Det lĂ„ter ju helt absurt. Varför skulle jag vara rĂ€dd för att lyckas?? Jag kan köpa att jag nĂ„gonstans snarare skulle vara rĂ€dd för att misslyckas, att se dum ut eller att göra sĂ„ kallade dĂ„liga beslut. Att jag av den anledningen sjĂ€lvsaboterar, genom att skjuta upp saker, genom att inte presentera saker som jag tycker Ă€r bra nog, perfektionism, genom att hĂ„lla fast vid uppfattningen att “jag inte vet vad jag vill” och sĂ„ vidare.

 

Det Àr vÀl klart att jag vill lyckas?

 

Jag minns hur stĂ€lld jag blev över insikten att oavsett vad jag har i min verklighet just nu, finns det nĂ„got i mig som har skapat det, och Ă€r det ett mönster och verklighet som envist stannar kvar – finns det ocksĂ„ en del som kĂ€mpar för att behĂ„lla det sĂ„ – Ă€ven om det inte Ă€r det jag önskar.

 

Om det finns ett glapp mellan din önskade verklighet (vare sig det handlar om mer pengar, frihet, hÀlsa, romantik osv) och var du Àr just nu, ser du nÄgon slags nytta eller fördel med att behÄlla det sÄ. Och det behöver absolut inte handla om en rationell anledning, eller att du ens köper det jag just sa med ditt medvetna.

 

Du har olika lager av dig sjÀlv, olika lager av medvetande. Största delen av det som styr dina tankar och handlingar hÀrstammar ur det undermedvetna. Programmering som du har samlat pÄ dig sedan du tog ditt första andetag. Emotioner som har lett till tolkningar och stories som du bÀr med dig i formen av minnen och egentligen lagrad information som styr ditt beteende. En del bÀr du med dig sedan tidigare generationer. Inte konstigt att vi inte alltid fattar varför vi Àr eller gör som vi gör.

 

Det finns en kort historia som illustrerar detta vÀldigt vÀl. FörestÀll dig en myra som precis fÄtt till sig vad den verkligen vill göra och arbeta för. Den vet var den ska, ser belöningen som vÀntar och kÀnner att det Àr vÀrt resan tusen gÄnger om. Myran Àr mer motiverad Àn nÄgonsin och redo att sÀtta kurs och börja vandra mot sitt mÄl.

 

Efter en stunds vandring mot sitt mÄl uppfattar myran att mÄlet plötsligt börjar hamna lÀngre och lÀngre bort. Frustrerad och förvirrad fortsÀtter myran genom att jobba hÄrdare och vandrar snabbare men distansen fortsÀtter att öka och myran Àr nu lÀngre bort frÄn mÄlet Àn nÀr den först började.

 

TÀnk om myran visste att den gÄr mot norr, pÄ ryggen av en elefant som gÄr mot söder.

 

Elefanten Àr ditt undermedvetna.

 

Ditt undermedvetnas uppgift Ă€r att överleva och det sĂ€kerstĂ€lls genom att Ă„terskapa mer av de upplevelser och den verklighet som den vet att du har överlevt förut. Även om det Ă€r genom saker som inte kĂ€nns bra eller som gör dig mer eller mindre illa. Det Ă€r bekant och det Ă€r överlevnadsbart. Det Ă€r mönster och beteenden frĂ„n en identitet och version av dig som det undermedvetna kĂ€nner till.

 

NÀr du söker att skapa frÄn ditt medvetna, den delen av dig som söker kvalitet i livet, innebÀr det ocksÄ att du vill forma och omfamna den version av dig, identiteten som lever ditt önskade resultat. Och Àr det nÄgot som du inte har haft förut, nÄgot som hotar den identiteten som ditt undermedvetna kÀnner till, kommer det oftast att leda till att du förr eller senare sjÀlvsaboterar, medvetet eller omedvetet.

 

Ditt undermedvetna vill dig vÀl och hÄlla dig trygg. Det har bara samlat pÄ sig konstig information om hur den tryggheten sÀkerstÀlls och upprÀtthÄlls samt att vÀxtvÀrken av utveckling i önskad riktning Àr nÄgot positivt och nÄgot uppfyllande.

 

Exempel. Om du som entreprenör och kreatör, med personligt varumĂ€rke, kĂ€mpar med att faktiskt presentera och dela din service, din röst och det du sĂ€ljer med vĂ€rlden – kan fördelen med det, enligt ditt undermedvetna, vara att du hĂ„lls trygg frĂ„n att bli kritiserad och dĂ€rmed fortsatt accepterad.

 

NÄgonstans bÀr du en programmering och upplevelser som har lÀrt dig att akten att dela vem du Àr och att tala din sanning leder till att nÄgot gör ont eller tas frÄn dig. Ditt ego börjar sÀga att du Àr för mycket, att du inte har nÄgot viktigt att dela, att du startar drama osv. SÄ det blir mer bekvÀmt att fortsÀtta hÄlla dig sjÀlv liten, Àven om du inte gillar det alls. Det Àr mer överlevnadsbart utifrÄn det planet av dig som styr dig allra mest.

 

Jag har sett detta hos mig sjĂ€lv och ser det i andra runt mig, allra sĂ€rskilt bland de som vill nĂ„got mer i livet. Du kan vara pĂ„ en plats dĂ€r du Ă€r fullt medveten om smĂ€rtan av att fortsĂ€tta i dina nuvarande omstĂ€ndigheter, och vara medveten om att du har ansvaret för det du skapar – och Ă€ndĂ„ fortsĂ€tta med att skapa mer av samma. En loop av att inte kunna tjĂ€na mer pengar Ă€n ditt överlevnadsminimum, inte kunna upprĂ€tthĂ„lla och bygga ett förhĂ„llande du Ă€lskar, inte fĂ„ in eller hĂ„lla fast i rutiner som hjĂ€lper din hĂ€lsa och vĂ€lmĂ„ende.

 

Trots att du vill inget hellre, och att du har sett “problemet” eller loopen. Och hĂ€r kommer en riktig paradox. Problemet med att försöka lösa problemet Ă€r att du fortsĂ€tter skapa den verklighet dĂ€r problemet existerar. Vi hĂ„ller oss sjĂ€lva fast i ett problemorienterat fokus istĂ€llet för ett fokus av potential och skapandeorientering.

 

HĂ€r kommer vi in pĂ„ ytterligare ett lager av medvetande och det Ă€r detsamma som jag nĂ€mnde i förra avsnittet. Supermedvetandet, det Ă€ndlösa fĂ€ltet av information, kĂ€llan, livskraften – whatever you call it – det plan av medvetande som vi alla delar som existerar bortom tid och rum. Den del av dig som vill uppleva, som Ă€r hĂ€r för att uppleva, och som inte dömer vad upplevelsen Ă€r. Den del som vill skapa för skapandets och expansionens skull.

 

En del av hela utmaningen i att skapa ett liv vi Àlskar Àr alltsÄ att vi styrs av vÄrt undermedvetna som hÄller gammal information om vad som servar oss, som behöver en uppdatering men som vi traditionellt inte lÀrt oss hur vi gÄr tillvÀga att börja programmera om.

 

Den andra utmaningen Àr att vi har tappat kontakten med vÄrt supermedvetna och det som hÀnder Àr att vÄrt medvetna, det som Àr allra mest pÄtagligt för oss för hur vi upplever vÄrt liv, det vi tror att vi styr med, hamnar i klÀm och blir en maktlös passagerare. Min tanke var inte att gÄ in pÄ planen av medvetande, dÄ det Àr ett omrÄde och fÀlt som förtjÀnar mer tid att gÄs igenom och arbeta med.

 

Det viktiga hÀr Àr att förstÄ att vi styrs av lÄngt mer Àn vid första anblick. Och att det inte Àr nÄgot fel pÄ dig för att du inte tycks kunna komma loss, att du faller tillbaka i samma mönster Àven om det Àr mönster du inte trivs i. Det Àr ocksÄ viktigt att förstÄ att det inte lÀngre behöver vara din fortsatta verklighet, att du kan vÀlja nÄgot annat genom att förstÄ mer runt medvetande, omprogrammera ditt undermedvetna och bli vÀldigt nyfiken pÄ det supermedvetna och kultivera din kontakt med det.

 

Detta Àr sÀrskilt aktuellt för dig som har gjort vÀldigt mycket jobb inom personlig utveckling och nÀr du trots det ÀndÄ inte lyckas bryta igenom en platÄ, oavsett omrÄde.

 

Ditt medvetna vill inget hellre Àn att nÄ ett visst mÄl, att lyckas, medan ditt undermedvetna kanske kopplar samman det med nÄgot som inte Àr tryggt och skapar dÀrför en agenda, en psykologisk spÀnning kopplat till ett tidigare sÄr, som inte lÄter din kropp vara trygg med att kliva in i det du önskar NU. Den hÀr spÀnningen vÀxer, precis som ett gummiband dras ut, ju nÀrmare du försöker ta dig det önskade.

 

Det uppstĂ„r en konflikt mellan den del av dig som upplever en oönskad tillvaro, som söker att förbĂ€ttra den för nĂ„got den tror Ă€r bĂ€ttre – och den del av dig som inte vill att nĂ„got ska förĂ€ndras alls. Den ena vill ta action och fixa och den andra motarbetar all action som leder till förĂ€ndring.

 

För mig hĂ€nde det nĂ„got nĂ€r jag tog in pĂ„stĂ„endet att det fanns delar av mig som var rĂ€dd för att lyckas, eller snarare som sĂ„g fördelar som vĂ€gde mer Ă€n fördelarna av nĂ„got nytt. Jag minns att jag skrev ner nĂ„gra punkter runt vilka fördelar det faktiskt gav mig att inte göra allt det jag ville kopplat till önskad framgĂ„ng. Punkter sĂ„som att jag slipper arbetet med att synas pĂ„ sociala medier, jag slipper lĂ€gga energin att lösa större problem, jag behöver inte kĂ€nna mig sĂ„ annorlunda eller “tro att jag Ă€r nĂ„got” osv.

 

Nu idag förstÄr jag att det var nÄgra svar som kom frÄn den medvetna sidan av mig och att det fanns en större spelplan som jag inte var medveten om. Det var en rad av alla hÀndelser som fick mig att börja utforska mer. Den mest sofistikerade formen av sjÀlvsabotage har jag mÀrkt, Àr just den vi Àr medveten om, men som sker pÄ ett omedvetet plan. NÀr vi vet vad vi vill, nÀr Àr vi beredda att gÄ efter det, och ÀndÄ faller platt.

 

Meningen med detta inlÀgg Àr att lyfta dig som pÄ nÄgot sÀtt kÀnner att du BORDE kunna lösa din situation, men hamnar i tvivel och mer av samma omstÀndigheter. En vÀg för mig var som sagt att börja utforska olika lager av medvetande samt komma mer i kontakt med mitt hjÀrta och kropp. Det hjÀlpte och hjÀlper mig att plocka mig ur fokus av att fixa nÄgot, det problemorienterade fokuset, mot det fokus som faktiskt kan skapa det liv du Àlskar nu, det skaparorienterade fokuset.

 

Du behöver leva det och kĂ€nna det nu för att ha och skapa det nu. Uttrycket “you have to be it to see it”. Det lĂ„ter simpelt men krĂ€ver, ur min erfarenhet, en stor dos av tĂ„lamod, nyfikenhet, förstĂ„else och medkĂ€nsla för din egen process. Och en stĂ€rkt tillit till att du Ă€r den dominanta skaparen av din verklighet, för att du Ă€r en del av det hela och att du vĂ€ljer det.

 

Genom att dela detta hoppas jag kunna öppna en dörr för dig som hjÀlper dig att stÀrka kontakten med sanningen av vem och vad du egentligen Àr, som sÀtter dig i ett fokus av att skapa mer av det du Àlskar frÄn en plats av att vara hel nu, och att mer och mer plocka dig ur de mönster som fÄr dig att skapa mer av det du inte vill och tro att du behöver fixa nÄgot med dig sjÀlv.

 

Jag Ă€lskar att vara pĂ„ resan av att upptĂ€cka mer och skapa mer, och den vill jag fortsĂ€tta dela med dig som valt att dyka upp hĂ€r – med allt vad den innebĂ€r. FramgĂ„ng Ă€r att skapa ett liv du Ă€lskar, en hela tiden pĂ„gĂ„ende process som sker hĂ€r och nu.

 

 

P.S För en mindre kondenserad version och “hela kakan” – lyssna pĂ„ podden Business Med SjĂ€l – Episod 5.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *