Är du en kreativ person? Jag tror att du som har hittat hit kĂ€nner att du Ă€r det, men att du dĂ„ och dĂ„ kan hamna i tvivel över din kreativa förmĂ„ga. Kanske Ă€r du en person som inte tror att du Ă€r kreativ, men skulle vilja vĂ€cka den sidan mer. Jag vill dela tvĂ„ insikter runt kreativitet som kanske fĂ„r dig att se pĂ„ dig sjĂ€lv och kreativitet pĂ„ ett nytt sĂ€tt. Vad som Ă€r hemligheten bakom att slĂ€ppa fri din kreativitet och som gör att du kan vila tryggt i perioder nĂ€r det kĂ€nns som att kreativiteten inte flödar pĂ„ samma sĂ€tt.

NÀr jag var liten tÀnkte jag aldrig i termerna att jag var kreativ. Jag bara var. Kreativiteten flödade okontrollerat som ett naturligt uttryck av att vara jag. Det gÀller alla barn innan yttre vÀrlden börjar addera komplexa lager pÄ vem vi Àr, hur vi bör vara för att bli accepterade, för att fÄ kÀrlek eller för att passa in i lÄdan vi vÀxer upp i osv.

 

Senare runt tonĂ„ren började jag slĂ„ ifrĂ„n mig att jag var kreativ, för jag hade format en bild av att det bara handlade om vissa aktiviteter och excentriska, extraordinĂ€ra personer som var kreativa. Jag kunde ta emot att jag var smart, atletisk och duktig. Ett fint exempel pĂ„ dualiteten i att vilja passa in genom de normer som premierades och hĂ„lla avstĂ„nd till det som var för mycket “out there” och “too much”. TonĂ„rens dilemma av att vara speciell men inte stĂ„ ut för mycket, som vi nog alla pĂ„ ett eller annat sĂ€tt upplevt eller bevittnat.

 

Jag var fri att vara mig sjÀlv, men i vÀldigt kontrollerade former. Just kreativitet och originalitet gÄr inte att kontrollera, och det finns inget som Àr mer personligt. Kreativitet inrymmer allt som Àr du, och inte bara ditt betyg i bild. Med sÄ mÄnga vuxna som har svÄrt att verkligen möta sig sjÀlva med allt de Àr och bÀr pÄ, Àr det inte konstigt att en ung mÀnniska har ett ambivalent förhÄllande till det som Àr unikt och personligt.

 

Min uppfattning Àr att mÄnga av oss, i unga Är, hamnar i att behöva ta stÀllning till om vÄr naturliga kreativitet Àr nÄgot som kommer att accepteras, och om det Àr vÀrt att sticka ut för som följd. Vad det Àn handlar om att vara kreativ i. Om det Àr aktiviteterna du helst vill Àgna dig Ät, intressen, personliga stil osv. Eftersom kreativitet handlar om originalitet Àr den ultimata kreativiteten att leva autentiskt.

 

En del Àr riktigt modiga och gÄr gladeligen mot strömmen och gÄr efter vad som skapar inspiration i dem. MÄnga gömmer och glömmer vilka de Àr, talangerna de har, potentialen de har, rösten de har, det unika i dig som vÀntar pÄ att lÄta sina gnistor fatta eld. Om du har glömt och förminskat din kreativitet under lÄng tid kan det ta tid att plocka fram helt och vÄga stÄ bakom. Men det finns dÀr, vill jag sÀga direkt.

 

För en entreprenör med personligt varumĂ€rke, en kreatör eller person som vill serva och tjĂ€na sitt leverne genom sin kreativitet kan det finnas och uppstĂ„ en press runt att vara just kreativ. Det dyker upp i jĂ€mförelsen med andra kreatörer. Det dyker upp som en besvikelse och frustration över att “inget kommer till en” eller att du upplever att du inte fĂ„r respons pĂ„ det du skapar. Eller sĂ„ anvĂ€nder du nĂ„gon annans stil, med en liten twist, för att du inte riktigt vĂ„gar lita pĂ„ det ofiltrerade i dig – som givetvis kan uppstĂ„ i inspiration frĂ„n andra, men med en annan intention.

 

Pressen i att nĂ„ ett visst resultat med din kreativitet – dödar ofta din kreativitet. Om du har knutit dig fast vid ett slutresultat som hĂ€nger och fallet pĂ„ den externa responsen Ă€r det svĂ„rt att komma i kontakt med den riktiga kreativiteten som finns i dig. Att vilja bidra och vara till service med din kreativitet kan ocksĂ„ innebĂ€ra att hur du vĂ€rderar responsen blir en vĂ€ldigt endimensionell och icke hjĂ€lpsam mĂ„ttstock för det du skapat och det du fortsĂ€tter skapa.

 

VÄr önskan att bidra genom vÄr kreativitet kan vÀcka djupa rÀdslor av att inte rÀcka till eller vara bra, eller i detta fall, kreativ nog. Jag tror att en del av vad som bidrar till detta Àr vÄr förestÀllning om vad kreativitet Àr.

 

Arketypen för kreativitet Àr en person som skapar för skapandets skull snarare Àn för syftet av att bli uppmÀrksammad eller bli belönad. Hen kÀnner att jag mÄste göra det pÄ mitt sÀtt, och den sanna kraften uppstÄr ur hens förmÄga att lita pÄ kraften i sin egen unikhet och timing. Det som uppstÄr Àr nÄgot som vÀrlden inte har sett förut som ingen annan kan Äterskapa.

 

Att skapa nÄgot som vÀrlden inte har sett förut som ingen annan kan replikera kan kÀnnas som en omöjlig eller hisnande ansats, sÀrskilt om du stÀmmer av det med den del av dig som Àr din mÀnskliga programmering. Din sjÀl och den livskraft eller intelligens den Àr en del av, vet att det mest originella Àr att vara du, och det kan ingen Äterskapa precis likadant. Du Àr född kreativ, för du Àr född ur kreativitet.

 

Kreativitet behöver inte alltid vara storslaget eller ha en global pĂ„verkan. Det kan vara det mest subtila till följd av att du följer dina drömmar, det du dras till, det du finner spĂ€nnande och intressant, det som fĂ„r dig att kĂ€nna flow, kĂ€rlek och glĂ€dje. Du behöver alltsĂ„ inte upptĂ€cka en ny art pĂ„ mĂ„nen för att vara kreativ, om det inte Ă€r till följd av att du gör din grej sĂ„klart. Remember, du kan inte INTE vara kreativ, och ju mer du fĂ„r kontakt med vem du verkligen Ă€r och vill vara, desto mer kommer den att flöda pĂ„ ett sĂ€tt som kĂ€nns meningsfullt för dig – och sĂ€kerligen för andra, Ă€ven om mĂ„nga ocksĂ„ kan vara obekvĂ€ma med originalitet.

 

För att ha en tillfredsstĂ€llande output för sin kreativitet och sjĂ€lvuttryck Ă€r givetvis en kanal nödvĂ€ndig. För en kreatör kan avsaknaden av detta element vĂ€ga enormt tungt. Det kan innebĂ€ra stunder eller perioder av melankoli och en kĂ€nsla av meningslöshet. NĂ„got som kan bevittnas i filmer och media som destruktiva, lidande konstnĂ€rer och liknande. Även om det inte alltid ter sig sĂ„ extremt och det finns mer subtila former av detta, Ă€r det vĂ€ldigt vĂ€rdefullt att kĂ€nna till dess syfte och funktion för att kunna vĂ€lja en mer omsorgsfull approach mot dig sjĂ€lv nĂ€r du hamnar i en platĂ„ eller rent av grop.

 

HĂ€r kommer vi in pĂ„ den andra aspekten av vad som gör kreativitet sĂ„ utmanande, och det Ă€r alltsĂ„ att omfamna den cykel den innebĂ€r. Allt har cykler, likasĂ„ kreativitet, och en cykel har faser som vi inte alltid uppskattar, men som Ă€r nödvĂ€ndiga. Vi uppfattar ett upp och ett ner, och precis som allt i vĂ„rt oĂ€ndliga universum har allt en motpol pĂ„ samma spektrum. I detta fall har ett upp alltid ett ner och ett ner alltid ett upp. Det Ă€r inte alltid bekvĂ€mt att vara i “ner”, och vi kan vilja bli av med, distrahera oss eller försöka forcera fram en lösning. NĂ„got som ofta gör kĂ€nslorna Ă€nnu mer intensiva och resultatet sĂ„dĂ€r.

 

Jag har sjÀlv upplevt perioder eller dagar nÀr det kÀnns som att inget har en poÀng eller att inget kommer till mig. Lusten finns inte dÀr och det kan leda till ett ifrÄgasÀttande eller stress. Mitt mindset anser att allt har en lösning, men förstÄr inte att lösningen kan vara att inte försöka lösa nÄgot just nu. Ju mer och ju snabbare jag kan fÄnga och pÄminna mig om vÀrdet av faserna dÀr kreativiteten inte flödar eller ser ut som jag vill, desto mer gÄr det att rentav trivas och hantera det, mer till synes tomma, tillstÄndet med en fin hoppfullhet. Vilket i sin tur ofta ger en ordentlig skjuts till det som senare skapas.

 

Med vetskapen om cykler och universella lagar kan visdom nÄ fram. SÄ om du upplever dig vara i en kreativ svacka, i kÀnslor av att kÀnna dig nere, likgiltig, tom eller frustrerad i din process, törs du ocksÄ lita pÄ att du Àr i en fas av att ladda om och att nÄgot djupt och originellt redan vÀxer i dig och att det behöver ett tomrum och ett tillÄtande att vara som det Àr just nu. NÀr ingen output sker behöver omsorgen ligga pÄ input och integrering.

 

Vi har ofta vÄrt livsglas fullt och fortsÀtter att försöka fylla pÄ medan det ofta behöver tömmas eller bli helt tomt för att nÄgot nytt ska fÄ ta plats. Detta sker bÄde pÄ mikro- och makronivÄ och Àr en del av naturen, precis som du och jag.

 

För att knyta tillbaka till titeln pĂ„ detta inlĂ€gg, Ă€r hemligheten bakom kreativitet att förstĂ„ att du redan ÄR kreativitet. Du kan inte INTE vara kreativ. Det Ă€r dina förestĂ€llningar om dig sjĂ€lv och kreativitet som sĂ€tter upp barriĂ€rer för hur det kan fĂ„ se ut och kĂ€nnas. Kreativitet Ă€r vad som sker nĂ€r du Ă€r du och det som naturligt vill komma genom dig för processens skull.

 

Du har sĂ€kerligen hört liknelsen vid att det Ă€r resan och inte destinationen som har störst betydelse, och det bĂ€r stor sanning Ă€ven hĂ€r. Om du skulle nĂ„ din destination (dvs slutresultat) Ă€r sannolikheten stor att du hittar en ny destination och aldrig â€œĂ€r framme”, eller sĂ„ Ă€r du klar. Att bli klar Ă€r nĂ„got vi lĂ€tt kan hamna i att jaga, men det finns ingen riktig tillfredsstĂ€llelse eller uppfyllelse utanför processen i dig som sker via resan (dvs processen). Att vara klar i det hĂ€r livet betyder att det tar slut. Och jag personligen har inte brĂ„ttom, och det tror jag inte du heller har.

 

Livet Ă€r det mest kreativa som finns och du Ă€r livet i en kropp. Om du tĂ€nker tillbaka pĂ„ ett tillfĂ€lle dĂ€r du kĂ€nde dig fullt levande och i flow Ă€r det ett tydligt exempel pĂ„ nĂ€r du Ă€r i kontakt med potentialen av din kreativitet, och det Ă€r mest sannolikt fortfarande bara ytan. Och för mig Ă€r det en helt galen gĂ„va vi har fĂ„tt. Även genom mörker lyser kreativitet, för den försvinner aldrig. Och genom transformationen och alkemin av vĂ„r smĂ€rta skapas de klaraste diamanter, om vi kan vĂ€lja det. Du behöver inte vara pĂ„ topphumör för att vara kreativ, du behöver vara i kontakt med ditt sanna vĂ€sen och din mĂ€nskliga upplevelse.

 

Simpelt, men inte alltid lÀtt. Som livet, Äterigen.

 

 

P.S För en mindre kondenserad version och “hela kakan” – lyssna pĂ„ podden Business Med SjĂ€l – Episod 11.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *