Jag Àlskar att fördjupa mig i och föras med i allt som bjuder in till att kika bakom gardinerna pÄ vÄr existens, vÄr mÀnsklighet, vÄrt psyke, filosofi, symbolism, lÀror och myter. Jag har en kÀnsla av att du som lÀser ocksÄ dras till detta i en eller annan form. SjÀlv föredrar jag böcker, Àven film och att observera bÄde min inre och yttre omgivning. Allt och alla bÀr guld till den motsvarighet jag vÀljer att bevittna det sÄ. And it makes my heart sing, för det finns alltid fler lager, och spÀnnande, till synes oÀndliga möjligheter.

 

HÀromdagen stötte jag pÄ en konstform som blev inspirationen till det jag vill dela med dig hÀr och nu. NÄgot som kan accelerera dig i att plocka fram mer av dig och skapa det du vill skapa, leva som du vill leva. För det Àr min övertygelse att detta Àr ett Àmne och ett steg vi inte kan skippa, om du har valt att committa dig till att vÀxa pÄ alla plan. Vi genomför detta steg flera gÄnger ocksÄ, pÄ olika nivÄer bara. Min erfarenhet Àr att bakom varje nivÄ följer en exponentiell belöning. En personlig omskrivning och uppgradering.

 

Inom personlig utveckling talar vi om att förbÀttra och förfina vÄra fÀrdigheter och egenskaper genom att bland annat analysera vÄra respektive styrkor och svagheter. En del föresprÄkar att fokusera pÄ att lÀgga allt krut pÄ styrkorna, en del pÄ att hantera svagheter. En del bÄda tvÄ samtidigt.

 

I den spirituella resan talar vi om ett uppvaknande, och egentligen en höjning av medvetandegrad och frekvens. Att utföra sÄ kallat skuggarbete och hamna mer i linje med sin sanna natur. Vilket perspektiv vi Àn vÀljer runt att lÀra kÀnna oss sjÀlva bÀttre och att utvecklas, finns en gemensam nÀmnare som syftar till att synliggöra, arbeta och vara med det som vi upplever hÄlla oss borta frÄn att nÄ vÄr fulla potential.

 

Jag vĂ€ljer att prata om skuggarbete, dĂ„ jag upplever det mer inkluderande av hela dig, vad och hur du Ă€n önskar skapa dig sjĂ€lv och ditt liv. Det börjar ocksĂ„ bli vĂ€ldigt populariserat. Skuggarbete som begrepp har sitt ursprung i Jungiansk psykologi, frĂ„n konceptet av att ha ett “skugg-jag”. Enligt Jung har vi alla en persona, personligheten som vi visar utĂ„t, och ett skugg-jag som förblir undangömt, omedvetet eller privat.

 

Det finns olika definitioner av skuggarbete men i grund och botten handlar det om processen att göra ditt omedvetna medvetet, att identifiera och lĂ€ka skuggor hos oss sjĂ€lva genom att integrera dem som en del av vĂ„r helhet. Att packa upp de egenskaper, beteenden och kĂ€nslor du har och skriva om deras pĂ„verkan och effekt. Att anvĂ€nda uttrycket “skugga” kan föra tankarna till nĂ„got negativt men Ă€r allt annat Ă€n, Ă€ven om det kan vara en obekvĂ€m upptĂ€cktsfĂ€rd. Dina sĂ„ kallade skuggor har ett syfte och Ă€r en naturlig del av dig.

 

SjÀlva skuggarbetet Àr nÄgot som fortlöper genom hela ditt liv och graden av hur lÀkande arbetet Àr och blir för dig Àr starkt förknippat med vilken medvetenhet och intention du genomför det med. Med andra ord kan du utföra skuggarbete pÄ ett sÀtt som inte leder till de inre och yttre revolutioner du önskar, om du inte kopplar pÄ en fas som tar dig ur att vara ett offer för dina skuggor.

 

LÄt sÀga att du har ett mönster av att sjÀlvsabotera sÄ fort du Àr vÀldigt nÀra att nÄ det du vill nÄ. Oavsett om det Àr en fördjupning av en relation, tjÀnsten du vill ha, dina hÀlsomÄl. En första del i ett skuggarbete Àr hÀr att notera att du har mönstret sÄ fort du kommer nÀra det du vill. Det andra Àr att undersöka mönstret och hÀr finns ett flertal metoder varav det viktigaste Àr att vÄga ta i alla delar, tankar och kÀnslor som kommer med utforskandet av mönstret.

 

HĂ€r uppstĂ„r ett vĂ€gskĂ€l dĂ€r vissa aldrig riktigt kommer ur eller vidare i bearbetandet av de skuggor som du har upptĂ€ckt. Det innebĂ€r att du fortsĂ€tter att identifiera dig med skuggan och hindrar dig sjĂ€lv frĂ„n att skriva om skuggans funktion och dĂ€rav istĂ€llet kunna bli en del av det som gör dig mer hel, mer av ditt sanna och kompletta jag som alltid finns “dĂ€runder”, dĂ€rinne.

 

Jag tror en stor anledning bakom att vi kan fastna i vÄrt skuggarbete kommer ur vÄr förestÀllning att bli klara med allt det som utmanar oss, som att det finns en mÄllinje dÀr vi aldrig kommer att vara föremÄl för vÄr egen mÀnsklighet igen. Vilket Àr att missa poÀngen helt. Den andra delen, som jag ser vÀldigt förekommande, Àr att nÀr vi har gjort en hel del skuggarbete kommer vi till en punkt nÀr det som ÄterstÄr som ett naturligt nÀsta steg Àr att verkligen börja förkroppsliga det stora i oss. Att faktiskt klÀ oss i och kliva in i den versionen vi har börjat se och kÀnna av oss sjÀlva, som följden av att ha förstÄtt vÄra skuggor och mönster. NÀr vi har sett och kÀnt andra sidan av myntet. Det Àr ofta vÀldigt lÀskigt att förstÄ vidden av sin sanna kapacitet.

 

MÄnga vill inte ta i sina skuggor alls, och förblir omedvetna om potentialen bakom dem. Var har sin vÀg och verkligheten som speglar personens innehÄll, val och uppfattning. Jag vet att du som lÀser detta har en stor vÀxande sjÀlvkÀnnedom, en inneboende nyfikenhet och öppenhet som du lÄter föra dig till nÀsta insikt om dig sjÀlv och vÀrlden du uppfattar. Oavsett din benÀgenhet att utföra skuggarbete vill jag trycka pÄ en sak, och samtidigt förtydliga varför jag ser skuggarbete eller motsvarande som ett oundvikligt moment för att leva mer rikt. Mer som du vill. Det viktigaste att ta till sig nÀr det kommer till de skuggor och utmaningar du har, Àr att allt du vid första anblick kÀnner Àr jobbigt, som kÀnns pÄfrestande, förvirrande eller frustrerande, som du antingen medvetet eller omedvetet tystar, tryckt undan eller dÀmpar, Àr nycklar för allt du önskar uppleva hÀr och nu.

 

Och hĂ€r kommer vi till den konstform jag nĂ€mnde lite tidigare, som inspirerade mig till att prata om bland annat skuggarbete. PĂ„ engelska gĂ„r denna konstform under beskrivningen “The Art of Repair“, Kintsugi, som Ă€r en japansk konstform av krukmakeri dĂ€r sĂ€rskilt guld anvĂ€nds för att laga sprickor. Sprickorna ses som vĂ€rdefulla och Ă€r inte till för att gömmas, utan snarare görs det en poĂ€ng av att de framhĂ€vs.

 

Om du inte redan har sett dessa otroligt vackra skapelser föreslĂ„r jag att du sĂ„ snart du kan googlar upp det. Till skillnad frĂ„n det paradigm vi ofta vĂ€xer upp i finns det hĂ€r inget försök att dölja “skadorna”, utan tvĂ€rtom. VĂ€rdet av krukorna och vaserna ökar snarare ju mer historia de vittnar om. Det vackra guldet som bĂ„de smĂ€lter in i och stĂ„r ut i helheten av formen. De vittnar om det som vi alla mĂ€nniskor Ă€r föremĂ„l för över vĂ„r existens, det förĂ€nderliga, det som spricker och det som vĂ€xer fram Ă€nnu vackrare, starkare, hur vi Ă€r bĂ„de sköra och odödliga i förhĂ„llande till hur vi vĂ€ljer att se pĂ„ vĂ„ra erfarenheter och potential.

 

Denna urÄldriga konstform Àr en tydlig visuell pÄminnelse om det jag vill uppmuntra idag och det Àr din egen omsorg och kÀrleksfulla kÀnslighet för det du uppfattar som sprickor i dig sjÀlv. Att pÄminnelsen kan agera som en öppning av och för din möjlighet att skriva om vad dessa sprickor egentligen representerar. Ibland upplever vi att sprickorna eller skadorna Àr för stora för att lagas, och det kanske Àr en inbjudan till att skriva om eller lÄta dem skÀrvorna falla bort och göra plats för en ny vas, men att inte anta att sprickorna Àr mindre kompletta Àn dina styrkor. De blir styrkor i ljuset av hur du ser dem. Kan du se hur du frivilligt eller ofrivilligt har behövt lÄta delar av dig sjÀlva falla bort, dö och ÄteruppstÄ för att göra plats för nÄgot nytt i dig? För dig.

 

Vi Ă€r inte menade att gömma och glömma vĂ„ra sprickor, men jag tror inte heller att det servar oss att bli eller vara kvar i de första fynden vi gör av vĂ„ra sprickor. Det vi uppehĂ„ller oss i vĂ€xer, och Ă€ven om det enda konstanta Ă€r förĂ€ndring kan du Ă„terskapa oĂ€ndliga versioner av samma. Det jag menar Ă€r att du aldrig kommer att vara densamma igen, inte ens i nĂ€sta ögonblick – men du kan fortsĂ€tta uppleva dig som fast i samma yttre omstĂ€ndigheter om du behĂ„ller ditt fokus dĂ€r, pĂ„ samma sĂ€tt.

 

SĂ„. Ta i det som gör ont, förstĂ€rk det om sĂ„ behövs, men lĂ„t inte smĂ€rtan övergĂ„ i ett lidande som du inte vĂ„gar slĂ€ppa taget om eller skriva om. Kolla gĂ€rna upp denna konstform och kĂ€nn in vad som hĂ€nder med dig nĂ€r du överlĂ„ter uppmĂ€rksamheten till relationen du har med dina egna sprickor eller skuggor. Är det möjligt att du har förvisat delar av dig sjĂ€lv till skuggan, som vĂ€ntar pĂ„ att fĂ„ Ă„terupprĂ€ttas och strĂ„la i kapp med solen? Min erfarenhet sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt pekar pĂ„ att vi alla har delar av oss sjĂ€lva att inte bara bli vĂ€nner med, men som kan bli vĂ„ra frĂ€msta allierade och vara de största pusselbitarna till att leva som du önskar leva, som du Ă€lskar och Ă€lskar frĂ„n.

 

Till nĂ€sta gĂ„ng: Det du söker, söker dig – och det Ă€r aldrig utanför dig.

 

 

 

P.S För en mindre kondenserad version och “hela kakan” – lyssna pĂ„ podden Business Med SjĂ€l – Episod 16.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *