Det finns många som har en väldigt hög tröskel till att börja på gym; en tröskel som utgörs av lite olika faktorer. En faktor som nämns väldigt ofta är den där obekväma känslan av att inte känna sig hemma på ett gym och att inte heller konkret veta vad en bör göra där.

En del nämner att de gärna vill komma i form INNAN de kliver in på ett gym, som om de skulle behöva äga en viss form för att anses legitimerade att vistas på nämnda ställe. ”Tänk om folk tittar på mig, undrar vad jag gör här eller om jag ens vet vad en maskin är till för”, osv osv. Känner du igen dig eller någon vän?

De obekväma känslorna som uppstår har av någon konstig anledning större makt över vårt beteende än de obekväma känslorna som fick oss att vända oss till gymmet och träning i första taget. Låt mig fråga dig detta; är det rimligt att vi förväntar oss att behöva behärska och vara bekväma med ett område som är helt nytt för oss – direkt vi sätter foten i det? Motsvarigheten skulle vara att vi hoppar rakt in på uppkörningen, utan att ens ha tillåtit oss att övningsköra och bli bekanta med bilen innan. Vi behöver träna på att träna och vi behöver lära känna vår kropp och vårt inre. Detta är en ständigt pågående process då vi hela tiden utvecklas, förändras och hamnar i olika faser.

Ingenting är varken bra eller dåligt men vårt tänkande gör det så” – såsom Shakespeare uttryckte det. Detta innebär att det hela kokar ner till hur vi VÄLJER att se på en situation. De flesta av våra reaktioner och medföljande känslor har vi lärt oss sedan födsel och ofta ofrivilligt upprepat och lärt in gång på gång. Att öva på att byta ut ett ofördelaktigt perspektiv på något obekvämt till något positivt innebär en fantastisk påverkan över din livskvalitet. Ett exempel: Istället för att fastna i känslan av att vara otillräcklig i kunskap och erfarenhet kring träningen, hur hade det varit att lyfta dig själv för att du har modet och drivet att lära dig något nytt, att ge dig själv tid och omtanken att få vara ny på något?

Så, vad behöver du som nybörjare egentligen veta innan du börjar på gym?

Du behöver inte veta något, inga förkunskaper om kroppen, maskiner, hur man håller en ”normal” profil bland övriga utövare osv. Det är tacksamt om du har intresset att lära dig lite saker innan och längs vägen såklart. Det du behöver framför allt är att möta dina rädslor för vad de är och börja omfamna och omprogrammera in en inställning som faktiskt gynnar dig. Tillåt dig att vara den som är mest novis i alla lägen, för om ditt mål är inriktat på att lära dig, då är du garanterad framsteg. Den enda du behöver övertyga och be om tillåtelse och stöd ifrån är dig själv. Tillåt och uppmuntra dig själv att ta plats i ditt liv, du är värd det. Du är Osvag.

 

Tack för att du läser. Prenumerera på nyhetsbrevet och få PDF:en ”3 Livsändrande Strategier” (gratis!). Dela nu med någon som borde läsa detta eller annat innehåll på bloggen. Lämna dina tankar nedan i kommentarsfältet.