100 000 kronor ligger på bordet framför dig. Om du väljer att avstå dessa idag är du garanterad 1000 000 kronor – om 10 år. Vad väljer du? Vi provar en till:

Din all-time favoritserie har precis släppt sin senaste säsong, efter ett långt uppehåll. Tanken var också att du skulle börja träna idag. Vilken av dessa aktiviteter får vänta?

Mest sannolikt har du ett svar som känns logiskt, som känns som ”rätt svar” – men också ett känslomässigt svar som kanske inte är i linje med vad du tänker att du ”borde” välja.

Det vi kommer att beröra nedan ligger till grunden för allt mänskligt beteende – varför en del personer når större framgång i livet, tycks ha mer disciplin, hanterar stress och motgång bättre, lever hälsosamt och håller en vältränad kropp, är mer socialt framgångsrika – osv.

Frågan det handlar om kokar ner till:

I vilken grad kan du välja att avstå omedelbar belöning nu till fördel för potentiellt större fördel senare? Temporär njutning nu, eller större sannolikhet och möjlighet att uppfylla en tyngre värdering sen.

Hur kommer det sig att det känns givet att borsta tänderna varje dag för vår munhygien medan det inte alltid känns lika givet att äta hälsosamt för att avsevärt minska risken för livsstilssjukdomar senare? Om du ägnar din tid till din sidosyssla istället för att plöja Netflix kanske du kan säga upp dig från jobbet som du inte gillar. Situationerna är många när förnuft, inre känslor, tankar, resultat och beteenden inte alltid lirar ihop.

Ett av de mest klassiska experimenten när det kommer till mänskligt begär och beteende, utfördes runt år 1970 av Walter Mischel, professor vid Stanford universitet. ”The Marshmallow Experiment” även kallat. För er nyfikna är det en snabb googling bort och ett ganska underhållande experiment då försökspersonerna är små barn. Kort och gott handlar det om förmågan att motstå och skjuta upp omedelbar belöning för en större belöning senare. Senare i vuxen ålder följs dessa personer upp och resultaten är tydliga när det kommer till parametrarna nämnda tidigare. De med hög förmåga att avstå visade sig ha nått längre både socialt, finansiellt, karriärmässigt, mindre grad av övervikt, lägre förekommande bruk av substanser, mer stresståliga med mera.

Stor del av förmågan att avstå omedelbar belöning sägs bottna i uppväxten, särskilt präglat av ens föräldrar. Likaså är det konstaterat att det är en högst träningsbar förmåga. Vi är alltså inte dömda av vårt förflutna. Valet av omedelbar belöning är ofta största boven bakom att vi skjuter upp saker och självsaboterar. Många psykologer, inklusive Freud, hävdar att vi människor är kodade att söka nöje och undvika smärta, i alla stunder. För att kringgå denna starka drivkraft behöver en annan drivkraft bli större.

Ju bättre och tydligare du kan föreställa dig själv i framtiden desto större chanser har du att nå och leva i enlighet med dina viktigaste värden. Detta innebär att du behöver:

För att lyckas med detta krävs sökandet efter ökad självmedvetenhet, en förmåga som i sig innebär en ofantlig styrka. Det behöver också finnas en villighet till att byta perspektiv. Vi människor älskar i regel förändring men hatar att förändras.

Som alltid vill vi på Osvag inte bara lämna dig med ny kunskap utan faktiskt uppmuntra applicering av kunskapen – det som faktiskt genererar förändring och action. Därför kommer här nedan 3 starka frågor att reflektera över och besvara för att motivera till handling (sista frågan är extra kraftfull):

De sista frågorna är extra kraftfulla eftersom de ofta väcker en mer djupt rotad smärta. Ibland räcker det inte med att veta varför det skulle vara bra att skapa och sätta efter förändring men det kan däremot finnas enorm drivkraft i att vilja undvika smärtan av att förbli eller att inte ens försöka. Vi sätter ny kurs från inspiration eller desperation, det första är en schyst drivkraft som kan ta oss långt medan det andra är en genererar en brådskande och livsnödvändig drivkraft.

Vetskapen om att vi själva är vår egen framgångsmördare innebär i samma mynt att vi i högsta grad också vår egen framgångsskapare. Slutgiltiga ställningstagandet: var tolererar du att fortsätta vara tyst och var tolererar du inte det? Vi tror på dig, alltid. 💙👊

Tack för att du läser! Vad är dina erfarenheter och tankar kring att kunna motstå omedelbar belöning? Dela och kommentera nedan! 👇😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *