Jag inser i samma stund som jag kĂ€nner in och sĂ€tter temat för detta inlĂ€gg att det verkligen Ă€r att ta sig an “one of the big ones”. Det vill sĂ€ga en av de större existentiella frĂ„gorna om vem Ă€r jag, varför Ă€r vi hĂ€r och vad Ă€r min roll? Att besvara dessa frĂ„gor pĂ„ ett uttömmande sĂ€tt Ă€r förbi syftet med denna bloggs korta format. DĂ€remot Ă€r det menat att erbjuda ett kraftfullt perspektiv kopplat till varför du Ă€r hĂ€r och vad som Ă€r din unika roll eller uppgift. Att plantera nĂ„got som kan skapa ringar pĂ„ vattnet.

 

Oavsett din bakgrund, hur du Àr formad att se pÄ dig sjÀlv och din verklighet, mÀrker jag lite olika kategorier av mÀnniskor nÀr det kommer till att leva ditt livssyfte. En del reflekterar inte alls över det och Àr bÄde nöjda eller inte alls nöjda med sitt liv. Min personliga upplevelse Àr att mÄnga lever i ett emotionellt krig med sig sjÀlva. En del Àr sÀkra pÄ att de har ett livssyfte men Àr osÀkra pÄ vad det egentligen Àr och hur de ska hamna mer i linje med det. Och en del Àr sÀkra pÄ att de har ett livssyfte och vad det Àr, och Àr antingen nöjda eller inte alls nöjda med det. HÀr finns alla lÀger helt enkelt.

 

MĂ„nga som jag möter inom entreprenörsvĂ€rlden kĂ€nner ofta ett starkt kall och livssyfte kopplat till sin service och arbete. Sen kan det givetvis kvarstĂ„ mĂ„nga och olika utmaningar med att komma till kĂ€rnan med vad det Ă€r, att sĂ€tta det i en representativ, meningsfull form, och att sedan fĂ„ livet att matcha detta pĂ„ fler plan Ă€n “bara” i sin egen business.

 

Idag vÀnder jag mig sÀrskilt till dig som kÀnner att du har ett livssyfte, eller att du Ätminstone Àr nyfiken pÄ vad det Àr eller undrar i vilken utstrÀckning du följer det. Kanske Àr du i en position dÀr du tror pÄ att vi alla har ett livssyfte men du kan inte koppla in dig tydligt till vad det innebÀr för dig i ditt liv. MÄnga kan finna sig vara pÄ en spirituell resa och undra nÀr det ska droppa ner vad som Àr just deras kall, och ibland finna sig i en lÄng vÀntan, som kanske vÀcker en osÀkerhet runt sin egen vÀg.

 

Jag har sjÀlv varit och Àr en utforskare av dessa frÄgor sedan sÄ lÄngt tillbaka jag kan minnas, och mer intensivt sedan nÄgra Är tillbaka. Hur mycket som Àn verkar kartlÀggas runt vÄr verklighet genom olika lÀror, vetenskap, religion, historia och sÄ vidare, kvarstÄr det faktum att vi alltid har mer kvar att lÀra, uppleva och förstÄ. FrÄn det, i förhÄllande till den stora bilden, av det vi mÀnniskor redan har konstaterat med vÄra egna observationer Àr vÄr existens minst sagt fascinerande.

 

Min egen uppfattning runt livssyfte Ă€r att vi alla har en unik roll att leva ut. Jag tror ocksĂ„ att det ofta kan vara utmanande att se vĂ„r egen roll i en bild som Ă€r större Ă€n vĂ„r personliga vĂ€rld. Precis som varje cell i en kropp bidrar till en helhet, Ă€r du med och bidrar till en helhet. Även livsscenarion vi till ytan dömer som svĂ„ra, negativa eller meningslösa har en mening, en roll och en funktion.

 

Av alla oĂ€ndliga möjligheter som existerar parallellt för att utgöra uppbyggnaden till vad vi uppfattar i vĂ„r tredimensionella vĂ€rld, Ă€r det nĂ„gon drivkraft eller intelligens som kollapsar ett specifikt urval av dessa oĂ€ndliga möjligheter till vĂ„gform, som sedan utgör din spelplan för ditt liv och din story. Även kaos och det vi uppfattar som slump har en orsak och en funktion. Du har din spelplan i form av din fysiska, tredimensionella vĂ€rld som inkluderar din kropp, platser, hĂ€ndelser och personer och sedan ditt inre space av tankar, emotioner och sensationer. Jag tycker att detta Ă€r ett enkelt sĂ€tt att klĂ€ in det hela i ord för vad som upplevs relevant för din upplevelse. Även om ord alltid kommer att vara symboler för att beskriva saker som alltid Ă€r mer Ă€n vad ord kan fĂ„nga.

 

Tillbaka till ditt livssyfte. Hur vet du att du lever ditt syfte och kall? GÄr det att veta? LÄt oss börja med att skilja lite pÄ syfte och kall. Ett kall Àr enligt min definition ett personligt kluster av inre och yttre drivkrafter att göra eller verka i vÀrlden pÄ ett sÀtt som kÀnns personligt meningsfullt. Ett syfte Ä andra sidan, har som sagt ocksÄ en personlig form och en större form. Den gemensamma nÀmnaren för bÄde kall och livssyfte som vi sjÀlva uppfattar det, söker att besvara hur du som individ lever och verkar pÄ ett sÀtt som bidrar till att uppfylla bÄde dig sjÀlv och samtidigt bidra till det och dem runt dig pÄ olika nivÄer.

 

Största missuppfattningen jag finner hĂ€r Ă€r kopplat till hur stort eller litet vi dömer vĂ„rt syfte. Kanske har du fĂ„tt för dig att du kanske egentligen inte har ett kall eftersom du “bara” vill vara en bra förĂ€lder till dina barn? Kanske finns det en förestĂ€llning om att det du gör och vem du Ă€r inte har lika stor betydelse om du inte har eller snarare kan uppfatta, en tydlig effekt pĂ„ större eller global nivĂ„? Du kanske “bara” vill mĂ„la eller fokusera pĂ„ din musik? Betydelsen av ditt kall eller livssyfte har inget med upplevd storslagenhet att göra.

 

Det gĂ„r sĂ„klart ocksĂ„ att leka med och underhĂ„lla tanken med att vi inte har ett syfte. Att allt kanske bara Ă€r ett resultat av slumpmĂ€ssigheter. För mig personligen pekar det mesta mot att det finns bĂ„de en och flera poĂ€nger med att vi mĂ€nniskor inte kan uppfatta allt som försiggĂ„r bakom kulisserna. Oavsett vĂ„r approach kvarstĂ„r Ă€ndĂ„ hur vi vill “gĂ„ igenom” vĂ„r upplevelse. NĂ€sta femma Ă€r vĂ„r uppfattning om vilken makt vi har att pĂ„verka vĂ„rt liv och story. Mer om det i en annan episod.

 

Det jag vill föreslĂ„ idag Ă€r som sagt extra riktat till dig som Ă€r nyfiken eller osĂ€ker pĂ„ ditt livssyfte, eller kanske undrar nĂ€r det ska bli tydligt för dig. TĂ€nk om, att det som en del i ditt syfte, ingĂ„r att du inte ska veta det just nu – eller kanske ens nĂ„gon gĂ„ng i ditt liv? Och att du Ă€ndĂ„ kan leva ditt bĂ€sta liv och ditt livssyfte. TĂ€nk om det som supportar din bĂ€sta upplevelse av ditt liv och story Ă€r just att du inte vet mer stor sĂ€kerhet vad det Ă€r? Min uppfattning Ă€r att du inte INTE kan leva ditt livssyfte. Det sker oavsett din vetskap och kĂ€nnedom. Det som dĂ€remot kan skifta radikalt Ă€r upplevelsen av ditt liv och din story. Kanske kan det skapa en viss lĂ€ttnad hos dig som undrar om du har ett, eller undrar vad ditt livssyfte Ă€r.

 

Ur en personlig synvinkel och pÄ en mÀnsklig nivÄ kan det vara svÄrt att se hur vÄra utmaningar kan vara precis det som Àr mest stöttande för oss, och precis det vi egentligen önskar. Det Àr med andra ord lÀtt att tro att vi vet vad vi önskar, att snabbt döma saker som bra eller dÄligt. TÀnk dig sÄ mÄnga gÄnger du har sett en film, lÀst en bok eller hört berÀttelser som har vÀckt en massa olika kÀnslor i dig, mÄnga som du kanske skulle kategorisera som obekvÀma, men som genererat fantastiska upplevelser? NÀr du kan vara i intensiva kÀnslor, i upp och ner, utan att slukas eller snarare förbrukas av dem. Allt det vi söker att fylla i vÄr yttre vÀrld korresponderar med hur vi önskar att kÀnna i vÄrt inre space, men det innebÀr inte att vissa kÀnslor inte har samma vÀrde för din upplevelse.

 

Mycket av det vi just precis behandlat Àr egentligen inte menat att förstÄs pÄ djupet genom att förstÄ det enbart som idé och koncept. SÄ om ditt sinne kÀmpar med att reda ut innehÄllet i denna podd eller i ditt eget liv kan det vara just för att vi saknar en faktisk upplevelse av informationen vi kÀmpar med.

 

Kopplat till livssyfte kan det ocksÄ vara vÀrt att nÀmna att det kan skifta ocksÄ, att det Àr en del av din unika story att det ska göra det. Ditt livssyfte behöver inte alls vara kopplat till din karriÀr, eller ens tydligt till andra mÀnniskor. Det jag vill lÀmna dig med idag Àr förhoppningsvis ett lugn i att du inte kan misslyckas nÀr det kommer till ditt livssyfte. Det Àr nÄgot fint att reflektera över och leva in i men kan ocksÄ distrahera dig frÄn att ha den upplevelse som du Àr hÀr för och önskar. Ingen vÀg Àr den andres lik, Àven om det till ytan kan finnas mÄnga gemensamma drag.

 

Till nÀsta gÄng: Du har en unik och viktig roll och din story Àr vÀrdefull, vad den Àn innehÄller eller inte.

 

 

P.S För en mindre kondenserad version och “hela kakan” – lyssna pĂ„ podden Business Med SjĂ€l – Episod 17.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *