Har du länge eller alltid haft en naggande känsla av att vara den udda i olika sammanhang?

Vare sig det handlar om att inte helt kunna känna igen sig i sin familj, i sin kultur, sitt samhälle eller normen omkring – det må vara en subtil känsla, men du lyckas inte riktigt identifiera dig med din omgivning i många fall. Inom psykologin, världen över och genom olika kulturer, är du en person som återkommande beskrivs som en klassisk arketyp. Du besitter värdefull och läkande styrka, inte minst för de du har omkring dig, men har också egna mörka vrår där det lätt uppstår känslor av att inte känna sig hemma eller tillhörande. Denna text är för dig eller ett annat svart får du känner.

Uttrycket ”svart får” beskriver alltså en person som avviker inom en grupp. Det kommer från en genetisk effekt som uppstår när en så kallad recessiv gen manifesterar sig och att ett svart får föds i en familj med vita får. En recessiv gen gömmer sig oftast i arvsmassan medan de dominanta anlagen är de som tar sig i fysiskt uttryck. Detta ledde till att det svarta ullet ansågs som mindre värdefullt eftersom det inte gick att färga och associerades dessutom till djävulen. Genom människans historia har det avvikande i regel alltid haft en tuff resa..

De allra flesta av oss har säkerligen känt sig utanför eller udda någon gång i något sammanhang. För det svarta fåret är det en återkommande och väldigt djupt bottnad känsla. I samma veva som det skapar tomhet kan det också i nästa stund upplevas som en styrka eller stolthet.

Relationen till rollen som ett svart får är din att forma – med stor kraft kommer stort ansvar, som ni Marvel-fans vet.

Om du tidigt hade känslan av att vara svarta fåret har du mest sannolikt utvecklat sätt att hantera de emotionella utmaningarna som följer. Många hamnar till slut i ett läge när dessa psykologiska försvarsmekanismer inte håller och självarbetet behöver göras ordentligt för att skörda mer styrka än mörker i sin roll.

Några destruktiva hanteringsmönster:

Till följd av att ha blivit eller känt dig avvisad har du sett till att bygga upp kraftiga emotionella murar. Du håller andra på minst en armslängd bort och har svårt att utveckla hälsosamma, nära och romantiska relationer.

För att uppleva kontroll eller komfort har du vänt dig till andra källor än relationer, exempelvis överätande, övertränande, andra typer av ”överbruk”. Du söker näring på kontraproduktiv bekostnad av kropp eller psyke.

Du har svårt att lita på andra och håller dig själv självständig i högsta möjliga utsträckning. När du liks släpper in någon kan detta leda till att du ställer orimliga krav på vad det ska innebära, för att ”ta igen” tidigare avsaknad av vissa kvaliteter och känslor.

Du har svårt att känna samhörighet och i värsta fall leder detta till självisolering och känsla av ensamhet.

Inga nedsidor utan uppsidor såklart. Det finns som sagt fantastiska gåvor att hitta bland de svårigheter vi upplever, för den som är beredd att bära ryggsäcken.

De positiva möjligheterna med att omfamna sitt ”svarta fårskap” följande:

Du har lättare att sätta en egen riktning. Du är inte rädd att utforska din frihet.

Oändliga valmöjligheter. Eftersom du inte tillskriver dig vilka normer som helst är sannolikheten mycket större att du medvetet skapar och sätter efter det liv DU vill leva – INTE det liv du ”förväntas” leva.

En större och djupare känsla för vem du är. Ditt ”svarta fårskap” har tidigt byggt upp en självständighet som frivilligt eller ofrivilligt lärt dig att du har enorm kapacitet och potential.

Du har mer öppen och empatisk blick för andra som inte följer strömmen i olika avseenden.

Istället för att ”hamna” i relationer väljer du med omsorg och har en unik möjlighet att hitta andra individer som resonerar förbi det ytliga stadiet. En självvald ”familj”.

Så, vad behöver du göra för att använda ditt ”svarta fårskap” som ett skepp och inte som en borg?

1. Sök stöd från genuint givande relationer och nätverk. Fokusera på de personer som inkluderar dig och inget annat.

2. Våga titta på dina tuffa stunder och erfarenheter men välj att omfrasera innebörden av dessa. Något som var hemskt eller prövande då har samtidigt lett till något tåligt och gynnsamt nu – om du kan tillkännage det. Ta tillbaka makten från ditt förflutna och använd det hädanefter.

3. Sätt tydliga gränser och ramar för relationer som du ”måste” ha. Skapa distans, begränsa eller fasa ut kontakten och interaktionen med personer som plockar från din energi.

4. Bestäm och hänge dig fullt till att leva i sann anda av vem du är och vill vara. Fundera över riskerna med att fortsätta leva enligt någon annans normer och villkor kontra det eventuellt initialt obekväma med att välja det som klingar bäst hos dig.

För att avrunda – att du fått de utmaningar som du har fått är ingen slump. De finns där för att slipa fram det som alltid funnits i kärnan hos dig. Omfamna det och stoppa inte för någon. 💙

Tack för att du läser 🙏. Om du gillar detta på något sätt, dela gärna dina tankar nedan eller varför inte en liten emoji? Dela gärna inlägget med någon som behöver läsa det. Känner du igen dig något i  att vara ”det svarta fåret”? 👇

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *