Att närma sig hela grejen med sårbarhet är lite som att krypa igenom ett par nyponbuskar, snårigt, en hel del törnar att hantera och något fantastiskt vackert och användbart på samma gång för den som söker det 🌸. För att plocka fram en mer formell definition handlar sårbarhet om hur mycket eller allvarligt ett system påverkas av en händelse. Hur mycket bestäms av förmågan att förutse, hantera, motstå och återhämta sig från händelsen. Systemet vi på Osvag är mest intresserade av är du som person.

Vad är din relation till att vara sårbar? 💌

Idag vill jag utmana dig, att se på din sårbarhet med nya ögon och därför öppna upp för att göra det till din största styrka. Börja med att notera vilka associationer som dök upp när ordet sårbarhet landade i ditt sinne. Spontant, är det något positivt, negativt eller neutralt för dig? 🤔🤗

För mig personligen, som genom livet alltid värderat min självständighet väldigt högt, har sårbarhet länge förknippats med svaghet ⚡. I kombination med ett driv och inställningen att allt går att lösa har jag inte sett meningen i att lämna plats till att uttrycka eller bearbeta osäkerheter – mer än nödvändigt. Ältande gräver bara en allt djupare grop ⛏. Det har känts lättare att köra vidare och indirekt distrahera mig själv än att stanna upp och titta ner i gropen. Att dela dessa egna osäkerheter, gropar, skamkänslor eller liknande med andra viftade jag snabbt bort nyttan av 👋

Ju mer jag började lära mig om sårbarhet och började använda det i mitt arbete med andra – infann sig sakta modet att våga vada ut upp till midjan i mina egna skuggor. Den största effekten, som jag innerligt vill dela med dig, är all frihet som följer 🙌. För dig som exempelvis vill ha mycket kontroll över saker, som strävar efter perfektionism, är väldigt självständig och så vidare – du är ofta den som har flest bojor att släppa taget om. Detta gäller alla, även i högsta grad du som går runt och bär på mycket skuldkänsla, som håller låg profil och som känner dig ensam.

En sak är säker, de främsta motgångar och mindre önskvärda attribut som upprepade gånger dyker upp hos dig, är ett direkt resultat av icke hanterad sårbarhet.

Var och en av oss bär med oss en känsla av tillkortakommande. Ett annat sätt att uttrycka det är att vi på ett eller flera plan i olika sammanhang inte känner oss tillräckliga nog 😳. När något går fel eller uteblir kan en inre röst trycka på att vi exempelvis inte är smarta nog, starka nog, disciplinerade nog, unga nog, älskvärda nog – osv. Som med det mesta sätts ramarna för detta tidigt i våra liv, varav det byggs in under otaliga lager. Vi sätter på oss olika masker 🎭. Det själen egentligen skriker efter är, du gissar nog rätt – kärlek 💞. Att känna en djup samhörighet, baserad på respekt, affektion och vänlighet. Att veta att du i grunden alltid är god nog. Att känna tillhörighet, att vara en del av något större än sig själv. Strävan efter tillhörighet leder oss ofta på villovägar när vi tror att vi uppnår det genom att försöka passa in på andras förväntningar.

 Att vara sårbar är motsatsen till att försöka passa in 👥. När du lever ett fullhjärtat liv och vågar vara sårbar har du en villighet att visa dig som och dela ditt sanna jag – med vetskapen om att du inte har eller behöver kontroll över vad som blir resultatet av olika interaktioner. Det kräver också att du vågar lita på att det som händer när du verkligen är dig själv, är det bästa för dig och inblandade i slutändan.

Det är inte konstigt att vi tampas med detta när det inte finns mycket som skrämmer oss mer än att verkligen blotta sitt rätta jag 😅. Det är ofta lättare att hantera kritik för en tillgjord version av dig själv än att öppna upp möjligheten för någon att skjuta ner den riktiga versionen av dig – för där har du inga ”ursäkter” att ta till. Evolutionen har sett till att flockens åsikt om oss har stor makt, vilket snabbt blir ohållbart när vi inte längre pratar om en grupp människor på 15-20 personer i byn eller stammen, utan numera hela världen med vår digitala koppling 🌍.

Hur du än gör och lever kommer du alltid att vara ett föremål för oändlig granskning – då kan du lika gärna leva på DITT sätt.

Göm dig inte i ditt skal, det är en långt mycket större risk än att kliva fram i ljuset 🔦. Om du undrar varför det verkar som om ingen ser dig eller varför du sitter fast, kom ihåg att du är den som skapar din egen verklighet. Frustrationen över att känna att du behöver leva som någon annan än dig själv kommer att äta upp dig. Sårbarhet är verkligen det modigaste du kan ta dig an och när du vågar kommer du med uthållighet att märka hur du öppnar möjligheten att:

💙 Göra mer (som du verkligen vill)

💙 Vara mer (som du verkligen vill)

💙 Leva mer (som du verkligen vill)

💙 Dela mer (som du verkligen vill)

💙 Hjälpa mer (som du verkligen kan)

💙 Vara mer mottaglig (som du verkligen kan)

Rent praktiskt finns det olika vägar att börja vända på sin sårbarhet. Ett sätt är att lyssna efter stunder när det skaver på insidan hos dig – när du håller tillbaka. Alla former av ”hålla tillbaka” är ingångar till djupt rotade föreställningar om varför du tror att du behöver vara någon eller något annat. Det ger ledtrådar till dina ”inte tillräcklig nog”. Börja skriva ner ✒.

Du som vågar ta klivet in i det okända av att inte hålla dig själv tillbaka kommer givetvis att bli testad men också belönad tusenfalt. Kom ihåg att allt börjar hos dig och att all typ av kärlek som du kan ta emot, aldrig kommer att kunna överstiga den du kan uppbringa inifrån. Förstå hur viktigt det är och förstå hur viktig du är. 👊♥

 

 

Som alltid, tack för att du läser 🙌 Se till att redan nu reflektera över innehållet för att se till att det du just har läst får chansen att påverka dig. Gör det genom att exempelvis lämna en kommentar nedan ⬇☺

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *