Jag tror att vi alla hamnar i lÀgen nÀr vi frÄgar oss sjÀlva vilken vÀg som Àr rÀtt att ta. Vare sig det handlar om ett litet beslut, eller ett större. Det kan uppstÄ gÄnger nÀr det kÀnns som att olika delar av oss hamnar i konflikt med varandra om vad som Àr rÀtt. Vad som Àr logiskt och vad som faktiskt kÀnns rÀtt. En instinkt och en intuition som sÀger en sak, och ett intellekt eller yttre faktorer som sÀger motsatsen.

 

Om du har valt entreprenörskap och/eller funnit en lÀngtan och drivkraft att utforska din kÀnsla att det finns mer, vÄgar jag anta att du pÄ ett plan Àr fullt medveten om vilken bestÀllning du har lagt, men samtidigt ingen aning om vart det kan leda dig. Du har gjort ett första val att vara nÀrvarande och upprÀtta ett Àgarskap i att forma ditt personliga Àventyr.

 

Ett sant momentum uppstĂ„r enligt min erfarenhet nĂ€r du gĂ„r frĂ„n att göra det som du “tror” Ă€r rĂ€tt, till att vara och göra det som kĂ€nns rĂ€tt i dig och ditt hjĂ€rta. Ditt hjĂ€rta Ă€r en slags knytpunkt för det fysiska och det icke-fysiska. Detta inlĂ€gg Ă€r menat att hjĂ€lpa dig hitta tillbaka till en plats dĂ€r du kan ta rĂ€tt beslut.

 

Jag tror att vi i det stora hela egentligen inte kan ta fel beslut, för det kommer alltid att leda till nÄgot som ger oss nya möjligheter att uppleva, lÀra och utveckla det vi behöver. Meningen med att leva och leda frÄn hjÀrtat Àr snarare att skapa mindre omvÀgar och för att uppleva mer av det vi Àlskar, och kunna vara nÀrvarande Àven genom smÀrta och utmaningar.


Jag har reviderat min definition av att leda med hjĂ€rtat. Ett sĂ€tt att beskriva “att leda frĂ„n hjĂ€rtat” handlar om att du agerar och Ă€r pĂ„ det sĂ€tt som kĂ€nns djupt rĂ€tt för dig, med en samtidig öppenhet om hur det tar form och plats. Det Ă€r nĂ„got naturligt men inte alltid enkelt. Faktiskt rĂ€tt ofta inte alls sĂ„ enkelt, beroende pĂ„ var vi Ă€r pĂ„ vĂ„r resa. Att följa vĂ„rt hjĂ€rta kan vara bland det svĂ„raste mĂ„nga gĂ„nger.

 

Att leda med ett öppet hjĂ€rta för mig Ă€r att vara i ett Ă€ventyr. Förut hade jag en ganska fast uppfattning om vad ett Ă€ventyr skulle se ut som och det hade oftast med en helt ny upplevelse att göra och nĂ„got som “i allmĂ€nhet” anses mĂ€ktigt eller annorlunda. Ofta har jag kopplat det till nĂ„got som skapar adrenalinpĂ„slag, att hoppa fallskĂ€rm, att gĂ„ upp pĂ„ scen inför massa mĂ€nniskor, att tĂ€vla och sĂ„ vidare.

 

Det har alltid funnits en tydlig komponent av att jag inte vet vad som ska hÀnda. Att jag inte vet pÄ förhand hur jag kommer att hantera upplevelsen, med eller utan förberedelser.

 

Jag har gjort de exemplena jag nÀmnde men det riktiga Àventyret startade dock för mig nÀr jag lÀt utforska min intuition och öppna upp fler nivÄer av medvetande. NÄgot som ofta sker i samband med att du möter botten, Àr med om en kris eller hamnar i stark kÀnsla av att vara vilsen och uppgiven. NÀr de större existentiella frÄgorna dyker upp.

 

Jag har pÄ senare Är haft 3 större omtumlande erfarenheter som allihopa adderat till att accelerera resan jag Àr pÄ, som jag nu i efterhand förstÄr har bidragit starkt till att öppna upp mitt hjÀrta för att vara nÀrvarande i det hÀr Àventyret som egentligen försiggÄr hela tiden, och att leda frÄn den platsen mer och mer. Det finns givetvis fler omstÀndigheter och erfarenheter som starkt har format mig men dessa Àr de tre som sticker ut.

 

Den första Ă€r nĂ€r jag som 28 Ă„ring lĂ€mnar ett förhĂ„llande och alla omstĂ€ndigheter kopplade till det efter 11 Ă„r. Relationer, yrke, bostad, ort osv. Vid det laget hade det blivit vĂ€ldigt tydligt för mig att jag inte hade tagit ansvar för att skapa det JAG vill skapa, och jag “börjar om” pĂ„ egen hand. Ett beslut som kĂ€ndes allt annat Ă€n tryggt, men jag var mer beredd att satsa pĂ„ det okĂ€nda Ă€n att bli kvar i det kĂ€nda, som jag visste var det var pĂ„ vĂ€g.

 

Den andra upplevelsen Àr nÀr jag och min familj fÄr beskedet att min dÄ 54 Äriga mamma har tidig Alzheimers, och allt som sker frÄn den processen dÀrefter. RÀdslor, sorg, ilska, förtvivlan, förvirring. Att kÀnna sig maktlös och försöka förbli rationell i nÄgot högst irrationellt. FÄ grejer har bett mig att observera och hÄlla mig sjÀlv sÄ mycket kring alla tankar och kÀnslor som har poppat upp kring detta.

 

Den tredje upplevelsen Àr min resa som entreprenör, frÄn det att jag startade min egen PT/Coaching verksamhet Är 2019, till att driva ett gemensamt bolag med tvÄ goda vÀnner och sedan hamna i ett lÀge att börja om pÄ egen hand igen pÄ en ny bana.

 

Alla dessa livsscenarion och processer Ă€r av olika karaktĂ€r men delar nĂ„gra gemensamma saker. De har skakat mig till kĂ€rnan, rivit upp rötter, lĂ€mnat mig famlande utan en tydlig vĂ€g framĂ„t, lett till nya insikter, nya utmaningar och samtidigt – mer av mig sjĂ€lv, mer vĂ€rdefulla insikter, möten, upplevelser, lĂ€rdomar, vackra minnen och fĂ€rdigheter. Mer kĂ€rlek pĂ„ alla plan och en tydligare kontakt med vilken resa livet ger oss möjlighet till.

 

Jag hade aldrig valt exakt dessa erfarenheter för mig sjĂ€lv pĂ„ förhand, de har till synes hĂ€nt mig och med tiden blir det mer uppenbart hur allt har hĂ€nt FÖR mig. Entreprenörsresan Ă€r det tydligaste medvetna valet och jag kan ocksĂ„ se hur jag med tiden tar mer och mer medvetna val, inte för att jag egentligen fĂ„r mer kontroll utan för att jag slĂ€pper den.

 

Att leda med hjÀrtat Àr att vÀlja att hela tiden leva i ett Àventyr. Det Àr balansgÄngen mellan att ha de allra högsta förvÀntningarna och samtidigt vara helt fri frÄn att vara fÀst vid dem. NÀr du som entreprenör eller icke-entreprenör tackar ja till att leda med hjÀrtat kommer mycket att skifta, ibland smygande, ibland drastiskt.

 

Att leda med hjĂ€rtat Ă€r att hitta djup vördnad och glĂ€dje i sjĂ€lva processen och att lĂ„ta dig föras med i vart den tar dig. De kĂ€nslor som vĂ€cks och de lĂ€rdomar som formas. Detta Ă€ventyr kan vara omtumlande, adrenalinfyllt och nĂ„got helt nytt men det kan ocksĂ„ vara nĂ„got helt stillsamt, ett nytt perspektiv av nĂ„got till synes gammalt, nya delar av dig sjĂ€lv och andra, att stanna upp för att njuta av det som Ă€r – oavsett vad det Ă€r.

Att leda med hjÀrtat Àr att vara sÄrbar men det öppnar ocksÄ upp för att lÀra kÀnna den riktiga hjÀltinnan eller hjÀlten i dig.

Det Àr ocksÄ stor skillnad inser jag nu pÄ att förstÄ att Àventyret pÄgÄr hÀr och nu, kontra att försöka söka och stoppa sig sjÀlv full med Àventyr för att slippa deala med nÄgot annat. SÄ allt kommer tillbaka till din intention i det du gör och den du Àr, och förmÄgan att kunna hitta nÀring bÄde inÄt och utÄt. Vi kan och ska i min mening alltid vÀlkomna nya upplevelser, sÄ lÀnge det inte sker pÄ bekostnad av allt som försiggÄr och finns tillgÀngligt redan nu i denna stund.

 

Jag sjĂ€lv har lĂ€tt för att bli uttrĂ„kad nĂ€r det inte hĂ€nder nĂ„got, men ofta handlar det om att jag kan hamna i ett dömande av vad det betyder att det till synes inte hĂ€nder nĂ„got. Mitt intellekt cravear nĂ€sta input, nĂ€sta kunskap, nĂ€sta nya upplevelse, nĂ€sta utmaning att bita tag i – och min sjĂ€lv pendlar mellan att skratta Ă„t den hĂ€r sidan och bjuda in den till nĂ„got mer, och givetvis slita sitt hĂ„r nĂ€r den tar ratten och flĂ€nger runt lite vĂ€l.

 

SĂ„, det riktiga Ă€ventyret börjar enligt mig nĂ€r kĂ€rlek, dvs hjĂ€rtat fĂ„r leda vĂ€gen. NĂ€r du kan lĂ„ta koppla bort tjattret och distraktioner – och egentligen allt som kommer frĂ„n rĂ€dsla eller brist. Om du driver eller funderar pĂ„ att starta din sjĂ€lsledda business vet jag att du redan har fĂ„tt kontakt med detta. VĂ„gar du gĂ„ all in pĂ„ den inbjudan och hĂ€nge dig till Ă€ventyret som följer?

 

Vi Àr sÄ programmerade att lÄta hjÀrnan styra enhÀlligt och köra över andra aspekter av oss som egentligen Àr de som faktiskt har kapaciteten att leda oss helt rÀtt. SÄsom att agera och leva frÄn hjÀrtat Àven de gÄnger det inte kÀnns som att det Àr logiskt. Det finns ett uttryck runt att lÄta ditt intellekt serva dig, och inte motsatsen dÀr du blir slav under ditt intellekt. Om du har en lÀngtan efter mer törs jag garantera att det ligger i att plocka fram mer av det som Àr din version av att leva och leda frÄn hjÀrtat.

 

FrÄgan som har hjÀlpt mig att leva och leda frÄn hjÀrtat, och att komma tillbaka till det nÀr jag avviker, Àr nÀr jag lÀgger handen pÄ hjÀrtat eller tar ett djupt andetag och checkar in:

 

Är du med?

 

En enkel “ja/nej” frĂ„ga som ger tydligare och snabbare respons ju mer jag stĂ€rker den kopplingen. NĂ„got som ibland brukar kallas för muskeltestning. För mig Ă€r det ett förkroppsligat svar frĂ„n ett högre medvetande. Om det kĂ€nns som ett nej ger jag mig sjĂ€lv extra tid att Ă„terskapa ett state dĂ€r jag kan kĂ€nna kĂ€rlek, tacksamhet och nyfikenhet, sedan frĂ„ga, vad skulle du Ă€lska att skapa hĂ€rifrĂ„n?

 

Den hÀr frÄgan som lÄter dig leva och leda frÄn hjÀrtat, och hur det kÀnns i din kropp kan vara nÄgot helt annat för dig. Jag kÀnner ocksÄ ett behov hÀr av att lÀgga till att precis som att Äterconnecta med ditt hjÀrta genom kÀrlek, tacksamhet och öppenhet, Àr det en fin linje till att trycka undan det som inte Àr det men som ocksÄ behöver fÄ ta plats. Om du kÀnner dig frÄnkopplad ditt hjÀrta kan den rÀtta vÀgen lika gÀrna vara att du gÄr in i din sorg, din ilska, din frustration, lÄter den ta plats för att kunna omvandlas till nÄgot som servar dig.

 

Min poÀng Àr verkligen att lÀra kÀnna mer av dig och ditt sÀtt, och lita pÄ att en djupare del av dig alltid har din rygg. SÄ, Àr du redo att sÀga ett helhjÀrtat ja till ditt Àventyr?

 

 

P.S För en mindre kondenserad version och “hela kakan” – lyssna pĂ„ podden Business Med SjĂ€l – Episod 7.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *