NĂ€r detta spelas in och publiceras har jag precis landat frĂ„n en veckas turnerande tillsammans med min kollega, businesspartner och sjĂ€lssyster Petra. En allt annat Ă€n traditionell förelĂ€sning och snarare ett transformerande event. FörelĂ€sningen “Det RĂ€cker Nu – En KĂ€rleksfull KĂ€ftsmĂ€ll”. NĂ€r detta slĂ€pps har vi 2 orter kvar att besöka. UmeĂ„ den 9 november och tillbaka till Göteborg den 7 december. Biljetter och mer info om detta hittar du hĂ€r:

Biljetter & Info

 

Efter alla möten blir det tydligt hur mycket var och en bÀr inom sig. Mycket som inte fÄr eller har fÄtt ta plats, av olika anledningar. Jag fÄr bevittna intensiva kÀnslor över hela spektrumet. Skratt, tÄrar, lÀttnad, irritation, styrka. PÄtagliga energier som kommer ur varje persons förflutna, nutid och framtidstro. Ett slut och samtidigt en början pÄ en resa. Det Àr galet hÀftigt och jag Àr djupt tacksam.

 

Jag nÀmner detta för att ge dig lite kontext till dagens inlÀgg. Det var nÀmligen en kÀnsla, energi och tankemönster som har stuckit ut för mig bland de vi har mött. Och jag har en stark kÀnsla av att du, precis som mig, bÀr eller har burit mer av detta Àn du kanske tror. Min uppfattning Àr ocksÄ att det verkligen Àr svÄrt att skapa det du vill och leva det du Àlskar om detta har kvar för stor plats i dig.

 

Min podd heter Business Med SjÀl och handlar förvÄnansvÀrt lite om sjÀlva businessdelen. Den sidan Àr och blir betydligt mer relevant nÀr DU och din energi Àr i linje med vem du Àr och din sanna natur. Det Àr ocksÄ otroligt unikt vilka strategier och actions som Àr rÀtt för dig utifrÄn det vi just nÀmnde. Min intention Àr att det ska finnas nÄgot hÀr för dig Àven om du inte har valt entreprenörskap som det frÀmsta fordonet för din spirituella resa och personliga utveckling.

 

Det som har stuckit ut och fortsĂ€tter att visa sig genom det transformerande arbetet Ă€r skam och skuld. Dessa Ă€r vad som blir kvar i vĂ„rt system nĂ€r vi inte har verktyg, att i stunden för en hĂ€ndelse eller event, att kunna hantera övervĂ€ldigande kĂ€nslor. SmĂ„, stora, kollektiva eller generationstrauma – nĂ„got som förtjĂ€nar ett helt eget inlĂ€gg. Ofta Ă€r skam och skuld, precis som de flesta mindre bekvĂ€ma kĂ€nslorna och reaktionerna, knutet till vĂ„rt förflutna och det fĂ€rgar i allra största grad vĂ„rt nu och vad som blir möjligt hĂ€rifrĂ„n.

 

Det behöver som sagt inte vara “stora” hĂ€ndelser som har skett, som skapat intensiva kĂ€nslor i dig att lagra. Det behöver inte vara logiskt för dig heller hur det blivit sĂ„ och varför det kvarstĂ„r. Du kommer att fortsĂ€tta agera som att din kropps tolkning av hĂ€ndelsen Ă€r sann om du inte möter imprinten, och de obekvĂ€ma kĂ€nslorna som vĂ€cks. Imprintet eller traumat talar om ifall nĂ„got Ă€r tryggt eller otryggt, vare sig det faktiskt Ă€r positivt eller negativt för dig. Kanske har du tagit ett rĂ„d som inte visade sig sĂ„ bra, sagt ja fast det var ett nej eller vice versa, agerat sjĂ€lviskt, gjort ett Ă€rligt misstag eller helt enkelt vad som helst som fĂ„tt dig att börja hysa och kultivera en negativ sjĂ€lvbild.

 

Det korta sÀttet att beskriva skillnaden mellan just skuld och skam Àr att skuld Àr en kÀnsla du fÄr eller har nÀr du har gjort nÄgot du upplevt eller upplever som fel. Skam Ä andra sidan, Àr en kÀnsla av att hela du, eller större delar av dig och din identitet Àr fel. BÄde skam och skuld har flera olika uttryck. För en del vÀcker det ilska, sorg, att vilja isolera sig, skratta bort, att vilja förstöra eller bli helt passiv, att missbruka nÄgot, att kontrollera, att hÄlla sig sjÀlv tillbaka pÄ ett eller annat sÀtt eller lÀgga skulden pÄ nÄgon eller nÄgot annat. Eller helt pÄ dig sjÀlv. Subtilt eller vÀldigt tydligt.

 

Vi kan kĂ€nna skam och skuld för allt. Det kan kĂ€nnas fel i oss att lyckas och mĂ„ bra. Det kan upplevas som otryggt att ha bĂ„de och, att ha en varm kĂ€rleksfull relation och samtidigt en karriĂ€r som du Ă€lskar. Allt hĂ€rstammar ur tidigare kopplingar som du oftast omedvetet har gjort. En del imprint och trauman Ă€r mer tydliga för oss men vi alla har varit med om övervĂ€ldigande kĂ€nslor som skapat en programmering i oss som vi försöker upprĂ€tthĂ„lla – Ă€ven om det inte Ă€r hjĂ€lpsamt lĂ€ngre. Detta kan upplevas tydligt i situationer dĂ€r vi fryser, försöker fly eller distraherar oss.

 

En stor del av skuld och skam som vi bĂ€r med oss Ă€r inte vĂ„r heller. Är du minsta inlyssnande som barn, vilket vi alla Ă€r, eller en empatisk person tar du in andras bagage, rĂ€dslor och uppfattningar, och ibland kan det vara svĂ„rt att urskilja vad som Ă€r ditt. Jag har sett sĂ„ mĂ„nga otroligt kĂ€rleksfulla individer fĂ€lla tĂ„rar för de bĂ€r sĂ„nt otroligt ansvar, inte bara för sig sjĂ€lv, men för andra. Ett tungt ansvar. Deras kropp har börjat signalera denna tyngd sedan lĂ€nge, och en intellektuellt stark person kan bli vĂ€ldigt destruktiv för sig sjĂ€lv i det lĂ€get. Om du inte förstĂ„r eller kan förklara din smĂ€rta kan du addera till samma smĂ€rta just för att du anser att du BORDE kunna göra det. Vi gör oss sjĂ€lva “fel” för att vi upplever “fel” och skapar dĂ€rför mer “fel”.

 

Du kan Àven ha tagit pÄ dig ett ansvar för en hÀndelse eller person som har utsatt dig för nÄgot oförutsÀgbart, bortom din kontroll. NÄgot i dig har skapat uppfattningen av att det som hÀnde hade gÄtt att förebygga eller undvika, och att det Àr pÄ grund av dig. Vi ska inte gÄ djupare i detta just nu, men jag kÀnner att det Àr viktigt att lyfta hur vi bÄde kan bli lyfta och sÀnkta av att ta ansvar. Livet kommer att hÀnda dig oavsett din förmÄga att ta ansvar, och det Àr i mina ögon ett vÀldigt hÄrt krav att ta ansvar för nÄgot annat Àn hur du vÀljer att svara an pÄ en hÀndelse. SmÀrta Àr oundvikligt, lidande Àr dÀr det riktiga ansvaret kommer in.

 

Riktig sjÀlvkÀrlek Àr bland de största utmaningarna vi möter idag, för det vÀcker ofta vÀldigt mycket i oss. Det kan kÀnnas svÄrt att navigera nÀr vi lÀgger för mycket eller för lite fokus pÄ oss sjÀlva eller andra. Ju mer du bryr dig om andra desto större sannolikhet att du lÀgger skam och skuld pÄ dig sjÀlv. Jag Àr dock övertygad om att det ena kommer först. Ju mer du Àr bekant med den universella principen om att vi alla Àr en, blir det lÀttare att se hur kÀllan Àr det som formar det yttre, och i detta fall Àr du kÀllan av din upplevelse och dÀrför kommer en ren kÀrlek till dig sjÀlv att vara det som naturligt visar samma kÀrlek för andra. Global förÀndring startar och finns i sin minsta bestÄndsdel. Det som sker pÄ mikronivÄ speglas pÄ makronivÄ och vice versa. As above, so below, as within, so without.

 

Vad skulle hÀnda om du slÀppte taget om din skuld och skam? Vad skulle du göra annorlunda? Vad skulle du göra mer av och mindre av? Om du kunde tacka din skam och skuld för att det agerade som ett skydd för dig dÀr och dÄ, men kÀrleksfullt fÄr kliva av sitt skift nu och gÄ i pension. Om du kunde slÀppa bojorna av den information som lagras i dig som inte tillÄter dig att nÀrma dig det du verkligen vill. Du kanske kommer nÀra, men aldrig riktigt hela vÀgen.

 

LĂ„t mig vara tydlig. Du Ă€r INTE en dĂ„lig person. Misstag minskar inte ditt vĂ€rde Ă€ven om det kan vara frestande att hacka pĂ„ sig sjĂ€lv. Vad Ă€n din skuld och skam handlar om kommer ditt hackande pĂ„ dig sjĂ€lv alltid att vara vĂ€rre Ă€n sjĂ€lva grundorsaken, och det lĂ„ser potentialen för nĂ„got annat som servar bĂ„de dig och andra. Du ÄR en del av livet och en samskapare, om nĂ„got sĂ„ Ă€r du kraftfull bortom förstĂ„nd. Det som har betydelse Ă€r nu och de nya valen du gör frĂ„n det du genomlever. Livet skulle bli otroligt blekt utan att fĂ„ anvĂ€nda det som en plats att vĂ€xa. TillĂ„t dig att vĂ€xa genom kĂ€rlek, för kĂ€rlek Ă€r inte alltid mild och mysig, den Ă€r ocksĂ„ brutalt Ă€rlig och kraftfull.

 

LĂ„t skam och skuld bli en vĂ€lmenande, varm signal för att vi behöver göra en Ă€ndring, och att vi Ă€r tillĂ„tna att ömsa det som inte lĂ€ngre behövs. TillĂ„t dig att vara förĂ€nderlig, för det Ă€r verkligen det enda bestĂ€ndiga. Utmanande kĂ€nslor Ă€r lika mycket signal som mer hĂ€rliga och neutrala kĂ€nslor. Det talar om var vĂ„rt fokus Ă€r, bĂ„de medvetet och omedvetet. Eftersom att allt vi upplever speglar nĂ„got i vĂ„rt inre, och nĂ„got vi sjĂ€lva har skapat innebĂ€r det ocksĂ„ att vi kan “omskapa” det. Du kan transformera allt, du Ă€r aldrig bortom rĂ€ddning men den rĂ€ddningen kommer genom dig sjĂ€lv.

 

Det börjar med tillÄtelse. TillÄtelse att kÀnna. TillÄtelse att slÀppa och sÄ nya frön. TillÄtelse att Àlska dig sjÀlv genom allt och lÀmna samma utrymme till andra. HÄlla dig sjÀlv och andra, dina systrar och bröder i ljus. MÄnga gÄnger upplever jag att vi lÀtt kan ge andra en enorm förstÄelse och empati, men det Àr inte lika givet i vÄra egna utmaningar.

 

Innan vi avrundar för idag vill jag betona vikten av att givetvis kÀnna och möta allt det obekvÀma, smÀrtan och dina demoner, men se till att det finns en fas och ett utrymme för alkemi och omvandling. Ett omfamnande och Ätertagande av det bortglömda, bortstötta, till synes icke Àlskbara delar av dig sjÀlv och din historia, som sedan fÄr ledas till ett förkroppsligande som inte hÄller dig kvar i ett Àltande. Det Àr en enorm skillnad. Gör plats för allt för att nÀrma dig sanningen av det fantastiska i dig och i livet. NÀr du ser det i dig sjÀlv kan du se det i din granne, i frÀmlingen frÄn ett annat land och kultur. Jag kommer inte pÄ nÄgot viktigare.

 

Tack för att du Àr hÀr, för att du lyssnar och lÀser. Jag hoppas denna episod/inlÀgg servar som en pÄminnelse om att ge dig sjÀlv tillÄtelse att slÀppa taget om tyngden, och bjuda in det du verkligen Àr menad för. Kom ihÄg att du förÀndras hela tiden, men ditt vÀrde Àr detsamma och orubbligt genom allt.

 

 

 

P.S För en mindre kondenserad version och “hela kakan” – lyssna pĂ„ podden Business Med SjĂ€l – Episod 14.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *