I och med det senaste inlÀgget runt ditt unika kall och livssyfte, föll det sig naturligt att bjuda in dagens Àmne och egentligen besvara frÄgan om det finns rÀtt och fel pÄ den spirituella vÀgen och om du kan göra fel i din egen spiritualitet. Du som lÀser kÀnner nog ett intuitivt nej hÀr, men kanske ÀndÄ undrar om du Àr rÀtt ute med hur du lever din resa, liv och din riktning, om du kanske missar nÄgot och bör göra mer av nÄgot respektive mindre av nÄgot. Oavsett din initiala respons finns hÀr en möjlighet att Ätminstone komma nÀrmare det som kÀnns rÀtt, oftare.

 

Det brukar sĂ€gas att vi Ă€r en spirituell varelse, ett medvetande och intelligens, som har en mĂ€nsklig upplevelse, och det Ă€r min uppfattning att du inte behöver “tro” pĂ„ spiritualitet för att kunna förstĂ„ eller ta in vilka enorma fördelar det möjliggör för att göra ditt liv till den allra bĂ€sta upplevelsen för dig.

 

Min egen bild av spiritualitet nĂ„gra Ă„r tillbaka, var vĂ€ldigt snĂ€v och rent av felaktig skulle jag vilja pĂ„stĂ„, och det var nĂ„got jag höll lite pĂ„ avstĂ„nd dĂ„ jag förknippade det med personer som jag upplevde hade tappat fotfĂ€stet. Det var egentligen via att studera grunderna av kvantfysik som jag började göra bryggor med det som beskrivs inom urĂ„ldriga lĂ€ror, esoterism, metafysik, filosofi, psykologi och sĂ„ vidare. Som liten var jag instinktivt vĂ€ldigt nyfiken pĂ„ det mystiska och spirituella, det osynliga och hur allt Ă€r uppbyggt, men nĂ„got hĂ€nde pĂ„ vĂ€gen dĂ„ samhĂ€llet, normer och miljön viftade bort dess betydelse och bytte ut det mot det som gĂ„r att “ta pĂ„â€. Det yttre och det materiella blev det givna att hĂ„lla fokus pĂ„.

 

Spiritualitet Ă€r egentligen kvaliteten att vara nyfiken pĂ„ eller ta hĂ€nsyn till det andliga, det metafysiska, till skillnad frĂ„n enbart det materiella eller fysiska i sin tillvaro och upplevelse. Vilket exempelvis innebĂ€r att det inte Ă€r kopplat till religion Ă€ven om de har gemensamma inslag. Vi har och Ă€r saker och upplevelser som vi inte kan “ta pĂ„â€ helt enkelt, sĂ„som tankar, kĂ€nslor och sensationer. Vi har vĂ„glĂ€ngder som vĂ„ra 5 fysiska sinnen inte kan uppfatta men som exempelvis djur eller instrument kan uppfatta. Vi har teknik som baseras helt och hĂ„llet pĂ„ detta utöver det som vi sjĂ€lva kan mĂ€rka genom vĂ„r intuition, kĂ€nsla och kropp. SjĂ€lva eller i sociala sammanhang. Drivkrafter, intelligens, medvetande och energi.

 

Jag har delat det förut pÄ bloggen, hur jag minns att jag var lite ÄterhÄllsam med att anvÀnda ordet spirituell om mig sjÀlv till en början, dÄ nÄgon del var obekvÀm med vilka associationer det kunde vÀcka hos andra. OcksÄ för att jag allmÀnt finner titlar inboxande. Nu Àr spiritualitet en sjÀlvklarhet som alla Àr föremÄl för vare sig de identifierar sig med det eller inte. En annan del jag verkligen finner vÀrdefullt med min vÀg kopplat till spiritualitet och allt det har fört mig in pÄ, Àr att det radikalt har ökat min förmÄga att ta in och kunna hÄlla flera perspektiv samtidigt.

 

Du har sĂ€kert upplevt det, att nĂ„got du har fĂ„tt höra, lĂ€st eller lĂ€rt dig om först kanske har utmanat dig, som du kanske till och med har förkastat, för att sedan övergĂ„ till nĂ„got som vidgat ditt perspektiv pĂ„ ett vĂ€rdefullt sĂ€tt. Det finns extremer inom allt, och jag upplever att allt visar sig ha ett vĂ€rde att ta in, men i slutĂ€ndan behöver vi alla utgĂ„ frĂ„n vĂ„r egen levda upplevelse, och upptĂ€cka vĂ„r egen unika vĂ€g. Mitt liv har i alla fall blivit sĂ„ mycket mer spĂ€nnande och fyllt med mer möjligheter nĂ€r jag började Ă„terta min fascination och gav mig sjĂ€lv tillĂ„telse att fortsĂ€tta forska och utforska “det hela”.

 

Detta leder mig ocksĂ„ in pĂ„ nĂ„gra missuppfattningar som jag har gjort, som jag tydligt kan se begrĂ€nsade mig i att uppleva mig sjĂ€lv, livet, andra och min spiritualitet mer fullt ut. Jag satte medvetet och omedvetet upp vissa regler och antaganden för vad som ingick och inte ingick i att vara spirituell. Redan dĂ€r kan du som Ă€r uppmĂ€rksam mĂ€rka hur begrĂ€nsningar sattes pĂ„ plats, och som egentligen inte rimmar med konceptet alls. Jag hade skapat “rĂ€tt och fel” och höll rĂ€tt hĂ„rt fast i dem.

 

Jag mĂ€rker samma tendenser bland andra i deras spirituella resa (och inte bara inom det “omrĂ„det”), och det Ă€r sĂ€rskilt förekommande bland dem som Ă€r “nya” i detta men inte alls exklusivt. Det finns mĂ„nga skrĂ„n, grupper och lĂ€ror inom spiritualitet som föresprĂ„kar olika saker och tar avstĂ„nd frĂ„n andra. FrĂ„n personlig utveckling hade jag sjĂ€lv med mig uppfattningar om vad som exempelvis var produktivt och effektivt, som jag i efterhand tydligt mĂ€rker plockade bort stora delar av min möjlighet att njuta av ett större spann för vad som ingĂ„r i att vara i den mĂ€nskliga upplevelsen – och hur produktivitet och effektivitet faktiskt kan se ut.

 

Att se pĂ„ TV och strĂ€cktitta pĂ„ serier var tidigare lika med hjĂ€rndött i min bok, ironiskt nog dĂ„ hjĂ€rnan var den största komponenten av det som fick styra mitt liv dĂ„.. Det kunde uppstĂ„ en stress i mig att sitta ner lĂ€ngre stunder för underhĂ„llning och “slappna av” som andra kallade det. Att slappna av för mig pĂ„ ett produktivt sĂ€tt dĂ„ var att göra andra saker, och jag dömde mig sjĂ€lv som att jag inte gjorde nĂ„gon nytta om jag valde att lĂ€gga nĂ„gon eller nĂ„gra timmar pĂ„ exempelvis film. Jag kunde samtidigt ocksĂ„ kĂ€nna ett otroligt stort nöje att se film men dĂ„ samtidigt kĂ€nna att det naggade pĂ„ mitt samvete att Ă€gna mig Ă„t det, istĂ€llet för X, Y, Z. Detta Ă€r bara ett exempel pĂ„ hur vi kan anamma regler för vad som Ă€r rĂ€tt och fel, bra och dĂ„ligt.

 

Det som hÀnder nÀr vi formar rÀtt och fel, bra och dÄligt, Àr att vi tar avstÄnd frÄn nÄgot, oftast inte det vi tror, och fixerar oss vid nÄgot annat. SÄ fort vi separerar oss frÄn nÄgot, vare sig det Àr en aktivitet, personlighetsdrag, kÀnslor, kategoriserar det som nÄgot dÄligt eller icke önskvÀrt, skapar vi ocksÄ ett scenario dÀr vi fixerar oss vid behovet av motsatsen. Om jag inte Àgnar mig Ät eller kan uppfatta mig sjÀlv som det jag klassat som bra eller rÀtt, har jag samtidigt skapat ett större spann för vad som kan orsaka att jag inte mÄr bra, som leder till att jag kÀnner smÀrta eller obekvÀma kÀnslor.

 

Hur detta kan se ut pÄ din spirituella vÀg skulle exempelvis kunna vara att du i olika utstrÀckning slÄr ner pÄ dig sjÀlv nÀr du inte upprÀtthÄller en viss rutin, eller nÀr du inte kan leva sÄsom du lÀr. Ett annat exempel kan vara att du avstÄr nÄgot som du egentligen Àr nyfiken pÄ, men du har uppfattningen att det inte hör till att vara dedikerad eller spirituell. Det kan uppstÄ som begrÀnsningar i var och hur du kan komma i kontakt med din spiritualitet och dÀrmed minskar möjligheterna att vara i kontakt med dig sjÀlv och nÄgot större. Du kan tro att du behöver nÄgot speciellt, nÄgot materiellt eller en sÀrskild plats för att upprÀtthÄlla din spiritualitet.

 

Med tiden, genom att plocka in information och observationer frĂ„n flera olika lĂ€ror, personer, metoder, perspektiv, livshistorier och sĂ„ vidare, började det uppstĂ„ en dissonans i mig. Vad Ă€r egentligen rĂ€tt sĂ€tt, rĂ€tt vĂ€g, och vilka fel “bör” undvikas – dĂ„ det verkligen verkar finnas oĂ€ndliga varianter som alla beskriver olika tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt för rĂ€tt vĂ€g? Intellektuellt kunde jag köpa att det finns flera vĂ€gar som bĂ€r till Rom, men Ă€ndĂ„ var jakten pĂ„ det rĂ€tta sĂ€ttet dominant, och föremĂ„l för att skifta, ibland drastiskt, utifrĂ„n vilken metod, lĂ€rare, filosofi, eller person, som var aktuell i mitt liv just dĂ„. Det hela kunde kĂ€nnas sĂ„ förvirrande och komplext ibland.

 

För att ta ett annat exempel, i vissa kretsar och lĂ€ror Ă€r sex nĂ„got som antingen ses som en portal till att expandera ditt medvetande ytterligare, medan det i andra spirituella sammanhang Ă€r nĂ„got som plockar bort frĂ„n ditt fokus, som distraherar och drĂ€nerar din kreativa livskraft. För nĂ„gra Ă€r njutning vĂ€gen till allt, för andra Ă€r njutning en drivkraft som du försöker bli av med. SjĂ€lva definitionen av njutning Ă€r ocksĂ„ olika. Fort blir det snurrigt nĂ€r stĂ€mpeln för “okej” och “mindre okej” eller “inte okej” flyger runt hej vilt, sĂ€rskilt nĂ€r objektivet verkar vara detsamma.

 

Alla stĂ€mplar för bra eller dĂ„ligt, rĂ€tt eller fel, inte minst inom alla sammanhang dĂ€r vi strĂ€var efter nĂ„got, gör det vĂ€ldigt svĂ„rnavigerat att urskilja och upptĂ€cka vilka val som klĂ€r en sjĂ€lv. Titta bara pĂ„ trĂ€nings- eller kostrĂ„den som florerar. NĂ„got kan vara effektivt för ett specifikt syfte, för en stor grupp mĂ€nniskor, men det finns alltid undantag, och flera faktorer som spelar in för vad som Ă€r rĂ€tt för en specifik individ. Ofta Ă€r sĂ„ kallade “fel” och “missar” en lika stor del av att hitta rĂ€ttoch dĂ€rför inte fel alls. NĂ€r vi hittar nĂ„got som fungerar för oss, har vi ofta en instinkt att stĂ€lla oss uppe pĂ„ ett berg och basunera ut vĂ„r upptĂ€ckt och vad som fungerar, vad som Ă€r rĂ€tt vĂ€g och sĂ€tt – samt vad som inte Ă€r det. Jag Ă€r ganska sĂ€ker pĂ„ att du som lĂ€ser Ă€r en vĂ€ldigt ödmjuk person som Ă€r öppen för flera vĂ€gar och sĂ€tt. Trots det kan vi Ă€ndĂ„ vara blinda i vĂ„ra egna pĂ„förda begrĂ€nsningar som kommer med att vilja klassa in saker i rĂ€tt och fel, och sedan hĂ„lla fast vid det.

 

Syftet med detta inlĂ€gg Ă€r att bjuda in dig till att revidera dina förestĂ€llningar om vad som du uppfattar som “rĂ€tt” och “fel” i din spiritualitet. Tittar vi ur ett större perspektiv existerar inte den bedömningen. “Judgement is the glue that keeps you stuck in narrow and uncomfortable ways”. Min uppfattning av syftet med att omfamna sin spiritualitet Ă€r att göra den mĂ€nskliga upplevelsen sĂ„ rik som möjligt, dĂ€rför kĂ€nns det för mig vĂ€ldigt kontraintuitivt att utestĂ€nga potential, Ă„tminstone utan att ha Ă„terbesökt varför det stĂ€ngdes ut till en början. Den sanna anledningen.

 

Finns det nĂ„got du tar avstĂ„nd frĂ„n som kanske har hĂ„llit dig undan frĂ„n att leva mer rikt? Om du upplever dig vara strikt i din spiritualitet Ă€r sannolikheten desto större att du har stĂ€ngt ute nĂ„got som har stor potential att serva dig, i ett nytt ljus. SĂ„ fort du fĂ„ngar tankar i stil med “det hĂ€r Ă€r inte spirituellt” eller dömer nĂ„got, Ă€r det ocksĂ„ en stark signal att en grumlig indelning och ofördelaktig separation har gjorts. Allt Ă€r spirituellt. Det som gör livet rikt Ă€r vĂ„r kapacitet att uppleva det i ett sĂ„ stort spektrum som möjligt.

 

Med detta sagt betyder det inte att du behöver eller ska ta in allt som inte kÀnns som din vÀg eller rÀtt sÀtt, men det Àr alltid vÀrt att titta och kÀnna pÄ nytt och utforska om det finns djupare lager som vÀntar dig. Att sÀkerstÀlla att du inte hÄller fast vid nÄgot som vid en djupare rannsakan begrÀnsar dig. Sen hjÀlper det sÄklart i sin tur med förmÄgan att vara mer öppen med dig sjÀlv, mer omsorgsfull och vÀnlig med dig sjÀlv, för den du Àr och hur du lever. Buffén för hur du lever ditt liv blir större.

 

En annan sak att plocka med Àr att du inte behöver anstrÀnga dig för att kunna klassa dig som att vara spirituell. Du behöver inte kunna nÄgot speciellt. Du behöver inte nÄ eller gÄ till en speciell plats. Du behöver inte bevisa nÄgot. Du Àr en spirituell varelse och ditt liv Àr spirituellt. Ditt tempel Àr med andra ord ett med dig, som Àr tillgÀnglig för dig var du Àn befinner dig, högt eller lÄgt. BarriÀrerna till att vistas i ditt tempel, att vara ditt eget altare, Àr det du sjÀlv som har satt upp. Allt du Àr ingÄr som ett uttryck av det somliga kallar heligt.

 

Det finns inga fel pĂ„ din spirituella vĂ€g. Egentligen inga rĂ€tt heller. Men det finns en kĂ€nsla av nĂ€rvaro i allt du upplever. FrĂ„n det att du sĂ€tter den ena foten framför den andra i skogen, nĂ€r du kysser din partner, nĂ€r du diskar, nĂ€r jobbiga kĂ€nslor tar över dig, eller nĂ€r du bara Ă€r – hur det Ă€n ser ut. Vad hĂ€nder om du plockar bort rĂ€tt och fel, Ă„tminstone reviderar det du har dömt bort och vad du verkar dyrka istĂ€llet. Kanske finns det rum för nĂ„got nytt i ditt tempel. Mer vördnad för allt bĂ„de synligt och osynligt, det som kĂ€nns och inte kĂ€nns. För dig och dina.

 

Till nÀsta gÄng: Det finns alltid mer att hÀmta, inte dÀr borta, utan i att lÄta vÀxa det som redan Àr.

 

 

P.S För en mindre kondenserad version och “hela kakan” – lyssna pĂ„ podden Business Med SjĂ€l – Episod 18.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *