Kanske har du hört sĂ€gningen att dĂ€r fokus ligger, flödar energi. Och mer bekant pĂ„ engelska: “Where focus goes, energy flows”. Din riktning och din aktiva upplevelse styrs och skapas av var ditt fokus Ă€r. Och betydelsen av detta Ă€r verkligen signifikant. För allt du vill skapa, uppleva och ha mer av, möjliggörs av din riktade energi.

 

Varje dag behöver jag checka in med var jag riktar min energi, och i vilken grad det jag önskar skapa har min odelade uppmĂ€rksamhet. Ofta Ă€r den inte odelad för oss. Vi Ă€r alltid i nĂ„gon form av reaktion och respons, antingen utifrĂ„n eller inifrĂ„n. Samma check-in gĂ€ller med dem jag arbetar med och de som söker mina rĂ„d. MĂ„nga gĂ„nger Ă€r vi inte medvetna om att sĂ€ttet vi fokuserar vĂ„r energi kan vara precis samma sak som hĂ„ller mĂ„let borta frĂ„n oss. Jag beskrev detta i episod 5 “Den mest sofistikerade formen av sjĂ€lvsabotage“, som ett skaparorienterat fokus kontra ett problemorienterat fokus.

 

Vid det skaparorienterade fokuset behÄller du energin riktad mot det du önskar skapa, och grunden utgÄr frÄn att du har kommit i kontakt med vad du verkligen vill uppleva, frÄn en hel och nyfiken plats.

 

Vid det problemorienterade fokuset finns ett grundantagande om att nÄgot mÄste fixas. Du försöker fixa nÄgot i din externa verklighet som egentligen bottnar i en intern verklighet. Du försöker uppnÄ nÄgot för att bli av med nÄgot som pÄ ett eller annat sÀtt kÀnns smÀrtsamt eller gör nÄgot med fokus pÄ att undvika ett oönskat scenario.

 

Ett exempel skulle kunna vara att du som sjĂ€lsledd entreprenör precis har lanserat ditt signaturprogram och Ă€r i en fas av att presentera och sĂ€lja det. SjĂ€lvklart vill du att rĂ€tt klienter ska vĂ€lja att signa upp sig och köpa ditt program, och sĂ„klart vill du sĂ€lja slut pĂ„ dina platser. Kanske saknar du en finansiell trygghet och har mycket som kĂ€nns som att det hĂ€nger pĂ„ att du sĂ€ljer “bra” och gör bra ifrĂ„n dig.

 

Om du hamnar i kĂ€nslan och rĂ€dslan att ingen eller “för fĂ„â€ ser eller köper, kan du lĂ€tt hamna i ett problemorienterat fokus. SĂ„som “hur fĂ„r jag in fler klienter?”, “hur kan jag tjĂ€na ihop dem hĂ€r pengarna pĂ„ annat sĂ€tt”, “hur kan jag nĂ„ fler?”, “varför verkar det (jag) inte funka”?, “borde jag lĂ€gga till fler mejl/inlĂ€gg/annonser?”. Alla dessa tankar leder till kĂ€nslor som sĂ€tter igĂ„ng actions som vill bli av med smĂ€rtan. Den smĂ€rta som följer av en tolkning som har gjorts runt innebörden av det du “konstaterar” Ă€r din nuvarande verklighet.

 

Alla dessa frÄgor kan vara giltiga ur ett strategiskt perspektiv, och stÀllas frÄn en förvÀntansfull och kreativ plats. Men kÀnner du hur tungt det kÀnns att vara i energin av att nÄgot mÄste fixas? För det likstÀller samtidigt situationen med att nÄgot Àr trasigt. Det handlar om negativa visioner skapade frÄn ett begrÀnsat perspektiv som ditt undermedvetna försöker kompensera för. NÄgot mÄste undvikas annars innebÀr det XYZ. Det plockar bort magin som faktiskt kan fÄ dig att skapa precis det du vill skapa. Magin som blir högst verklig nÀr du vÀljer att skapa nÄgot ur kÀrleken och glÀdjen att uppleva det, av den enkla anledning att det vore fantastiskt. En positiv vision.

 

För att sÀtta ovan scenario eller vilket annat scenario du Àn utmanas med, i ett skaparorienterat fokus behöver du gÄ tillbaka till visionen och drivkraften som satte skapandet i rörelse, och som fortsÀtter att hÄlla strukturen för det. En flod flödar tack vare att det finns en flodbÀdd som kan hÄlla och sÀkerstÀlla just det. FörestÀll dig en flod utan en flodbÀdd, det blir egentligen en massa vatten utan riktning, som antingen rinner ut slumpmÀssigt eller som stÄr stilla. Strukturen behöver vara korrekt för flödet.

 

SÄ, Àven nÀr vi tror att vi Àr i ett skaparorienterat fokus kan vi ha satt en struktur som pÄ ett eller annat sÀtt inte kan leda till det vi vill. Allt startar pÄ den mentala planet. Innan nÄgot blir till form behöver det existera i icke-form. Ett mer traditionellt sÀtt att beskriva detta Àr mÄlsÀttning och visualisering. Ett förestÀllande av ett slutresultat som du önskar.

 

Jag har personligen skiftat mitt sĂ€tt att se pĂ„ mĂ„lsĂ€ttningar och vikten av det vĂ€ldigt mycket sista Ă„ren. Tidigare har mĂ„lsĂ€ttningar inneburit nĂ„got vĂ€ldigt snĂ€vt, med majoriteten fokus pĂ„ det mĂ€tbara och det har dessutom ofta utgĂ„tt frĂ„n vad jag trott behöver vara mitt sĂ€tt att nĂ„ nĂ„got pĂ„ – men som visat sig inte vara det. Det har hjĂ€lpt mig bygga en stark disciplin, men det har ocksĂ„ skapat mĂ„nga omvĂ€gar och onödigt lidande, dĂ„ jag inte har varit i tillrĂ€ckligt djup kontakt med sjĂ€lva grunden och motiven som har satt dessa mĂ„l och slutresultat.

 

Du kan nĂ„ mĂ„l och resultat och senare mĂ€rka att nĂ„got upplevs saknas Ă€ndĂ„, eller att du skyndar till nĂ€sta “grej” du behöver uppnĂ„ – som plockar bort mycket av anledningen bakom att du ens pĂ„började resan du Ă€r pĂ„, att du söker det du söker. Om du exempelvis söker att uppnĂ„ nĂ„got för att kĂ€nna mer inre frid, men skapar mĂ„l och medföljande processer som Ă€r allt annat Ă€n det, och inte tillĂ„ter dig att uppleva det redan nu – tappar det snabbt mening och det kommer att fortsĂ€tta skapa en tillvaro utan det.

 

Precis som med allt annat, behöver det finnas mer nyans nĂ€r det kommer till mĂ„lsĂ€ttning. Vi har alla saker vi vill ha och uppnĂ„, mĂ„l vi sĂ€tter och vill nĂ„ – men vad vi vill ha och hur vi faktiskt nĂ„r det innehĂ„ller mĂ„nga andra faktorer som pĂ„verkar om mĂ„len Ă€r de rĂ€tta för oss. Och nĂ€r jag pratar om mĂ„l som Ă€r rĂ€tt pratar jag om sanna mĂ„l, och sanna beslut. För det Ă€r nyckeln till att kunna sĂ€tta igĂ„ng och vara i den skaparorienterade processen som i sin tur skapar den verklighet du vill uppleva.

 

Ett mÄl bestÄr av ett önskat slutresultat, och kopplat till det ett aktivt val och beslut. Hur dessa lyder och har plockats fram utgör i sin tur om det Àr ett sant mÄl eller inte. Det behöver inte vara sant för nÄgon annan. Faktum Àr att det behöver komma frÄn kÀrnan av vad DU verkligen skulle Àlska att skapa eller vara i. För de flesta av oss Àr detta en verklig utmaning dÄ vi har vÀxt upp med att kompromissa och trycka undan det vi lÀngtar efter, dras till och vill skapa pÄ riktigt. Det som Àr kvar Àr ofta en vÀldigt sargad bild av vad som egentligen Àr möjligt för dig, och en blek koppling till hur vÀrdefullt det faktiskt skulle kÀnnas för dig att skapa.

 

För att sÀtta sanna mÄl, för att i sin tur kunna göra rÀtt val och ta sann action, kan alltsÄ det bÀsta första steget vara att veta hur du urskiljer vad som inte Àr det, för det finns nÄgra punkter som distraherar, förvirrar och för dig lÀngre bort. Jag kommer att beskriva 7 punkter i korthet, som kan hjÀlpa dig avgöra om du har satt ett mÄl ur en negativ vision, dvs ett problemorienterat fokus. Dessa punkter och ramverk har jag snappat upp frÄn en av mina mentorer, Christopher Michael Duncan, som i sin tur har snappat upp det av sina. Jag tycker det Àr ett enormt vÀrdefullt arbete, som Àr universellt applicerbart, sÄ jag vill dela det Àven med dig.

 

Jag föreslÄr att du hÀr och nu (om du inte blir för distraherad i det du gör just nu) tÀnker pÄ nÄgot du vill uppnÄ. Ett mÄl du har runt nÄgot, din business, din hÀlsa, ditt kÀrleksliv, livssyfte osv. Sammanfatta det helst i en mening ocksÄ. Har du nÄgot? Bra, om inte, kÀnn dig fri att sakta ner och ta vid nÀr du har det. Med ditt mÄl i fokus, följ med och kÀnn in om nÄgra av dessa följande 7 punkter gÀller för dig och hur ditt mÄl Àr satt.

 

Handlar ditt mÄl och lösning om:

 

1. Fixa dig sjĂ€lv. Du försöker lösa en negativ uppfattning om och frĂ„n dig sjĂ€lv, och dĂ€rmed handlar ditt mĂ„l om att försöka lösa sĂ€ttet du kĂ€nner dig ofullstĂ€ndig pĂ„. Detta Ă€r nĂ„got som inte alltid Ă€r lĂ€tt att kĂ€nnas vid. Exempelvis mĂ„l som handlar om att visa dig sjĂ€lv eller andra att du Ă€r vĂ€rdig nog, betydelsefull, kapabel, har tillrĂ€ckligt osv. “Inte förrĂ€n jag uppnĂ„tt detta Ă€r jag vĂ€rdig nog att ha det jag vill ha”.

 

2. Reaktion. Du reagerar genom att sĂ€tta ett mĂ„l som egentligen Ă€r en önskan att ta dig frĂ„n eller ur en oönskad omstĂ€ndighet, “Jag ska gĂ„ pĂ„ gymmet för jag kĂ€nner mig otrĂ€nad”. SĂ„ fort du börjar kĂ€nna dig trĂ€nad dödar det snabbt motivationen och det momentum du har. Det kan ocksĂ„ handla om att du sĂ€tter mĂ„let med fokus pĂ„ vad du inte vill ha, sĂ„som “Jag gillar verkligen inte min chef, dĂ€rför startar jag min egen business” men sĂ„ inser du att det Ă€r en stress som du inte kan eller vill motivera dig till, sĂ„ du gĂ„r tillbaka till tidigare jobb. MĂ„let sĂ€tts ur en reaktion pĂ„ vad vi tror Ă€r motsatsen till vad vi har nu.

 

3. Upplevda begrĂ€nsningar. Ditt mĂ„l Ă€r satt efter vad du tror Ă€r möjligt eller rimligt för dig och inte baserat pĂ„ vad du verkligen skulle Ă€lska. Du har tonat ned din dröm. Exempelvis “jag skulle Ă€lska att vara i ett finansiellt överflöd men det skulle rĂ€cka för mig  med 30.000:-/mĂ„naden. Det behövs inte mer”. HĂ€r har du plockat ur den emotionella drivkraft som agerar som din inspiration för mĂ„let. Indirekt vĂ„gar du inte lita pĂ„ att du har det som krĂ€vs eller Ă€r vĂ€rd din önskan, eller kanske till och med tĂ€nker att det Ă€r nĂ„got negativt att önska.

 

4. Andras input & agendor. Ditt mĂ„l Ă€r baserat pĂ„ andras Ă„sikter och framtaget som ett försök att se till att andra Ă€r glada och nöjda. Exempelvis “alla sĂ€ger att jag mĂ„ste lĂ€ra mig AI för att ha en chans i min business, dĂ€rför tĂ€nker jag lĂ€ra mig AI”. Utmaningen med att utgĂ„ frĂ„n andra Ă€r att du inte kan Ă€ga resultatet. Om det blir som planerat – Ă€r det inte ditt resultat att Ă€ga, och det fyller dig inte. Om det inte blir som planerat – gĂ„r det att lĂ€gga ansvaret pĂ„ nĂ„got utanför dig – och i samma veva ger du bort din egen kraft och makt.

 

5. Kontrollbehov. Du försöker kontrollera HUR ditt mĂ„l nĂ„s och Ă€r inte öppen för alla möjligheter som kan ta dig dit. Exempelvis “jag mĂ„ste ha ett kĂ€rleksfullt förhĂ„llande dĂ€r personer behandlar mig si och sĂ„, annars kan jag inte vara lycklig”. Notera skillnaden med samma mĂ„l formulerat “jag vĂ€ljer ett kĂ€rleksfullt förhĂ„llande som fĂ„r mig att mĂ„ fantastiskt”. Om det verkligen Ă€r slutmĂ„let du vill ha, handlar det inte om att det behöver ske pĂ„ ett visst sĂ€tt – utan du förblir öppen till alla möjligheter för hur det bĂ€st kan ta form och nĂ€r.

 

6. Indirekt distraktion. Ditt mĂ„l Ă€r ett fordon som du har skapat för att ta dig till det större, verkliga mĂ„let, och skapar en lĂ„ng omvĂ€g. Exempelvis “jag startade en business för att skapa ett bra liv för mina barn”. Kanske slutar detta upp i att businessen tar en massa tid frĂ„n barnen och det hela gör att du i processen tappar kontakten med vad du egentligen ville skapa. Att hĂ„lla fast vid slutresultatet av att “skapa ett bra liv för barnen” kanske hade kunnat se ut pĂ„ ett helt annat sĂ€tt för att uppnĂ„s. Ett annat exempel Ă€r nĂ€r du spenderar massa tid med att utbilda dig sjĂ€lv och inser senare att du hade kunnat spara dig massa tid och börja tidigare för att nĂ„ samma snabbare, och bĂ€ttre.

 

7. Ingen riktning. Du har inte satt nÄgot mÄl alls för du intalar dig sjÀlv att du har tillrÀckligt. Du tror att eftersom du har ett bra liv finns det ingenting kvar att skapa, men det Àr snarare sÄ att det Àr precis varför du kan skapa mer. Livet rör sig hela tiden, och genom den kreativa spÀnning som uppstÄr genom att sÀtta sanna mÄl, fylls tomhet och blir nÄgot nytt. Om du inte Àr aktiv i din skapandeprocess, som sker hela tiden, Àr du definitivt föremÄl för nÄgon eller nÄgra andras ambitioner.

 

Alla dessa punkter har ett gemensamt mönster av att kraften pÄ ett eller annat sÀtt gÄr till det oönskade och nÄgot utanför oss sjÀlva. NÀr vi börjar utforska vÄra sanna mÄl kan det dyka upp förestÀllningar i vÄr aktiva upplevelse om att vi inte Àr tillÄtna att leva ett liv vi Àlskar. Vilket kan lÄta helt bisarrt nÀr vi sÀger det högt men nÄgonstans har denna kod slagit rot om vad vi ska gÄ efter och inte, kopplat till nÄgot helt annat Àn vad som Àr möjligt och vad du skulle Àlska.

 

SÄ, som ett första steg att sÀtta dina sanna mÄl som leder dig rÀtt, checka av med dessa punkter. Vilka Àr mer aktuella för dig? För mig personligen har punkt 3 och 6, indirekt distraktion och upplevda begrÀnsningar, varit vÀldigt aktuella i min mÄlsÀttning.

 

Andra steget kan vara olika processer som plockar fram och leder dig till ett skaparorienterat fokus, men det fÄr bli i nÄgon annan episod. Kontentan hÀr Àr att gÄ efter det du Àlskar. Och kom ihÄg att det inte alltid handlar om logiska steg eller sÀtt, Àven om det ofta kan handla om vÀldigt uppenbara steg för dig att ta. Förbli öppen för hur det du vill skapa, slutresultatet, kan ta form pÄ bÀsta sÀtt, och hitta ditt sÀtt att tycka om processen.

P.S För en mindre kondenserad version och “hela kakan” – lyssna pĂ„ podden Business Med SjĂ€l – Episod 9.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *