Hur kommer det sig att ena dagen kan vi kännas oss ”on fire”, glada och sociala, för att andra dagen uppleva något mer motsatt? Ibland handlar det inte ens om en dag, snarare från ena stunden till den andra. Ett annat exempel är tomheten som kan uppstå efter att ha uppnått något. Du har tagit examen, slagit ett personbästa, nått nästa nivå och roll på jobbet, blivit klar med en renovering eller ett annat projekt – och en ganska omedelbar känsla av ”jaha, vad nu?” eller ”det känns inte så bra som jag trodde/hoppats” infinner sig.

Du känner: Jag BORDE vara glad just nu och leva på vågen av vad som precis hänt eller avklarats – men min kropp inbillar mig en mer låg känsla.

Grattis, människans biokemi har sett till att du har svårigheter att vara nöjd och still alldeles för länge. Exemplen ovan är bara några av hur våra främsta hormoner för glädje och drivkraft bitvis leker med oss. Precis som med allt annat agerar dessa i samspel och i cykler, och när det kommer till kroppen är många tillstånd ganska snabbt passerande – såsom glädje, lycka, lust och kärlek. En del hamnar i mer kroniska tillstånd där dessa glädjeskapande hormoner lyser med sin frånvaro.

Det häftiga med dessa hormoner är att du, med kunskap om dem, kan locka fram effekterna av dessa otroligt snabbt. Vi sitter alltså med tillgång till ett apotek på bakgården med massa recept som leder till ökad förmåga att hamna i ett naturligt tillstånd av positiva känslor – och merparten är helt gratis. Dessa är enormt betydelsefulla för vår mentala hälsa. Vi har flertal hormoner som ökar och sänks under dagen, en del talar om för dig att du är hungrig eller mätt, att du är redo att gå i säng eller kliva upp, att du är glad eller ledsen. Andra hormoner styr andra processer som utveckling, metabolism och reproduktion.

Hormoner reglerar med andra ord stor del av hur vi upplever vår verklighet och tillvaro.

En liten instickare innan vi går in på de 4 stora glädjehormonerna.. Känslor som inte upplevs som lika behagliga hos oss – ilska, skam, rädsla, likgiltighet osv, är också viktiga. Det är inte rimligt eller hälosamt att sträva efter att undvika dem. Det viktiga med ett känslotillstånd är vilken information det kan ge dig – och där är även mindre härliga känslor positiva. Det hela landar i vad du väljer att ge känslan för betydelse.

Lyckohormoner

Genom att känna till dessa 4 hormoner och hur du kan använda dem, kan du försätta dig i ett tillstånd med mer energi, du kan hjälpa att lugna nervsystemet samt skapa ett nytt fokus som hjälper dig. Energi följer var du lägger ditt fokus, det vill säga – du får mer av vad du fokuserar på – på gott och ont. Med detta sagt förstår vi hur viktigt det är att känna sig själv och ha en mångsidig verktygslåda till hands.

Den fantastiska fyran:

Serotonin

Det stabiliserande hormonet. Livsnödvändigt för humöret, matsmältning, sömn, kognitiv förmåga och vår dygnsrytm. Det mesta produceras i våra tarmar. Mest effektiva sättet att skapa mer serotonin och hjälpa din mentala hälsa är via din diet, att äta fiberrik kost och få i dig bra bakterier. Exempel på livsmedel: äpple, svamp, citrusfrukter, bär, grönsaker, vitlök, råg, havre, kronärtskocka, ägg, lax, sojabönor, ost, mjölk, quinoa, kyckling osv.

Hur du snabbt ökar serotonin (utöver kost):

– Meditation

– Löpning, cykling, simning

– Vistas i solen

– Vara ute i naturen

Dopamin

”Motivationsmolekylen” som håller oss alert och levande, även kallat belöningshormonet. Hjälper och styr även med kognitiv funktion, motivation, beslutsfattning, impulskontroll, minne och uppmärksamhet, fokus samt reproduktiva beteenden. Detta är ett hormon som vi verkligen jagar och har via dagens digitalisering en mindre produktiv överdos av – som rubbar den dopamincykel som hjälper oss.

Hur du snabbt ökar dopamin:

– Kallbad, ruggigt kallt 3-4 min

– Slutför en uppgift

– Utför självupplyftande aktiviteter

– Ät mat

– Sov ordentligt

– Fira små vinster

Oxytocin

”Myshormonet” som skapar känsla av tillåt och hjälper att skapa band till andra. Det hjälper också att reglera stress och att lugna nervsystemet. Oxytocin gör att du känner dig mer givmild, lugn, romantisk, lyhörd, tacksam och tillfreds. Du ökar detta genom att befinna dig i närhet till andra, både fysiskt och mentalt – inte bara i partnerrelationer utan även bland vänner, husdjur, via fysisk beröring.

Hur du snabbt ökar oxytocin:

– Hjälp någon annan

– Lek med ett husdjur eller bäbis

– Hålla handen med någon du tycker om

– Kramar

– Ge en genuin komplimang

Endorfiner

”Aktivitetshormonet” som gör oss glada genom att egentligen minska upplevelsen av smärta. Det skapar en sorts känsla av eufori hos oss och utlöses starkt via fysisk aktivitet såsom löpning. Känslan i kroppen är lik den vid förälskelse.

Hur du snabbt ökar endorfiner:

– Gör något som får dig att skratta

– Lyssna på musik

– Träna eller aktivera kroppen

– Var kreativ

– Ät en bit mörk choklad

Beroende på var du är i stunden och upplever dig skulle vilja hjälpa kroppen att känna mer, testa något av ovan förslag. Mycket låter nästan för enkelt, och det är verkligen enkelt att skifta ett tillstånd – ju mer vi tränar på det.

Tack för att du läser! 😃💙 Dela och kommentera alltid om du upplever dig ha läst något av värde – eller om du har egna erfarenheter och tankar som säkert kan hjälpa någon annan. Har du några egna humörshöjande strategier som fungerar riktigt bra? 👇

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *