Det kommer knappast som en chock att vår hälsa verkligen utgör vår mest värdefulla resurs – både mentalt och fysiskt. Utan den är det svårt att utvecklas i karriären eller personligt, att skapa och bibehålla goda relationer eller helt enkelt hantera våra dagar. Har du någonsin kommit på dig själv med att känna dig ovanligt trött, stressad, ostabil, ångestfylld, likgiltig eller dränerad? Längre perioder av när du gör det du kan med det du har för att överleva – mer än att kanske lyfta blicken för ett mer hållbart perspektiv? Att spela det korta spelet och släcka bränder.

För de flesta är det svårt att tala om exakta tidpunkten när en utmattning sätter in, eller kanske ens härleda orsaken och uppmärksamma tecknen längs vägen innan det tar över. Det finns en hel del skrivet på området och det är ett vanligt och mer förekommande fenomen. Ibland är tänkbara orsaker till utmattning uppenbara när det kommer till ”för mycket av det negativa”.

Kan det också bli för mycket av ”det goda”?

Absolut. Denna typ av överbelastning kan vara svårare för personer att förlika sig med. Du kanske är en person som ser det som ett privilegium att göra det du gör, att hjälpa dem du hjälper och att upprätthålla din egen hälsa därefter – MEN, du har släppt för mycket på dina livsuppehållande rutiner och grunderna för vad som får dig att hålla. Du tänker ”Ja men nog går det bra, det är bara lite mer just nu, den och den behöver mig, jag tar tag i mig själv sen osv”.

Grundbulten i utmattning oavsett typ är att det över tid blivit för mycket av något och för lite av annat. Detaljerna förblir väldigt individuella och vad som faktiskt får det att tippa över och efter hur lång tid. I sammanhanget brukar balans nämnas men bör kanske ersättas av harmoni. Att söka balans är att jaga ett tillstånd när mer av något måste innebära mindre av något annat i motsvarande grad. Harmoni däremot, är att anpassa din aktuella situation inom ramarna för vad som är viktigast för dig. Detta skapar mer flexibilitet och acceptans i hur du förhåller dig till det som pågår i ditt liv.

Ett annat viktigt filter för att undvika utmattning är att spela det långsiktiga spelet. Du kan lätt ta på dig för mycket av goda anledningar tills att du börjar märka hur du medvetet eller omedvetet börjar göra avkall på något annat som är viktigt för dig. Om det exempelvis är viktigt för dig att hjälpa andra inser du snabbt att det blir väldigt ineffektivt att plocka ur ett kärl som slutat fyllas på och är tomt.

Att hela tiden försöka komma ikapp är en snabb väg till att göra slut på sina egna mänskliga resurser. Meningen med detta inlägg är att lyfta dig, vem du än är, som kanske har gått igenom eller är mitt upp i dessa känslor och problematik. Vänta inte ut effekterna av att du märker att du beter eller känner dig annorlunda, att något tynger dig. Våga berätta, våga ta hjälp. Det är helt oväsentligt vare sig du vet varför du känner såsom du gör eller om du tycker att du är värd någon annars tid och energi i frågan. Ju tidigare du agerar desto större chans har du att lättare vända den nedåtgående spiralen, innan tillståndet tagit djupt fäste.

Vem du än är, du är värd din fulla hälsa. Genom att prioritera detta – dig själv – skapar du tillåtelse för andra att göra detsamma och minskar den eventuella friktionen hos andra till att ta hjälp. Att hålla dina svagheter i ljuset är verkligen att omfamna din osvaghet.

Dela med någon du känner, sprid och kommentera! 💙

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *