Beroende på vem som frågar och med vilken tonalitet blir svaret annorlunda. Om du ställer dig själv frågan: Vem är jag? Vad blir din naturliga respons? På vilket sätt vill du beskriva dig själv, vad är viktigt att förmedla om dig och med vilka ord? Denna text kommer att kasta en hel del frågor på dig, spänn fast bältet för en uppfriskande tur och chans till att känna dig mer fri än någonsin.

Via vår omgivning har vi fått roller och attribut, många av dem varav vi har anammat och gjort till våra – på gott och ont. En stor del av vem vi är skulle kunna tillskrivas alla våra minnen och erfarenheter. Följdfrågan blir då; om jag här och nu plockade bort ALLA dina minnen (tänk dig den minnesraderande pennan från ”Men In Black”-filmerna, ZAP!). Vem är du då när du återfår medvetandet?

Vår identitet är det vi människor håller som allra mest hårt i. Vi vill vara konsekventa med den vi tänker oss vara. Det färgar hur vi förhåller oss till världen, besluten vi tar och inte tar. Vi håller flera identiteter, många av dem omedvetna eller anammade på ett sätt som inte hjälper oss alla gånger. De flesta stämplar, fack och roller kring vår identitet är begränsningar och inte ens framröstade av oss själva. Allt som följer meningen ”Jag är …….” sätter upp en viss typ av förväntningar på beteenden, från oss själva och andra. Till och med vårt namn, som vi knappast valt själva, innebär en association till vissa beteenden och egenskaper. Exempel: ”Men han ser inte ut som en Peter, han ser mer ut som en Henrik”. Artikulerade bokstäver, ljud i en viss sekvens – fyllda av mening. Vem är du utan ditt namn?

En del av oss bär identiteter likt plagg vi borde ha slängt för längesedan, plagg som kliar, som känns sunkiga och som aldrig passat oss egentligen. Vår identitet är verkligen som vår egen walk-in-closet. Tänk om du kunde gå in i vilken klädbutik som helst och gå loss på precis vilken stil du vill, när du vill, helt frikostigt och HELT i din egen smak? Hur skulle det kännas, friheten att välja precis vad som tilltalar ditt innersta? Du kan välja din garderob, och du kan välja vem du är. Det är en provocerande tanke ju hårdare vi håller fast i våra olika ”befintliga” identiteter.

För att känna en riktigt härlig känsla, en stärkande och befriande känsla, ta då några minuter att göra övningen nedan. Följande övning stötte jag personligen på under en kurs av Peter Sage. Den är kort men kraftfull. Om du hör till de väldigt provocerade, gör det också, verkligen.

Om du här och nu skriver ner 5-10 st attribut (egenskaper) som ger dig en riktigt fin och varm känsla, som resonerar specifikt med dig. Kanske vill du skriva ”orädd, inspirerande, kärleksfull, ambitiös, vänlig, kreativ, sprudlande, lekfull, passionerad, uthållig, tålmodig, kunnig”.

Följ upp detta med att skriva ner lika många roller som talar till dig. Inte roller som lagts på dig av andra, utan roller du känner stolthet att bära eller skulle vilja bära. Kanske vill du skriva ”entreprenör, visionär, mentor, coach, uppfinnare, ledare, hjälte, skapare, gamechanger, helare, atlet”. Några exempel för att dra igång dig, du har säkert några helt egna ord.

Välj ut 2 st ord ur attribut och likaså 2 st av dina roller. Du har möjligheten att kombinera orden hur du vill. Låt säga att du väljer ”Jag är en orädd ledare”. Svara då med korta meningar vad en sådan gör. En orädd ledare; vågar ta risker, ser möjligheter, hjälper andra, bryr sig om människor, står upp för vad som är rätt, är uthållig, gör skillnad, är kärleksfull osv. Skriv några meningar.

Slutligen, välj de beteenden från stycket ovan som tilltalar dig mest. Koppla de meningar du har fått ihop med följande: attribut + roll + vad du gör + vad det innebär för andra. Exempel; om du är en orädd ledare som bryr sig om andra och vågar ta tuffa beslut – vad innebär det för andra? Kanske innebär det att du gör skillnad för andra människor, förändrar liv, inspirerar, stärker ungdomar, sprider kärlek till andra, utbildar, lyssnar.

  1. ATTRIBUT

  2. ROLLER

  3. VAD ”EN SÅDAN” GÖR

  4. VAD EN ”SÅDAN” GÖR FÖR ANDRA

= DIN NYA POWERFRAS

För dig som kommit såhär långt och skrivit några rader, vid detta laget bör du ha minst en mening som innebär en identitet som får det att glöda lite extra inombords. Det behöver inte vara en perfekt mening och den kan ändras med tiden. Vad händer med dig om du på riktigt äger känslan och innebörden av att klä dig med meningen du har tagit fram? Plagget och identiteten som lyfter dig och andra.

Om ditt nya plagg känns bra men lite obekvämt eller falskt just nu, kom ihåg att du känner så eftersom du fortfarande håller fast vid och tror på någon annan identitet. Om ditt nya plagg känns bra är det DU, något annat är irrelevant och fastkedjande. Det du faktiskt vill bära kommer att bära dig.

 

Tack för att du läser. Prenumerera på nyhetsbrevet och få PDF:en ”3 Livsändrande Strategier” (gratis!). Dela nu med någon som borde läsa detta eller annat innehåll på bloggen. Lämna dina tankar nedan i kommentarsfältet.