Det brukar sĂ€gas att det finns tvĂ„ huvudsakliga sĂ€tt att se pĂ„ vĂ€rlden, universum och allt det du Ă€r med om genom livet. Antingen upplever du att allt sker FÖR dig, det vill sĂ€ga att det i grund och botten finns en bakomliggande mening och intelligens med allt som hĂ€nder, ELLER sĂ„ upplever du att ALLT, eller det mesta, sker MOT dig. Det vill sĂ€ga nĂ„got Ă€r “out to get you” och du anser dig vara ett offer för dina omstĂ€ndigheter i alla eller de flesta sammanhang. Ansvaret och makten Ă€r utanför dig sjĂ€lv, sĂ€rskilt nĂ€r det kommer till saker som du vill förĂ€ndra, fixa, förbĂ€ttra eller bli av med.

 

Det huvudsakliga perspektivet du bÀr kommer att vara precis det du upplever, det vill sÀga om du Àr av uppfattningen att livet Àr emot dig kommer livet att spela ut sig precis sÄ. Ditt perspektiv och medvetande kommer att öppna eller stÀnga ner möjligheter, upplevelser, visdom, sanning och lycka utifrÄn hur du kÀnner och tÀnker inför det.

 

Jag tror att du som lĂ€ser till största delen kan kĂ€nna in det förstnĂ€mnda, att det finns en mening och intelligens bakom det som hĂ€nder dig. Det finns en vĂ€lvilja och en tanke Ă€ven om du inte alltid finner det som hĂ€nder dig bekvĂ€mt eller enkelt. Ibland kan vi hĂ„lla denna kĂ€nsla och tro intellektuellt men Ă€ndĂ„ finna utmaningar med att existera i vĂ„r vardag och tredimensionella verklighet. TillfĂ€llen nĂ€r du kanske yttrar “men alltsĂ„ give me a break, hur kan jag ha förtjĂ€nat det hĂ€r, jag kan verkligen inte förstĂ„ vad det Ă€r jag ska hitta eller se hĂ€r, varför gjorde han eller hon sĂ„ mot mig” osv.

 

De allra flesta hÀndelser vi Àr med om involverar andra mÀnniskor, direkt eller indirekt. Det gÄr att leva ett komplett och fint liv isolerad frÄn andra, allt Àr en möjlighet, men det finns en poÀng med att vi Àr och har fler att interagera med i detta mÀnskliga spel och resa. En del personer har en uppenbar pÄverkan pÄ ditt liv, de som du spenderar stor andel tid med och som du pÄ olika sÀtt har slÀppt in för att dela din vardag och liv med. En del Àr totala frÀmlingar som har en till synes slumpmÀssig entré och lika snabb exit i ditt liv, men som ocksÄ har kraft att pÄverka dig och din riktning radikalt. En del Àr med dig under kort tid och andra betydligt lÀngre tid, genom upp och ner.

 

Vi har olika ringar av mĂ€nniskor i vĂ„rt liv, allt frĂ„n vĂ„r familj som vi vĂ€xer upp i, familjen vi sjĂ€lva eventuellt bildar eller vĂ€ljer senare i livet, romantisk partner, nĂ€ra vĂ€nner, vĂ€nner och bekanta, slĂ€kt, kollegor och sĂ„ vidare. Olika grader och varianter av intimitet och kĂ€nsla inför respektive relationer, som dessutom kan Ă€ndras över tid. En del personer kĂ€nner du sĂ„ kallade positiva kĂ€nslor inför, en del har en sĂ„ kallad “ofrivillig” plats i ditt liv, och vissa kanske du önskar aldrig hade haft en plats frĂ„n första början. Du har sĂ€kert ocksĂ„ erfarenhet av hur vissa personer naturligt tycks dyka upp eller försvinna ur ditt liv pĂ„ bĂ„de mer progressiva eller vĂ€ldigt abrupta sĂ€tt, med eller utan friktion. Ibland kĂ€nns det som att vi möter personer vid PRECIS rĂ€tt tidpunkt, och andra gĂ„nger “helt fel”.

 

Med perspektivet och medvetenheten om att livet Ă€r för dig, finns det generellt tre roller som de mĂ€nniskor du möter och lever med genom livet, Ă€r hĂ€r för att fylla FÖR dig. Oavsett komplexiteten, lĂ€ngden, intensiteten, och kĂ€nslorna inför personen i frĂ„ga och er delade dynamik. Varje person har en specifik uppgift och timing för hur de Ă€r menade att supporta din individuella resa. Att kĂ€nna till detta Ă€r ett otroligt potent sĂ€tt att stĂ€rka din egen unika resa, lĂ€gga pusslet för vem du verkligen Ă€r och möjligheterna för hur du kan uppleva livet, vad det Ă€n innehĂ„ller. Det kan till och med bli vĂ€ldigt spĂ€nnande och roligt att börja notera och observera alla de karaktĂ€rer och interaktioner du har pĂ„ ett djupare plan.

 

De tre rollerna som mÀnniskor i din omgivning har i ditt liv Àr:

 

  1. Att reflektera och spegla det du tÀnker eller kÀnner om dig sjÀlv eller vÀrlden du lever i.
  2. Att dela stöttande kunskap, visdom, information eller insikter med dig.
  3. Att sÀtta nÄgot i rörelse för att stötta dig pÄ din resa.

 

Genom andra och vĂ„r yttre miljö ger vi oss sjĂ€lva möjlighet att bearbeta vĂ„ra inre dikotomier. Det som utmanar oss och det som vi upplever inte gĂ„r ihop. Vi externaliserar allt som utgör vĂ„r insida och skapar pĂ„ sĂ„ vis en hjĂ€lpsam, om Ă€n utmanande, illusion av separation för att nĂ„ union med oss sjĂ€lva. För dig som har Ă€gnat dig en hel del Ă„t personlig eller spirituell utveckling, egentligen inre utveckling, kan du kĂ€nna igen detta uttryckt som att allt det du upplever hos andra – finns ocksĂ„ i dig sjĂ€lv. Ofta kĂ€nns det lĂ€ttare att identifiera sig med de till synes positiva attributen hos andra, kontra de vi inte kĂ€nner oss bekvĂ€ma med.

 

Om du exempelvis upplever störa dig pĂ„ en person för att den, enligt dig, “tar för mycket plats”, Ă€r det pĂ„ ett eller annat sĂ€tt en avspegling av hur du sjĂ€lv upplever dig ta för mycket eller för lite plats. NĂ„gonstans har du en association, det vill sĂ€ga emotioner kopplat till en story som vĂ€cker saker i dig,  till “att ta för mycket plats” som skapar begrĂ€nsningar i dig eller hur du kan uppleva ditt liv. Att vi har svĂ„rt med att kĂ€nna oss vid andras sĂ„ kallade skuggattribut i oss sjĂ€lva Ă€r grundorsaken till all konflikt och friktion – bĂ„de i oss sjĂ€lva men sĂ€rskilt den vi externaliserar. Vad denna roll hos andra mĂ€nniskor bjuder in dig och oss till, Ă€r en möjlighet att kunna snappa upp det vi speglar nĂ€r vi upplever oss triggade. Allt du distanserar dig frĂ„n bidrar till mer intensiva avspeglingar, bara i en “ny kostym” i form av person, miljö och situation. Ett exempel Ă€r nĂ€r vi avslutar en relation, byter jobb eller flyttar men mĂ€rker att samma obekvĂ€ma mönster uppstĂ„r igen, kanske i en annan variant men kĂ€rnan Ă€r densamma trots att du upplever att du har Ă€ndrat nĂ„got. Du har Ă€ndrat nĂ„got pĂ„ utsidan, men inte pĂ„ insidan och din relation till utsidan som genererar denna spegling.

 

En annan kanske lite mer hĂ€rlig sida av spektrumet hĂ€r Ă€r nĂ€r du upplever positivt förknippade attribut och egenskaper hos andra, det vill sĂ€ga de egenskaper som du vĂ€rderar högt, och kan kĂ€nna att de Ă€r lika mycket delar och egenskaper hos dig. Kan du uppfatta det hos andra, finns det i dig helt enkelt. NĂ€r vi inte har denna kĂ€nnedom, kan vi lĂ€tt sĂ€tta andra personer pĂ„ piedestal, det vill sĂ€ga vi gör en person större och i samma veva gör vi oss sjĂ€lva mindre. Det kan finnas en kĂ€nsla av att du inte har “det dĂ€r” som den andra har och en viss grad av smĂ€rta kopplat till det, Ă€ven om det ocksĂ„ kan vara förklĂ€tt som en “positiv” beundran.

 

Den andra rollen som mĂ€nniskor i ditt liv kan anta Ă€r att dela stöttande kunskap, visdom, information eller insikt med dig. Det kan ske direkt genom specifika mentorer, experter, inspiratörer, vĂ€nner, bekanta eller frĂ€mlingar, men ocksĂ„ indirekt genom böcker, poddar, ditt sociala flöde, filmer och sĂ„ vidare. SmĂ„ eller stora “nuggets” som sĂ€rskilt i efterhand blir tydliga i vilken klockren timing de hade nĂ€r de “dök upp”. Detta har du sĂ€kert varit med om, att du hittat till nĂ„gon specifik lĂ€rare, mentor, person, lĂ€ra eller kĂ€lla precis nĂ€r du var pĂ„ en plats att kunna eller vilja ta emot det. Kanske har en lĂ„t med ett specifikt stycke eller budskap dykt upp precis i en stund dĂ€r du stannar till lite av dess innebörd och att i kombination med dess timing vĂ€cker nĂ„got.

 

Sedan finns det givetvis Ă€ven hĂ€r inga kriterier för att visdomen, kunskapen, informationen eller insikten ska levereras till dig pĂ„ ett sĂ€tt som du kĂ€nner Ă€r enbart lĂ€ttsam för att vara stöttande. Även personer som du inte kĂ€nner , eller förvĂ€ntar dig, eller trĂ€ffar i farten, kan vara dina lĂ€rare. Du kan sĂ€kert komma pĂ„ personer i din omgivning som har utmanat dig pĂ„ ett sĂ€tt som du kanske inte uppskattade i stunden, men som sedan blivit mer tydligt i hur de adderade till dig och din resa. Precis som jag delade i förra inlĂ€gget kan det snurra till det att vi mĂ€nniskor snabbt vill dela in saker i bra eller dĂ„ligt, positivt eller negativt. Även det mest simpla gĂ„r att betrakta ur Ă€ndlösa perspektiv. Om du utgĂ„r frĂ„n att allt hĂ€nder FÖR dig, finns det nĂ„got för dig, Ă€ven om vĂ„rt sinne eller sinnen kan dölja det för oss till en början, eller utan introspektion.

 

Den tredje och sista rollen mĂ€nniskor i din omgivning spelar Ă€r att möjliggöra att event och upplevelser, som Ă€mnar att driva din unika story, sĂ€tts i rörelse för dig. FrĂ„n ett komplext nĂ€t av smĂ„ sammanhĂ€ngande detaljer till större hĂ€ndelser. Kanske introduceras du till en viktig kontakt för din business, nĂ„gon lĂ„nar dig pengar eller bjuder in dig till ett sammanhang som visar sig vara precis det du behöver för din resa. Kanske backar nĂ„gon in i din bil, snor din cykel eller rĂ„kar spilla kaffe över dig. Som sagt, det Ă€r inte alltid till ytan bekvĂ€ma eller i stunden tydligt hjĂ€lpsamma hĂ€ndelser eller situationer, men alla Ă€r en pusselbit för hur saker och din story tar form. Du har sĂ€kert en egen story eller har hört nĂ„gon annan berĂ€tta om hur “Om inte X hade hĂ€nt, dĂ„ hade aldrig Y och Z hĂ€nt”. Antingen uttrycks det med stor fascination och uppskattning, eller ibland med en ganska ensidig bitterhet.

 

Hur jag mötte min nuvarande sambo och min livs kĂ€rlek Jax första gĂ„ngen Ă€r ett fint exempel pĂ„ detta “Om inte X hade hĂ€nt..”. Jag har en stark kĂ€nsla av att han och jag har mötts Ă€ven innan detta tillfĂ€lle, bara utan direkt vetskap om varandra. Vid den hĂ€r tiden av mitt liv för denna story, hade jag precis hade avslutat en tĂ€vlingssĂ€song inom Fitness och hade börjat kĂ€nna mig lite sliten i kroppen. Med min egen bakgrund inom idrottsmedicin hörde det inte till min natur att vara ivrig att uppsöka utomstĂ„ende hjĂ€lp innan jag sjĂ€lv har “gĂ„tt igenom” det jag kan göra sjĂ€lv. Jag sĂ€tter mig och gör ett rigoröst arbete med att söka upp och scanna igenom specialister pĂ„ kroppen i staden dĂ€r jag bor, i UmeĂ„. Till slut hittar jag en person som jag upplever sticker ut och prickar av mina kriterier för att vara “vĂ€rd” ett besök. Jag bokar in ett besök, trĂ€ffar Jax, ett högst ovĂ€ntat, spĂ€nnande och fantastiskt kapitel inleds – och the rest is history unfolding beautifully.

 

Var kom denna plötsliga impuls av att vilja kolla upp kroppen ifrÄn, som inte alls var trasig men lite sliten? Och frÄn mig, som dÄ, alltid ville lösa allt sjÀlv. Av alla möjliga val och tidpunkter, föll det sig precis rÀtt för att möjliggöra ett möte med en person som har varit och Àr ovÀrderlig för mig och min resa idag.

 

Genom att scanna igenom mitt liv kan jag mĂ€rka flera tillfĂ€llen av hur Ă€ven dörrar som har stĂ€ngts, har varit precis rĂ€tt för att öppna de dörrar som var menade att stötta mig dĂ„. Life works in mysterious ways, som man brukar sĂ€ga. Och det tycker i alla fall jag Ă€r galet magiskt. Nu Ă€r jag sĂ„klart nyfiken vad som hĂ€nder eller kan hĂ€nda i dig och FÖR dig om du filtrerar de mĂ€nniskor du har stött pĂ„ och fortsĂ€tter möta genom dessa 3 roller?

 

Till nÀsta gÄng: Illusioner hör till en vacker del av att göra livet till det du kom hit för.

 

 

P.S För en mindre kondenserad version och “hela kakan” – lyssna pĂ„ podden Business Med SjĂ€l – Episod 19.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *