Har du mÀrkt att nÀr du kÀmpar hÄrt för att fÄ saker att hÀnda, ofta Àr de gÄnger som du ocksÄ undrar om du Àr pÄ rÀtt vÀg, att det kÀnns som att du inte fÄr lön för din möda, eller undrar hur lÀnge du ska behöva kÀmpa för att uppnÄ det du har satt ut att göra?

 

Och nĂ€r jag sĂ€ger “kĂ€mpa” menar jag att det sker ett arbete frĂ„n din sida som tar frĂ„n dig och som vĂ€cker ett motstĂ„nd, eller rĂ€ttare sagt jobbar du genom och i ett motstĂ„nd. För jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ att du har eller kan uppleva stunder nĂ€r du lĂ€gger ner arbete som inte nödvĂ€ndigtvis taxerar dig, som du gör arbetsamt och kan göra lĂ€nge, men utan större anstrĂ€ngning. Ett flow.

 

Det jag vet Ă€r att det inte Ă€r nĂ„got fel pĂ„ din disciplin och du Ă€r inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt otillrĂ€cklig för din uppgift och ambition – vad det Ă€n Ă€r och sĂ€rskilt inte om det Ă€r viktigt för dig. Vad jag tror Ă€r att du har gĂ„tt vilse i illusionen som Ă€r vĂ„r yttre vĂ€rld. Ditt yttre Ă€r en avspegling av dina inre strukturer, och din inre vĂ€rld – du kan veta detta men Ă€ndĂ„ kĂ€nns det som att det Ă€r i de yttre omstĂ€ndigheterna som ditt fokus behöver ligga. Vi öser och öser vatten ur bĂ„ten som lĂ€cker in genom skrovet istĂ€llet för att utforska och laga sjĂ€lva lĂ€ckan. Det blir ett ensidigt fokus pĂ„ effekt men inte orsak.

 

Ditt högre jag vet att skapande inte behöver ske genom forcering, genom kamp, genom motstÄnd. Du vet att det inre arbetet kommer först och att det inre skapar det yttre. Det spirituella skapar det materiella. Det som har form har sitt ursprung i det som vi uppfattar som icke-form. Och ÀndÄ Àr det sÄ svÄrt att leva dÀrefter nÀr vi alltid befinner oss sjÀlva i en mÀnsklig upplevelse som Àr en fördröjning av vad en tidigare version av dig har skapat. Vilket förklarar varför vi ofta skapar mer av samma, Àven om vi Àr medvetna om ett mönster som vi inte finner servande lÀngre. Komplext.

 

NĂ€r du forcerar har du glömt bort det ditt högre jag vet. NĂ„got i ditt undermedvetna spelar exempelvis ut historien om att “för att fĂ„ nĂ„got att hĂ€nda behöver jag ta allt i mina egna hĂ€nder”, och “det jag vill krĂ€ver hĂ„rt arbete”. Om du slappnar av kanske det kĂ€nns som att det betyder att du Ă€r lat eller hamnar efter. Du intalar dig kanske tyst att du inte Ă€nnu har förtjĂ€nat att slappna av eller har “rĂ„d” att göra det. Du upplever att din yttre vĂ€rld ger dig inte “bevis” pĂ„ att du kan, borde eller fĂ„r slappna av.

 

HĂ€r finns lite sanning, men den tvistas. Du Ă€r skaparen av din egen verklighet, men du samskapar den med lĂ„ngt mycket mer Ă€n vad du kan inrymma medvetet, och du Ă€r fĂ€rgad av ditt eget koncept av sjĂ€lv – som Ă€r totaliteten av ditt förflutna och framtid. Utan att krĂ„ngla till det mer Ă€n sĂ„, kan vi sĂ€ga att du skapar det du tror att du Ă€r, och pĂ„ det sĂ€tt som du tror att vĂ€rlden Ă€r. Det du hĂ„ller som sant blir ocksĂ„ sant, och dĂ€rmed spelreglerna som gĂ€ller för dig och omvĂ€rlden.

 

Jag tar exemplet med att forcera dÄ jag finner att jag sjÀlv lÀtt hamnar tillbaka i det. Att bli fintad av vad jag upplever Àr verkligheten just nu, sett till det yttre. Min visdom sÀger att avslappning, fantasi och inre arbete Àr förutsÀttningen för allt det andra, men mitt nervsystem och mitt ego Àr otroligt obekvÀm med att stanna av, för att slappna av och kunna lita pÄ att tillÄta nÄgot större ta rodret. Eller ordningen och reglerna för hur ett njutningsfullt skapande kan se ut.

 

Denna visdom krÀver av dig att ha modet att inte vara av denna vÀrld men att verka i den frÄn ett mer totalt perspektiv. Du kan vara lÄngt in pÄ din spirituella resa men att vara en spirituell varelse i den mÀnskliga upplevelsen Àr verkligen som att sÀtta pÄ dig ett par VR-glasögon, hamna i en situation dÀr nÀstan alla dina sinnen övertygar din hjÀrna om att du faller ner frÄn ett stup, och fortfarande behÄlla övertygelsen om att det inte Àr pÄ riktigt. Du Àr den som skapar fallet, och likasÄ har du kontrollen att skapa att du inte faller. Det hela kan kÀnnas vÀldigt bakvÀnt nÀr vÄra mest pÄtagliga verktyg för att manövrera, de sensoriska sinnena för att leva i den materiella vÀrlden, sÀger nÄgot helt annat.

 

Om du Ă€r en person som kĂ€nner ett starkt driv att utveckla dig sjĂ€lv och har en bakgrund och sjĂ€lvbild av att prestera, eller ser dig som en kĂ€mpe, Ă€r jag nyfiken pĂ„ hur mycket du tillĂ„ter dig att leka? Och vilka associationer som vĂ€cks frĂ„n det ordet. Är det trams, nĂ„got som barn gör som det inte finns tid med? Har du svĂ„rt att veta vad lek skulle innebĂ€ra för dig? LikstĂ€ller du lek med produktivitet?

 

LÄt mig stÀlla frÄgan sÄ hÀr, har du nÄgonsin haft ett genombrott, en toppenidé eller fÄtt helt ny kraft nÀr du har gjort nÄgot helt annat Àn vad du tÀnker att du borde göra för att avancera nÄgot? GÄnger dÀr du medvetet eller omedvetet har lyft dig sjÀlv ur syftet att prestera, att tÀnka. DÀr du tillÄtit dig sjÀlv att bara följa stunden, dig sjÀlv och blivit förförd av nuet, som sedan gett fina ringar pÄ vattnet pÄ andra plan?

 

Att leka Ă€r inte exklusivt viktigt för barn, det Ă€r lika viktigt för vuxna. VĂ„r fantasi Ă€r de drömmar och det mentala substratet som vi planterar i det spirituella, formlösa planet, med kraft av intention och emotion. Utan noggrann omsorg för hur och vad vi planterar pĂ„ det formlösa planet, följer en verklighet som speglar detta. Vi drömmer hela tiden, pĂ„ sĂ„ sĂ€tt att det alltid försiggĂ„r en förestĂ€llning om vilka vi Ă€r och vad som Ă€r möjligt – och INTE. Utmaningen Ă€r att drömma med intention och inte vifta bort dess betydelse för annat. Lek Ă€r ett tillstĂ„nd som hjĂ€lper oss komma i kontakt med att sĂ€tta omsorgsfulla drömmar till liv. DĂ€r du verkligen kan slappna av och tillĂ„ta det naturliga i dig att bara vara, som stöttar processen att sĂ€kerstĂ€lla att du planterar en trĂ€dgĂ„rd du finner vacker.

 

Det vi gör nÀr vi forcerar oss i vÄr yttre omvÀrld Àr att vi försöker tvinga vÄrt fikontrÀd att producera Àpplen, utan att veta att vi sjÀlva har planterat fröet specifikt för fikontrÀdet. Vi försöker samtidigt styra vÀdret och beklagar oss över hur allt vÄrt slit ÀndÄ inte producerar Àpplen. För att producera Àpplen behöver du börja i det formlösa. I dina antaganden om hur du och vÀrlden fungerar. Detta kommer vi i kontakt med genom kunskap, genom att ifrÄgasÀtta allt vi tar för givet och tillÄta oss att kliva ur det konstanta görandet och illusionen av det som vÄr yttre omvÀrld spelar upp. Görandet pÄ ensam hand, i den yttre vÀrlden, kommer inte att kunna skapa det du vill utan hÀnsyn och samspel med varandet och de inre strukturerna. Lek Àr en enkel brygga för att kliva ur.

 

Om du inte upplever det du vill i din rĂ„dande yttre vĂ€rld just nu, kom ihĂ„g att ditt sökande alltid kommer att förbli ett sökande om du antar att det finns utanför dig sjĂ€lv. Och nĂ€r du finner dig sjĂ€lv i en situation dĂ€r du inte fĂ„r ihop varför du inte löser nĂ„got, testa och se vad som hĂ€nder om du tillĂ„ter dig sjĂ€lv att göra det inre arbetet. DĂ€r du finner ett lugn och neutralitet. Hur det Ă€n ser ut för dig och vilken metod som fĂ„r det att klicka i just dig. Hur mycket du Ă€n kĂ€nner att det gĂ„r emot din instinkt att göra det inre arbetet just nu framför det “yttre” och det som verkar slita i dig.

 

Jag har försökt lura mig sjĂ€lv till avslappning utan större framgĂ„ng genom att nĂ€rma mig det högst intellektuellt. “Om jag sĂ€tter mig och mĂ„lar med vattenfĂ€rg en stund kommer jag att fĂ„ ett kreativt genombrott”. Vad tror du hĂ€nder dĂ„ om jag börjar mĂ„la med den drivkraften och intentionen att nĂ„got MÅSTE hĂ€nda, och pĂ„ ett visst sĂ€tt, nĂ€r jag mĂ€rker att det fortfarande inte kommer nĂ„got? HallĂ„, jag har ju slappnat av nu, vart Ă€r de briljanta idĂ©erna och kraften för att fortsĂ€tta hĂ€r borta dĂ€r mitt “riktiga jobb Ă€r”? Vad tror du att det gör med min sjĂ€lvbild och vad jag fortsĂ€tter att skapa mer av? Trots att jag gör “detta” leder det inte till “detta”, vad Ă€r det dĂ„ som Ă€r fel? Jag tycker att jag har fattat grejen men det blir Ă€ndĂ„ inte som det ska.

 

Vi kan utföra avslappning utan att slappna av, vilket i sig tyder pÄ att det inte Àr riktig avslappning, och det Àr dÀr det faktiska tillÄtandet kommer in. Avslappning och lek har en gemensam nÀmnare i form av att det saknar forcering. Vad som utgör lek Àr vÀldigt individuellt men i kÀrnan ingÄr att vara spontan i stunden. Det kan finnas ett mÄl men inte ett resultat som du knyter upplevelsens vÀrde till. En annan komponent i detta Àr att kunna hÄlla en tillit till dig sjÀlv, till det gudomliga i dig och vad du och alla andra Àr en del av. Det som inte blir gjort just nu, som jag vill fÄ gjort, kommer att bli gjort. Jag behöver inte forcera det jag vill skapa. Och jag Àr inte ensam i det jag skapar.

 

Den ofta bortglömda halvan bakom att göra dina drömmar sanna Àr att komma ihÄg att ditt inre avspeglas i ditt yttre, och att leva dÀrefter. Vi har en materiell OCH en spirituell verklighet. Ofta fastnar vi i den materiella. Kom ihÄg och vÄga tro pÄ vikten av att prioritera det inre arbetet i form av lek, avslappning, meditation, intention, neutralitet, fantasi och tillit. De tillstÄnd som fÄr dig tillbaka till harmoni och ur tjattret frÄn yttre faktorer. DÀr du kan plantera pÄ riktigt.

 

LÄt dig ha nÀrvaro nog att upptÀcka nÀr du lÄter dig luras med i vad du behöver Ästadkomma och forcera i det yttre för att Àndra nÄgot som har ursprung inifrÄn. För det börjar inifrÄn, det börjar i dig. Och det Àr löjligt modigt att leva i den ordningen dÄ mycket av resan och spelet som Àr livet, skriker för att övertyga dig om att det du söker finns utanför dig och behöver ske genom forcering.

 

Det lustiga med att börja förstÄ och prioritera ordningen för vÄrt arbete och skapande Àr att det inre arbetet leder till ett yttre arbete som inte kÀnns forcerat och som skapar det vi verkligen vill ha, och bÀttre Àn det vi försökte forcera frÄn första början. Dina drömmar blir till verklighet först nÀr du tar ditt inre arbete pÄ allvar, nÀr du vÄgar leka, och slutar forcera.

 

Tills nÀsta gÄng:

Don’t quit your daydream.

 

 

P.S För en mindre kondenserad version och “hela kakan” – lyssna pĂ„ podden Business Med SjĂ€l – Episod 15.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *