De första gĂ„ngerna jag stötte pĂ„ ordet healer gick mina tankar direkt till personer som har Ă€tit 7-8 svampar för mycket, har pĂ„ sig alternativa klĂ€der, som Ă€ter middagar med Ă€nglar i full skrud som spelar harpa, eller visa Ă€ldre pĂ„ avlĂ€gsna isolerade öar med deras stam. NĂ€, riktigt sĂ„ extremt har nog jag inte tĂ€nkt men jag har inte reflekterat över vad det egentligen innebĂ€r och inte riktigt kommit i kontakt med personer som anvĂ€nder den titeln förrĂ€n senare Ă„r. Som liten har ocksĂ„ jag minnen av hur min storebror ofta spelade datorspel och liknande nĂ€r healing eller healers var nĂ„got coolt och högst nödvĂ€ndigt för en sĂ„ kallad “guilds” framgĂ„ng.

 

Med de fantastiska mÀnniskor jag möter och fÄr arbeta med idag har healing och att vara en healer fÄtt en mycket djupare och bredare betydelse. Du som lyssnar nu Àr definitivt en healer. Sedan Àr frÄgan hur mycket du ser det i dig sjÀlv, och om eller hur du klÀr dig i den titeln, rollen och egenskapen. För dig som arbetar med att serva mÀnniskor med dina gÄvor, expertis och erfarenheter, har du kanske brottats med att vÀlja och kliva in i en titel, vare sig det Àr healer, coach, expert, mentor eller guide. Eller undrat i vilken utstrÀckning du fÄr pÄstÄ och uttrycka dig som kunnig dÄ du fortfarande möter utmaningar sjÀlv eller kanske inte har den eller den utbildningen/certifikatet/younameit erfarenheten?

 

Den sistnĂ€mnda handlar mycket om din uppfattning att vara redo och vilka kriterier du tĂ€nker behöver fyllas för det. Den första, att hjĂ€lpa fastĂ€n du sjĂ€lv inte kĂ€nner dig “klar” i det du lĂ€r ut, eller fortfarande kĂ€nner att du har mycket arbete kvar, Ă€r extra intressant dĂ„ den kĂ€nslan verkligen kan vara nĂ„got positivt. Jag vill tala om pĂ„ vilket sĂ€tt du Ă€r en healer, och för dig som jobbar med healing av nĂ„got slag, nĂ€r du “fĂ„r kalla dig det” och om du nĂ„gonsin blir klar.

 

Healing handlar, som det lÄter, om lÀkning och helande. Det beskriver pÄ nÄgot sÀtt en process som leder mot att göra nÄgot mer intakt och vÀlmÄende igen. Varianterna av detta Àr lika mÄnga som utövare och det involverar ofta flera olika plan av oss. Att vara en healer Àr större Àn nÄgon titel, och det Àr nÄgot som varje mÀnniska bÀr. Inte bara ur aspekten av förmÄgan att kunna lÀka sig sjÀlv, men Àven att vara katalysatorn för nÄgon annans healing.

 

Jag tror att vi kan ha en enormt positiv effekt pĂ„ andra, men för ett fullstĂ€ndigt lĂ€kande behöver mottagande parten göra ett jobb sjĂ€lv, vara just mottaglig för att uppnĂ„ en Ă€ndring. Du kan inte “rĂ€dda” nĂ„gon som inte vill bli rĂ€ddad, och att anse dig sjĂ€lv som oumbĂ€rlig för en annan person Ă€r att plocka bort den andra personens sanna förmĂ„ga och vĂ€rdet av sin unika resa. Att glömma bort att vi alla Ă€r en och att allt börjar hos dig sjĂ€lv. Vi ska inte sluta hjĂ€lpa andra, vi ska bara rannsaka vĂ„r intention och urskilja vilken potential som verkligen finns för alla involverade parter. Always be kind.

 

Inom shamanism nĂ€mns en triad av roller att vara uppmĂ€rksam pĂ„, nĂ€r du sĂ€tter dig i position av att vara antingen ett offer, förövare eller rĂ€ddare. Alla dessa positioner plockar bort och stĂ€rker en separation av vilka vi verkligen Ă€r och vad vi Ă€r kapabla till. Jag Ă€r “all for” alla lĂ€ror, metoder och lĂ€rare som handlar om att upplösa illusionen av att vi inte Ă€r tillrĂ€ckliga. Att Ă„terta den kraft vi alltid har haft tillgĂ„ng till för att vi Ă€r energi kopplad till den kraft som vi Ă€r individualiserade representationer av. De som inte hĂ„ller dig kvar som ett offer, som trasig, utan som en skapare. Sidenote!

 

Tillbaka till att vara en healer. En del antar rollen och titeln som sitt uttalade livs syfte och utövar det utan konstigheter. Och sanningen Ă€r att arketypen av en healer finns i alla. En stor del av healing Ă€r att se din förmĂ„ga att lĂ€ka dig sjĂ€lv, och att samma lĂ€kande kraft finns i alla. Detta Ă€r nĂ„got vi mĂ€nniskor lĂ€tt glömmer bort eller har driftat ifrĂ„n. Det som ska göra oss “bra igen” Ă€r ofta numera nĂ„got utanför oss sjĂ€lva. I sanskrit nĂ€mns ordet “avidya” som betyder “att glömma” och beskrivs som roten till allt lidande och det som rubbar vĂ„rt vĂ€lbefinnande. Vi har glömt bort hur kompletta vi alla Ă€r för vĂ„rt och allas vĂ€lbefinnande. Med det sagt ska du inte lĂ„ta bli att fara till akuten om du rĂ„kar ut för nĂ„got akut, men komma ihĂ„g att i det stora hela Ă€r du ditt eget svar.

 

En healers uppdrag Ă€r och blir alltsĂ„ att röra sig genom komforten av att glömma. Att bryta sig genom det som grumlar det ovan nĂ€mnda. Hen gör detta genom flera lager, flera vinklar och vet att cykeln för lĂ€kning inte Ă€r linjĂ€r utan snarare en flerskiktad, kringgĂ„ende process som alltid leder oss tillbaka till vĂ„rt ursprung. Och hĂ€r kommer det sĂ€rskilt viktiga för dig som undrar om du “har rĂ€tt att kalla dig healer eller Ă€r tillrĂ€ckligt lĂ„ngt pĂ„ din resa”..

 

En healer Ă€r inte nĂ„gon som har blivit sĂ„rad och nu Ă€r helad. Det Ă€r nĂ„gon som har modet att fortsĂ€tta bryta upp “jaget” och egot, vidöppet, för att möjliggöra fortsatt djup integrering. Med andra ord, du behöver inte ha lĂ€kt tillrĂ€ckligt eller klart för att kalla dig healer eller kommit en viss strĂ€cka för det. Du behöver inte vara pĂ„ en plats dĂ€r du inte lĂ€ngre möter utmaningar som de du hjĂ€lper utmanas med. Du behöver dĂ€remot vĂ€lja att fortsĂ€tta genomgĂ„ processen som möjliggör integrering, och upprepade gĂ„nger.

 

Jag tror att mĂ„nga coacher, healers, experter och entreprenörer riktade mot att serva mĂ€nniskors vĂ€lbefinnande pĂ„ olika plan, lĂ€tt fĂ„ngas i illusionen att du behöver vara odödlig och orubblig, aldrig slĂ€ppa facklan, för att anse dig sjĂ€lv vĂ€rdiga att hjĂ€lpa andra. En del brukar benĂ€mna detta som en form av “imposter syndrome” och jag har sjĂ€lv ifrĂ„gasatt “vem Ă€r jag att..” men insett att det bara Ă€r brus dĂ„ mina intentioner Ă€r goda och min potential Ă€r oĂ€ndlig. Som dig, törs jag anta. Min erfarenhet Ă€r att denna mĂ€nsklighet, sĂ„rbarhet och transparens bara adderar till den lĂ€kning som blir möjlig för alla involverade. Vilket Ă€r en annan viktig del. Det du verkligen lĂ€ker i dig sjĂ€lv lĂ€ker du Ă€ven pĂ„ ett större plan och i andra. VĂ„r fysiska, emotionella, mentala och spirituella kropp hĂ€nger ihop, och det Ă€r fortfarande bara en förenkling.

 

Du kan ha en enorm healingförmÄga utan att nödvÀndigtvis arbeta med det, genom ditt sÀtt att vara och genom ditt perspektiv, hur du lever, dina stories, din lyhördhet och uttryck av det du fÄngat upp. Du kanske Àr duktig pÄ att hitta mening och snappa upp kÀrnan som lÀgger grund för nÄgot att bygga vidare pÄ. Urtypen av en healer, medicinkvinna eller medicinman Àr den som inte pekar finger, för hen vet att det finns nÄgot i varje upplevelse, och hen kan hÄlla allt utan att förbrukas. Utrymmet du ger bÀr den energi och visdom som transformerar, integrerar och plockar fram i ljus.

 

BĂ„de den forntida och moderna medicinkvinnan och medicinmannen Ă€r ofta vĂ€ldigt bevandrade i att möta det obekvĂ€ma, att stiga ner i “underjorden” och sitta med sina skuggor, möta dem och smĂ€rtan. Acceptera mörkret. SĂ„ren. Genom detta och medicinen som följer av att titta pĂ„ allt som vi tryckt ner, dĂ€mpat, ignorerat, tystat, blundat förkommer vi mĂ€nniskor ihĂ„g varför vi Ă€r hĂ€r. Och det öppnar verkligen portar för en rik upplevelse. Jag Ă€r rĂ€tt sĂ€ker pĂ„ att du som lĂ€ser har gĂ„tt igenom ett och annat, som har varit allt annat Ă€n bekvĂ€mt. Som du kanske inte hade valt, eller sĂ„ gjorde du det med intentionen att plocka fram nĂ„got nytt, men som du nu förstĂ„r Ă€r en del av din medicin till dig sjĂ€lv och andra idag.

 

Inte nog med det vet medicinkvinnan och medicinmannen nÀr det Àr dags att kliva tillbaka. Genom att Àgna tid i tystnad, stillhet och egentid som hjÀlper rena dennes natur och insikter. Jag kan mÀrka hur vÄr healing potential verkligen tar stryk av att vi inte tar dessa perioder eller stunderna av retrÀtt. Dessa bygger styrka och klarhet frÄn erfarenheter, som i sin tur dÄ kan landa i visdom. SÄ att vi mer och mer kan uppfatta alla delar av livet som en helig upplevelse, som formar och understryker hur vi alla har en unik och viktig roll att spela.

 

SÄ, för att svara pÄ om du Àr en healer och nÀr du fÄr kalla dig sjÀlv för det, Àr det en frÄga om hur vÀl du kÀnner dig sjÀlv och din natur, samt om det Àr ett beslut du vill leva och lÀra i. En annan viktig del att ta upp i detta Àr hur viktigt det Àr att du utövar och lever den healing som grundar dig sjÀlv. MÄnga gÄnger kan ett kall att serva andra mÀnniskor och ett bultande hjÀrta gÄ vilse och smygande bortprioritera grundpelare i sitt eget vÀlbefinnande. Du mÀrker det rÀtt snabbt genom att det kÀnns som att du kÀmpar i motvind, blir trött, du behöver mer eller krÀver saker frÄn andra och annat. Sedan det mer uppenbara i form av att du bortprioriterar dig sjÀlv och ditt eget praktiserande.

 

Jag tycker det finns nĂ„got vĂ€ldigt fint och viktigt med att kontemplera dig sjĂ€lv som en healer, vem du Ă€n Ă€r. Att tankar dyker upp som granskar huruvida du borde eller fĂ„r kalla dig för healer/mentor/coach/expert kan i min mening vara nĂ„got positivt, eftersom du sĂ€kert inte skulle ha dem tankarna om du inte brydde dig om det du gör och dem du vill serva. Du vill nĂ„gonstans kvalitetssĂ€kra dig sjĂ€lv för nĂ„got du kĂ€nner dig kallad att göra och vara. Sen kan det givetvis finnas andra rĂ€dslor som spelar med, men jag upplever att vi mĂ„nga gĂ„nger “vill göra rĂ€tt för oss” eller vara i integritet med vad vi sĂ€nder ut.

 

Summa kardemumma. Kan du hjÀlpa? Gör det dÄ. Gör det frÄn en plats i dig sjÀlv som vet att allt Àr för dig och det gÀller Àven andra för att vi Àr ett och samma. LÄt det ske som ett överspillande av din kÀrlek och ljus som kan spilla över just för att det inte exkluderar mörker.

 

 

P.S För en mindre kondenserad version och “hela kakan” – lyssna pĂ„ podden Business Med SjĂ€l – Episod 13.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *