En del brukar prata om att du ska göra skillnad pÄ det du arbetar med och det du gör pÄ fritiden. Att se till att du lÀgger lagom tid pÄ jobb och studier, lagom tid pÄ nÀra och kÀra, lagom tid pÄ att trÀna, lagom tid pÄ ÄterhÀmtning osv.

 

Min erfarenhet av att vara egenföretagare och dessutom, för det mesta, Àlska det jag gör, Àr att det inte riktigt Àr sÄ enkelt. Eller att det ens Àr rÀtt vÀg att gÄ att försöka hÄlla isÀr allt detta, eller strÀva efter en viss mÀngd av allt.

 

En stor anledning bakom att jag gör det jag gör, och att sĂ„ mĂ„nga av sjĂ€lsledda entreprenörer gör det dem gör, Ă€r just att jag inte vill göra nĂ„gon större skillnad pĂ„ jobb och mitt sĂ€tt att vara eller dela av mig sjĂ€lv. Jag vill forma ett entreprenörskap och kreativt uttryck runt den jag Ă€r, och att det fĂ„r vara en container som jag mer Ă€n gĂ€rna Ă€r i, men ocksĂ„ har möjlighet att pausa frĂ„n utan att nĂ„got fallerar under min “retrĂ€tt”.

 

Ibland dyker det givetvis upp tillfĂ€llen eller perioder dĂ„ jag vill zooma ut frĂ„n ALLT eller vissa processer kopplat till det som “krĂ€ver” att jag dyker upp för andra. Ibland hamnar vi i positioner dĂ€r vi vĂ€ljer att prioritera nĂ„got annat mer och vi kan brottas med att veta vad som Ă€r “rĂ€tt” att fokusera pĂ„ just nu. Det kan kĂ€nnas som en omöjlig jonglering dĂ€r du behöver vĂ€lja vad som tĂ„l att stĂ„ till sidan mer Ă€n det andra.

 

Utmaningen runt att balansera hur du fördelar din energi, blir ofta sÀrskilt tydligt om du Àr i ett förhÄllande. Och Àven om du inte Àr i ett förhÄllande just nu Àr jag rÀtt sÀker pÄ att du kommer att kÀnna igen dig i hur det Àr att försöka harmonisera din egen vilja och vÀg med din kÀnslighet för andras behov, vad som förvÀntas och vad du förvÀntar dig av dig sjÀlv. Idag pratar vi sjÀlslett entreprenörskap och att vara i ett förhÄllande, och hur de bÄda kan mötas.

 

Jag Àlskar att vara kreativ och utvecklas pÄ alla plan, fysiskt, mentalt, emotionellt och spirituellt, överlag men sÀrskilt i min business, och jag Àlskar min partner. Han som jag haft privilegiet att dela mitt liv med i snart ganska precis 5 Är nu. I den bÀsta av vÀrldar möts dessa utan friktion.

 

NÀr du vÀljer entreprenörskap för dig sjÀlv vÀljer du Àven det för din partner, pÄ ett eller annat sÀtt. De Àr med pÄ resan som inkluderar bÄde högt och lÄgt. Det gÄr inte att gömma de aspekterna av din utveckling och resa som utmanar dig allra mest, dÀr du kanske allra helst skulle vilja gömma dig. Kanske vill du inte heller kÀnna att du belastar din partner, eller behöver involvera denne i annat Àn framgÄngar. Den största framgÄngen formas dock genom friktion. Friktion Àr en oundviklig del av evolution.

 

NÀr jag sa att jag inte Àr sÀker pÄ om vi ska hÄlla isÀr alla olika omrÄden i vÄrt liv tÀnker jag frÀmst pÄ en sak som visat sig vÀldigt sann för mig. Och det Àr att allt hÀnger ihop. Vad jag menar Àr att det som pÄgÄr i din relation, i din business, med din hÀlsa, ditt bankkonto med mera, speglar en kÀrna av som pÄgÄr i ditt inre.

 

De kanske inte yttrar sig pÄ samma sÀtt i alla omrÄden. Det kanske kÀnns som att vissa omrÄden gÄr sÀmre eller bÀttre Àn andra. Oavsett föremÄl för var det lÄser sig eller var det skaver sÄ fÀrgar det av sig pÄ fler stÀllen. Det betyder ocksÄ att ett omrÄde som du upplever halka efter, eller som Àr extra utmanande, som du sÀkert undviker, ocksÄ mest sannolikt hÄller nyckeln till framgÄng pÄ andra aspekter av ditt liv.

 

Det omrĂ„de som du tĂ€nker “klarar sig tillsvidare” eller fĂ„r “tas hand om sen” medan du fokuserar pĂ„ nĂ„got annat, Ă€r kanske precis det omrĂ„de som du BEHÖVER ta hand om NU för sann framgĂ„ng i det du helst vill fokusera pĂ„. Det du tror att du behöver fokusera pĂ„ kanske inte Ă€r det som bĂ€r störst kraft att balansera det hela.

 

För mig har en av de största utmaningarna varit att frÄn min egen sida, kÀnna mig som en vÀrdig och bra flickvÀn och kÀresta till min sambo, samtidigt som jag bygger pÄ mitt entreprenörskap och min business. Var gÄr egentligen grÀnsen mellan hur mycket tid och energi jag lÀgger pÄ det ena och det andra? Och hur kan jag Àgna energi Ät bÄda utan att kÀnna att jag gör för lite pÄ eller för det ena och det andra. Kan jag vinna den dragkampen och skapa en plats och tillvaro dÀr det inte kÀnns som en dragkamp överhuvudtaget?

 

Jag vet om stunder och tillfĂ€llen nĂ€r jag blivit fantastiskt uppvaktad av min kĂ€rleksfulla sambo, Ă€ven vĂ€nner och familj, och jag har inte varit förmögen att uppskatta det fullt ut och vara nĂ€rvarande. För jag har dĂ„ i samma stund tĂ€nkt tankar runt om att jag inte riktigt förtjĂ€nar det ÄN förrĂ€n jag “tjĂ€nar den och den summan” sĂ„ att jag kan bidra till vĂ„ra gemensamma mĂ„l, har det antalet klienter osv, eller har suttit och oroat mig eller kĂ€nt skam och skuld över min upplevda oförmögenhet att kunna visa samma generositet och kĂ€rlek tillbaka, utan att ha kommit sĂ„ lĂ„ngt som jag önskat i min business.

 

Som du mÀrker har jag, ironiskt nog, lÄtit dessa hjÀrnspöken under en tid föra mig bort frÄn möjligheten att lÄta varken det ena eller andra gro som det kan och gör idag.

 

En annan del runt balanserandet av det du Àlskar med den du Àlskar, har för mig ocksÄ varit kopplat till att jag av vÀldigt fina skÀl egentligen, kan ha svÄrt slita mig frÄn det jag gör kopplat till mitt arbete. Det Àr ett omrÄde dÀr jag kÀnner att jag har oÀndliga möjligheter att utvecklas och bidra. Det stimulerar, förgyller och hÄller en stor del av det jag Àlskar med mig sjÀlv vid liv. NÄgot som inte lÀngre Àr separat frÄn mitt sanna jag sÄsom tidigare sysselsÀttningar.

 

Jag har tidigare varit rĂ€dd att behöva dra ner pĂ„ mina ambitioner och stora delar av vem jag Ă€r, och jag har gjort det, för att upprĂ€tthĂ„lla en partnerrelation. Jag har ocksĂ„ tĂ€nkt att om mina drömmar och mitt sĂ€tt att vilja forma dessa, inte fĂ„r ta den plats jag vill, kanske jag inte kan ha en partner. Och vilket liv blir det? Är jag dömd att vara ensam för att fullfölja mitt kall och mitt mest naturliga sĂ€tt att vara? Vad hĂ„ller jag ute eller gĂ„r miste om dĂ„ eller Ă€r det bara mitt öde?

 

Och för att formulera det som det pÄ djupet handlade om:

 

FrĂ„gan som jag tror mĂ„nga av oss stĂ€ller oss sjĂ€lva nĂ€r vi inte fĂ„r ihop det, till och med Ă€ven om vi Ă€r pĂ„ en plats med mĂ„nga fantastiska inslag. Är det fel pĂ„ mig? Varför tycks jag inte fĂ„ ihop dessa delar av mig, som jag verkligen tycker Ă€r viktigt? Jag BORDE kunna lösa detta.

 

För om entreprenörskap, min business och mina hobbys Ă€r en naturlig förlĂ€ngning av vem jag Ă€r, vill vara och fortsĂ€tta vĂ€xa som, och min partner inte skulle vĂ€lkomna det, Ă€lskar i grund och botten min partner egentligen inte hela mig.  NĂ„got som jag tror Ă€r vĂ„r största önskan. Att bli Ă€lskade med ALLT vi Ă€r. Jag menar inte att du som partner till nĂ„gon “som följer sin vĂ€g” ska gĂ„ tyst om att kĂ€nna dig bortprioriterad om sĂ„ Ă€r fallet. Det jag menar Ă€r att de behöver finnas en öppenhet frĂ„n bĂ„da hĂ„ll, med allt vad det innebĂ€r.

 

Det jag har lĂ€rt mig Ă€r att dĂ€r friktion finns, oavsett om den Ă€r i din business, ditt förhĂ„llande eller nĂ„gon annanstans, finns ocksĂ„ en skatt. FrĂ„gan Ă€r om du Ă€r villig att genomgĂ„ och titta pĂ„ denna friktion. I förhĂ„llanden blir friktion vĂ€ldigt tydligt och jag brukar skoja om att det finns tvĂ„ vĂ€gar som bĂ€r pĂ„ störst potential att utmana och transformera dig – och det ena Ă€r entreprenörskap och det andra Ă€r att vara i ett förhĂ„llande eller nĂ€ra relationer överhuvudtaget.

 

Det andra jag har lÀrt mig Àr att det mÄnga gÄnger kan kÀnnas enklare i stunden att undvika att konfrontera sina egna orosmoln, tankar, utmaningar Àn att faktiskt öppet och sÄrbart kommunicera dessa till din partner. Det tredje som följer dÀr Àr att om du undviker friktionen, lÀgger det bara stenar pÄ hög, som sedan formar ett berg, som drar ner andra omrÄden och distraherar dig frÄn den fantastiska intimitet som finns tillgÀnglig nÀr tvÄ mÀnniskor kan mötas i transparens och kÀrlek.

 

NÀr du kan möta nÄgon annan, i detta fall din partner, villkorslöst och sÄrbart, har du ocksÄ öppnat fler dörrar till intimiteten med dig sjÀlv. Det möjliggör ett flöde av positiva effekter pÄ alla omrÄden, Àven de som du inte kopplar till varandra.

 

Du kan ha en blomstrande business, ett blomstrande förhÄllande och ett blomstrande liv. Du behöver inte vÀlja mellan dessa. Det du behöver vÀlja Àr modet att möta friktionen som uppstÄr lÀngs vÀgen och inte anta att du vet omfattningen av dess pÄverkan. Du behöver tillsammans med din partner vÀlja att kultivera ett förhÄllande som kan hÄlla space för det som kÀnns lÀtt OCH det som kÀnns svÄrt, utan att fastna i den lilla bilden. Du behöver vÄga vÀlja det som Àr dig och vara okej med hur det pÄverkar det och dem som Àr runt dig. Att vÀlja hela dig och lÄta andra göra sitt val, för sitt hela jag.

 

Om du mÀrker att du undviker nÄgot, eller mÀrker att du har dÄligt samvete kring nÄgot. Börja se det som en invit till ditt nÀsta steg för att komma framÄt i det dÀr som du kÀnner att du har fastnat i. Vi vill ofta för enkelhetens skull tÀnka att ett omrÄde Àr nyckeln att fokusera pÄ, men det kan ocksÄ vara sammankopplat med nÄgot som du tÀnker Àr separat.

 

Till exempel. Om bĂ„de ditt entreprenörskap och ditt förhĂ„llande kĂ€nns viktigt för dig, kommer en halvhjĂ€rtad approach i det ena att pĂ„verka det andra. Alla omrĂ„den som du hĂ„ller viktiga för dig, stĂ€rker delar av din identitet. Om du ser dig sjĂ€lv som en “committad” person kommer brist pĂ„ commitment, oavsett var det Ă€r, att dra ner den bilden av dig sjĂ€lv pĂ„ alla omrĂ„den – och dĂ€rmed pĂ„verka dina tankar, dina emotioner, dina handlingar och resultat.

 

Jag vill lÀgga till hÀr att meningen Àr inte att vi ska lÀgga pressen pÄ oss sjÀlva att ALLT ska vara tipptopp eller 100 % hela tiden, men det Àr viktigt att zooma ut frÄn det som utmanar dig och Àven titta pÄ fler omrÄden av ditt liv och delar av dig, sÀrskilt de som Àr extra viktiga för dig.

 

NÀr det gÀller just att balansera det du Àlskar med den du Àlskar, brukar jag ÄtergÄ till frÄgan vad som verkligen Àr meningsfullt för mig, och dÀr Àr mitt kreativa uttryck lika viktigt, och egentligen samma som, den kÀrlek jag delar med min partner.

 

NĂ€r jag kommer ihĂ„g att allt Ă€r sammanlĂ€nkat blir det svĂ„rare att fortsĂ€tta distrahera mig frĂ„n att lĂ€gga mitt fokus dĂ€r det verkligen behövs. Det blir lĂ€ttare för mitt ego att förstĂ„ att min utveckling finns pĂ„ alla omrĂ„den och plan, inte bara kopplat till produktiviteten, rollen och resultaten av min business till exempel. Det Ă€r inte heller nĂ„got fel pĂ„ dig om du Ă€lskar det du gör och vill göra mer av det, oavsett vad det gĂ€ller. Missa bara inte “skogen för trĂ€den” som man brukar sĂ€ga.

 

En annan viktig check-in jag vill lÀmna dig med idag, Àr sÄ fort det kÀnns som att du hÄller tillbaka nÄgot runt vem du Àr, Àr det en direkt signal pÄ ett omrÄde dÀr du inte Àr fri. DÀr rÀdsla fÄr styra.

 

Min rĂ€dsla var att den jag verkligen Ă€r och hĂ„ller pĂ„ att bli mer av, i och med mitt entreprenörskap och sjĂ€lsliga resa, som Ă€lskar alla typer av processer dĂ€r jag kan utvecklas, skapa och bidra – inte lĂ€ngre skulle rĂ€cka till i rollen som flickvĂ€n. RĂ€dslan att jag skulle ha förĂ€ndrats för mycket för att kunna fortsĂ€tta göra min partner lycklig, jĂ€mfört med versionen av mig dĂ„ vi först trĂ€ffades.

 

Jag Àr sÄ glad att jag har vÄgat utmana den rÀdslan, för jag förstÄr nu att mitt jobb har aldrig varit att göra min partner lycklig. Mitt sanna jobb Àr att ta ansvar för min egen lycka först och bjuda in den och de som vill dela sin egen lycka, tillsammans. HÀr ingÄr DET jag Àlskar som en förutsÀttning för att vara den jag vill vara med DEN jag Àlskar.

 

I samma veva vill jag passa pÄ att hylla min partner som öppenhjÀrtat möter mig i min resa, som tar ansvar för sin egen resa, och som tillsammans med mig hjÀlper att skapa utrymmet för nÄgot större som vi kan kalla vÄr resa. Och Àlskling, om du lÀser, vilket jag tror du gör som den fina supportern du Àr: Tack för att du stöttar den största, den förÀnderliga och den mest Àkta versionen av mig. Jag kan nog inte komma pÄ en bÀttre definition av att Àlska nÄgon pÄ riktigt.

 

För att avrunda detta vill jag sammanfatta det som att du KAN balansera det du Àlskar med den du Àlskar. Om du ser ett förhÄllande som en del av resan du vill göra, vill jag att du ska veta att det Àr möjligt. Det innebÀr en hel del arbete, men det Àr sÄ vÀrt det och det Àr ett vÀrde som aldrig plockas frÄn dig. Vi mÄ vara vÄr egen största begrÀnsning för detta, precis som allt annat, men vi Àr framför allt vÄr egen största lösning och samskapare av vÄr verklighet.

 

 

P.S För en mindre kondenserad version och “hela kakan” – lyssna pĂ„ podden Business Med SjĂ€l – Episod 3.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *