Du har säkert en del olika vänner och bekanta. Du har säkert också de där få speciella människorna i ditt liv som verkligen räknas och som fyller din tillvaro med mera liv (om så inte är fallet hör till ett helt annat inlägg). Precis som en partnerrelation behöver våra vänskapsband kontinuerligt arbete och omsorg – åtminstone om det är relationer som vi faktiskt vill utveckla. Risken med att inte aktivt utveckla relationen är att den snabbt avvecklas och kanske resulterar i en lös bekant som hänger med bara för att det alltid varit så.

Oavsett var vi befinner oss i våra liv är vi starkt påverkade av hur vi uppfattar våra relationer, dvs om våra relationer suger känner vi oftast lite allmänt att samma gäller annat – och vice versa – blomstrande vänskap och partnerskap får oss att känna oss ostoppbara. Det är lätt att gå in i en relation med mycket kraft och engagemang för att sedan låta denna investerade energi avta eller minska med tiden. Detta inlägg kommer att gå igenom tre viktiga punkter för hur vi bäst vårdar och utvecklar starkare band med våra närmsta (främst vänner men gäller i högsta grad partner också).

  1. Vet vilka mål och drömmar dina närmsta har

Det är svårt att vara en riktigt god vän om du inte vet vad dina närmsta har för ambitioner eller strävar efter i aktuell fas av livet. Ställ frågor om detta, stötta och håll dina vänner ansvariga för vad de uttrycker längtan efter och inspiration i. I denna punkt ingår också att vi själva också vågar dela våra egna drömmar, vårt hjärta och aspirationer. Relationers dynamit: Ärlighet, sårbarhet, entusiasm och badass “teamplayerness””.

  1. Känn till deras rädslor

Som en naturlig motpol till punkten innan kommer betydelsen av att våga beröra varandras rädslor, annars är det svårt att verkligen känna någon på riktigt. Våra rädslor talar om ofantligt mycket om var vi kommer ifrån och hur vi fungerar. Var är dina och deras gränser? För att stötta någon i deras ambitioner på ett bra sätt behöver du veta var deras komfortzon sträcker sig. Att känna till varandras rädslor är att ta ett jättekliv bortom ytlig bekantskap och möjliggöra att förstå varandra på ett djupt plan.

  1. Hitta på nya saker tillsammans och dela upplevelser

Glöm aldrig bort hur viktigt det är att fortsätta införa nya moment, nya situationer och annan stimulans i en relation. Om du plötsligt finner dig i tanken att det mesta verkar gå på rutin och känns mest förutsägbart, att ni stagnerat eller håller er på underhållsnivå – sätt i kraft att tillsammans göra något annat ihop. Det handlar om äventyr, små som stora, stunder som får er att skratta, byta miljö, bli förvånade, bli utmanade och få nya insikter. Det finns en anledning till att många kärleksrelationer bryts då en förväntar sig att ens gemensamma band ska vara precis som i början – trots att bandet inte alls vårdas på samma sätt senare. Detta gäller alltså även vid vänskapliga relationer.

Att umgås med likasinnade är fantastiskt och det känns tydligt när sådana situationer uppstår, när två eller fler själar som vibbar får hänga i samma rum skapas energi. Likasinnade behöver dock inte innebära lika eller liknande bakgrund eller intressen. Att dela grundvärderingar men också tillföra varandra väldigt många olika egenskaper och erfarenheter. Tänk dig en kulglass där alla kulor är samma smak, gott men kanske inte så kul glass (ja, jag skriver detta under pågående värmebölja). Var en bra vän kontinuerligt och kräv inget mindre från de som du väljer att ha runt dig, för vi väljer faktiskt. Sikta på kul glass, inte bara kulglass. Din glass sätter smaken på ditt liv, lägg dig i vad den blir 😉

 

 

Tack för att du läser. Prenumerera på nyhetsbrevet och få PDF:en ”3 Livsändrande Strategier” (gratis!). Dela nu med någon som borde läsa detta eller annat innehåll på bloggen. Lämna dina tankar nedan i kommentarsfältet.