STOPP!

Ge mig bara en stund att samla mig själv.

Precis som känslan av att ha ätit för mycket, kan vi ibland hamna i en slags överfull känsla när det kommer till vårt tålamod, vår energi, vår själ. En annan vanlig beklädnad är också känslotillståndet av att ”det blir för mycket”. Ibland är ”det” inte helt lätt att sätta fingret på. Det kan verka som om ens dag blir uppäten av andra saker än vad som var tanken. Dina behov hamnade utanför pallplats en dag till. Självförtroendet har stämplat ut och den inre kritikern har föräldrafritt och lever rövare i ditt finrum.

Inre frid är mer ett sätt att leva än något man gör ibland, men även en livsstil utgörs av stunder – därför är varje stund reserverad åt din inre frid värdefull. Det sägs att det du med kraft försöker hålla borta kommer tillbaka med samlad kraft. Inre frid är ett sätt att luta sig in i sin tillvaro, att vara närvarande och fokuserad på det du har framför dig. Det innebär självförtroende, bättre relationer och helt enkelt en mer färgglad och härlig upplevelse av livet.

Kortaste och enklaste beskrivningen av vad som behövs för att uppnå mer stabil inre miljö är att medvetandegöra hur du svarar på det utom dig, din externa miljö. Du behöver, i grova drag, 2 saker:

– skapa stunder av stillhet och samla vetskap kring vad som triggar dig och stör din frid.

För att det du läser nu inte ska riskera att hamna på den mentala hyllan och samla damm kommer nedan 3 mer konkreta strategier som gör enorm skillnad när det kommer till att skapa och skydda sin inre frid. För det är en sak att bygga upp, det är en annan att hitta sätt som håller oss flytande och mer därtill.

1. Bli lika bra på att säga NEJ som JA, kanske till och med lite bättre på nej.

Det är fantastiskt med positiva människor som ställer upp mycket för andra, men snabbaste sättet att göra dig själv utbränd är just att tacka ja och ta på dig för mycket. Ett nej är inte fult. Ett nej är ett ansvar du tar mot dig själv och någon annan.

Prova nu under en vecka följande; om du får ett förslag, en uppmaning, möjlighet eller en uppgift på ditt bord som du inte direkt känner ”ja” för – tacka nej. Våga lev med den obekväma känslan en stund för att sedan märka vad mer selektivitet gör för ditt liv och välmående. I värsta fall lär du dig mer om vad du vill och inte vill, med största sannolikhet känner du en lättnad och mer kraft över det som egentligen är viktigt. Tid är vår mest ovärderliga resurs, använd den därefter.

2. Var (HELT) själv ibland.

Detta skrämmer nog skiten ur en del och är något alldeles fantastiskt för en annan. Vare sig det är något du önskar eller inte är det något du behöver, punkt. Det finns för mycket forskning bakom de positiva effekterna att det inte längre är rimligt att låta bli, göra upp ursäkter mot och skjuta upp. För dig som känner ett direkt motstånd mot att vara själv och ägna dig åt något riktigt stillsamt – kan du tänka att det finns anledningar bakom att det skaver? Det skavet finns där för att visa dig var du ännu inte är fri. Tystnad kan ofta vara det mest högljudda.

Gör följande: Placera dig själv någonstans ostört, gärna en lugn och trygg miljö men i värsta fall på toaletten på arbetet eller liknande. Ge det 2-5 min. Notera vad som händer. Vill du naila detta lägger du in en stund med fokus på din andning, och låter andra tankar flyta förbi utan att engagera dig I dem. Nästa steg är att utöka dessa stunder. Hitta mer och mer åt ett läge där du är okej med ”ingenting” mer än att bara lyssna inåt.

3. Stå upp för dig själv så som du skulle göra för din bästa vän.

Denna punkt handlar väldigt mycket om att våga lita på dig själv, på djupet. Hur skulle du bete dig mot din bästa vän och hur skulle du INTE bete dig? Sätt hälsosamma gränser när det kommer till vad du är beredd att acceptera i ditt liv och inte – en del går inte att påverka men du kan alltid påverka hur du förhåller dig till det till synes orubbliga. En annan aspekt är att vara den där bästa vännen som synar dina tankar när dem spårar – ”är det rimligt?, är det sant?, enligt vilka bevis?, vad hade varit ett bättre sätt för dig?, tyst nu – du behöver en kram, lite mat och en kalldusch!”.

Gör såhär; när du hamnar i emotionell kläm – bli lite nyttigt personlighetskluven och ställ dig själv frågan: om jag verkligen var min egen bästa vän just nu, vad hade jag velat säga till mig själv att jag behöver just nu?

När det mesta hamnar på rutin är det lätt att tappa kontakten med sig själv. Dessa var endast 3 av flertal strategier för att odla sin inre frid. Andra sätt inkluderar att vara kreativ, lyssna på humörboostande musik, träna mindfullness, prioritera sig själv – helst tydligt i kalendern, meditation och träning. Det hela handlar om att lära känna och faktiskt våga prioritera sig själv för att inte tappa sina sanna intentioner i allt brus.

Prova säg nej, prova en stilla egen stund och var din egen bästa vän. Antingen testar du allt under samma vecka eller respektive punkt under en vecka var. Ett tips är att kludda på din hand, på en lapp eller på din mobil för att påminna dig själv: ”Nej, Stillhet, Bästa Vän”.

Vad upptäckte du? Gör du redan detta, vad är då dina erfarenheter kring att skydda din inre frid? Kommentera nedan och gör det nu! 👇😃

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *