Alla dessa frågor är viktiga och legitima att ställa, men låt oss gå igenom vad som VERKLIGEN håller dig tillbaka och vad som ofta ligger bakom att du KANSKE går ner i vikt för att sedan finna dig tillbaka på ruta ett igen.

Låt oss vara ärliga, vi alla har vanor som inte är de vi främst vill porträttera på Instagram. Det första och största hindret jag som coach möter hos personer som vill gå ner i vikt är följande:

De är väldigt tveksamma och underskattande till sin förmåga att klara att ändra sina vanor. En del tror att de kan men så fort det blir mer tufft kommer ett mer djupt rotat självtvivel fram.

Det är inget snack om att vilja och att önska ett annorlunda läge, och det önskade resultatet kan kännas riktigt långt bort. En del av arbetet handlar dels om att skala bort mindre bra vanor, den andra delen handlar givetvis om att designa in och bygga upp stöttande vanor. Detta är dock inte hela sanningen.

Låt oss börja med att konstatera följande:

Du kan. Vem du än är besitter du all makt att göra ändring, och för det mesta långt bortom den omfattningen du tänker dig. Det är okej om det känns övermäktigt, all ändring innehåller friktion.

För många som kämpar med att hålla vikten och hälsosamma vanor, som kanske har prövat en del olika upplägg, brukar det mesta kunna fungera – en stund. Här är ett ypperligt läge att plocka in det mest fundamentala filtret för vad som skapar ett resultat som du kan behålla:

Hållbarhet.

Ett rätt osexigt och bitvis tomt ord om du frågar mig, precis som medicin överlag. Det är ett ord som är lätt att kasta ut och aldrig riktigt ge en mer individuell innebörd. För att göra hållbarhet hållbart för dig behöver vi resonera kring den faktiska betydelsen.

Det finns en anledning att du oroar dig över eller känner dig obekväm med din vikt. Det påverkar din livskvalitet överlag i allt från att sociala situationer, din energi, tankar kring mat och utseende, din garderob och ditt självuttryck, dina relationer, karriär, att uppleva sig vara en förebild till sina barn och så vidare.

När en klient kommer till mig och säger att den vill tappa i vikt är jag egentligen mer intresserad av vad den är intresserad av att lägga till mer av i sitt liv. Några tappade kilon kommer inte att kännas lika viktiga som att vara den personen som håller löften, till sig själv och andra. Siffran på vågen kommer inte att kännas lika motiverande som känslan av att göra bra saker för sig själv och alla synergieffekter det leder till i ovan nämnda. Med ett fokus på att tappa något blir ledmotivet för snävt och diffust. Vad betyder viktnedgången för dig, på riktigt?

Vad har detta att göra med hållbarhet? Jo, en grundsten i att göra något hållbart är att kvalitetssäkra målbilden, att se till att motivet är djupt och personligt. Du kommer inte att kunna förlita dig på motivation när det kommer till ett mer luddigt mål som ”att gå ner i vikt”. Motivation är lite som en katt, den jobbar lite på sina egna villkor. Något som är betydligt mer potent är klarhet, bra design och disciplin.

Klarhet får du genom att våga rota i ditt inre, din bakgrund, dina demoner och dina hjältar. Design handlar om dagliga rutiner som passar i hur ditt liv ser ut just nu och som går att justera därefter. Disciplin är inget vi föds med och är lika träningsbart som alla andra förmågor. Ju oftare vi gör något trots ett visst motstånd, desto mer vältränad blir denna disciplin och till slut skapas en en biokemiskt fördelaktig belöningscykel. Vi sänker tröskeln och genererar motståndskraft det vill säga.

Låt mig skamlöst rekommendera att du tar hjälp med detta, om du har en bakgrund av att inte lyckas med det du vill – oavsett vad det gäller. En kunnig, ansvarstagande och extern part kan hjälpa dig göra en grundlig kartläggning och guida dig i att lägga ut steg för steg samt var fokus bör ligga. Livet är inte en quick fix, även om en del positiva effekter kan skapas direkt. Den bästa mest hållbara effekten får de som lär känna sig själva allra mest, och som får upp blicken för vad de faktiskt är kapabla till.

En sista väldigt hjälpsam fråga att ställa så fort det kommer till att implementera rutiner för sin hälsa lyder:

Är detta något jag kan tänka mig att göra mer eller mindre varje dag, livet ut?

Om det känns som ett spontant ”ja” på den frågan är det en god signal för en hållbar rutin. Om du inte vill leva på lågkaloripulver-dieter livet ut kommer inte en period med dessa att generera ett hållbart resultat – även om de skulle leda till viktnedgång.

Inget leder till förändring om inte du förändras med den. Du behöver klarhet, bra design, träna upp din lagkamrat disciplin men framför allt – våga tro på att det är möjligt för dig, och vara bekväm med tanken på att de innebär att lämna ett jag som inte har lett dig rätt hittills. Du är fri att skapa dig själv hur du vill, det är din egen sanna tillåtelse du väntar på, inget annat.

Tack för att du läser. Om du gillade detta hoppas vi att du delar till någon du känner som behöver läsa detta. Har du haft utmaningar kring att skapa hållbarhet i dina rutiner? Dela genom att lämna en kommentar nedan. Vi älskar att höra dina tankar! 👊💙😃

3 svar

  1. Känner igen mig i detta super mycket Sandra. Disciplin är inte mitt starka sida men håller på sakta bygga upp en hållbar livstil kunna unna mig på helgerna och äta bra mat på veckorna.

    1. Fantastiskt Sofie, skriv gärna om det är något ämne eller någon fråga du skulle vilja läsa mer kring 🙏😃

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *