Hur mycket vi än vill kan vi inte låta bli att bry oss om vad andra tycker. Även för den som påstår sig att inte bry sig ett smack är det inte riktigt sant för om så var fallet skulle du mest troligt klassas som psykopat. Att bry sig gör dig till en god människa och har tillåtit din överlevnad genom människans framfart. Det kan dock bli för mycket av det mesta, som bekant. Visste du att nästan lika högt rankat som rädslan för att tala inför publik, att dö och att bli avvisad – kommer grannen i form av rädsla för vad andra ska tycka?

I och med att vår överlevnad som ras har hängt på vår sociala kompetens och tillhörighet är det inte konstigt att vi har en nedärvd tendens i vårt nervsystem som alarmerar vid minsta tecken om motsatsen. Problemet är att denna tendens är en riktig Drama Queen i dagens moderna samhälle. Hjärnan tror alltså att vi behöver vara omtyckta av allt och alla för vår överlevnad. Det blir lite ohållbart när vi idag är sammankopplade på ett sätt som aldrig förr, till skillnad från vår lilla stam på 3-20 pers tidigare i världen. Till och med den som anser sig oberörd av andras åsikter har dessa instinkter.

En vanligt förekommande fråga är just ”hur slutar jag bry mig om vad andra tycker?” men bör kanske omformuleras till ”hur blir jag bättre på att hantera vad andra tycker?”. Det som händer när du bryr dig för mycket om fel personers åsikter är bland annat följande:

Det hela kan yttra sig på olika sätt och i olika grad men någonstans kliar det i ditt inre om att faktiskt få leva ut i ditt fulla uttryck om vad det innebär att vara dig och att våga växa. Nyckel nummer ett är att verkligen att fundera över vilka du söker validering från, om dessa personer är värda det och om de känner dig tillräckligt väl för att sätta sig in i din bild? Är dessa människor som respekterar och värdesätter dig och känner till dina värderingar? När det gäller att sätta efter någon dröm du har – varför skulle du ta råd från någon som inte genomfört eller lever din dröm?

Detta för oss till nyckel nummer två som innebär att du faktiskt definierar vad dina värderingar är, vad som verkligen är viktigt för dig i olika områden av livet. Det kan låta hårt men oftast bryr vi oss för mycket om vad andra tycker när vi inte har något viktigare att bry oss om, något som känns större.

För dig som verkligen är beredd att göra dig själv mer fri kommer nyckel nummer tre; gå till botten med vilka erfarenheter och påkopplade historier som driver din oro kring andras åsikter. Mest troligt bär du med dig ett antal sår som färgar av sig både medvetet och omedvetet. Skriv journal och meditera. Varför bryr du dig i första taget, egentligen? Tänk på ditt första minne du kan komma på om en situation när du inte kände dig accepterad eller omtyckt, hur det fick dig att känna och vad du helst hade behövt i den situationen. När du identifierat grundtraumat skriver du om betydelsen och historian kopplat till händelsen. Förlåt dig själv och hitta på en betydelse som går att använda till ett starkare du.

Andras åsikter kan såklart hjälpa hålla oss balanserade, hjälpa se vår riktning och bli medvetna om hur vi påverkar andra. Ett hälsosamt fokus på åsikter är att fundera inåt ”hur jag kan växa när det gäller X?”. Ett ohälsosamt fokus handlar om perfektion och riktas utåt, utan kritik om vad källan är. Det fina med att leva idag är att vi kan välja vår ”stam” i hög grad, likasinnade människor (behöver inte innebära samma bakgrund eller erfarenheter). Sätt dig i en bättre miljö och sluta envisas vara tetris-klossen som uppenbarligen inte passar in. Att försöka vara mer av dig själv i en miljö som inte uppmuntrar det är lite som att försöka bli varm i ett kylskåp – det går en stund..

Slutligen bör det kommas ihåg att du aldrig är ensam. Alla är till största del upptagna med sig själva, sina egna osäkerheter, ambitioner och utmaningar. Fundera om dina tankar som uppstår kring andras åsikter är sanna eller automatisk respons och mönster från tidigare. Vad andra tycker om dig har mer att göra med dem själva än vad du själv faktiskt har.

Lär känna dig själv. Ju mer du uttrycker och lever ditt sanna jag och värderingar – desto mer kommer du att skapa möjligheter att hamna i rätt grogrund, med rätt människor. Friheten du skapar genom att mer selektivt bry dig om vissa åsikter, skapar ironiskt nog ofta mer respekt om än också motstånd. Annorlunda är evolutionärt betraktat som läskigt, därför blir det desto viktigare att du står vakt för vad ett helhjärtat liv innebär för dig.

Vad skulle du älska att göra om du inte var orolig över att bli dömd av andra?

Vem väntar du på tillåtelse från?

Behöver du någon annans tillåtelse än din egen när det kommer till ditt liv?

Go get it!

 

 

Tack för att du läser. Prenumerera på nyhetsbrevet och få PDF:en ”3 Livsändrande Strategier” (gratis!). Dela nu med någon som borde läsa detta eller annat innehåll på bloggen. Lämna dina tankar nedan i kommentarsfältet.