute efter nu, och expanderar dÀrifrÄn, eller att du gör det i kombination med att du fortsÀtter med nÄgot av dina mÄl.

 

Om vi gÄr tillbaka dÀr vi började, till sista sippen av vÄrt kaffe och vÄrt samtal, och jag knÀppte med fingrarna för att ge dig det du egentligen vill, Àr jag sÀker pÄ att din önskelista skulle Àndras drastiskt och krympa avsevÀrt, och din förmÄga att uppleva mer av det du egentligen vill skulle finnas med i en helt annan kapacitet, oavsett vad du vÀljer att sÀtta efter.

 

Lycka Àr sÄ mycket större Àn vad vi tror, eller rÀttare sagt vÄr förmÄga att uppleva det oavsett var vi Àr, vad som hÀnder och vad vi tar oss för. Det Àr en ganska utmanande tanke att förestÀlla sig om du inte har upplevt det förbi ett idé- och konceptstadie. Jag vet att du som lÀser Àr en smart person, och det Àr guld samtidigt som det kan vara en stark barriÀr till att uppleva det som för information och koncept till ett djupt vetande och varande. Men jag har en orubblig tro pÄ bÄde dig, mig sjÀlv, mÀnniskor och livet. Either way, your true state is happiness.

 

Till nÀsta gÄng: Om du Àr redo att uppskatta det mystiska med livet kan en myra vara ett av universums under.

 

 

 

P.S För en mindre kondenserad version och “hela kakan” – lyssna pĂ„ podden Business Med SjĂ€l – Episod 20.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *