Det finns ett allt mer frekvent använt begrepp inom personlig utveckling som på engelska kallas för ”shelf help”. Det vill säga fenomenet att, av alla mängder självhjälpsböcker som vi läser och konsumerar, stannar merparten av infon kvar på bokhyllan. Letting the self help become shelf help. Alla idéer, tips, reflektioner och strategier fyller upp oss i stunden utan att ta sig vidare i uttryck med den potentialen de har att förändra våra och andras liv.

För sökaren, du som älskar att lära dig nya saker och ta in ny information, du som söker att expandera dig själv på alla tänkbara plan – jag vet av egen erfarenhet att det är lätt att hamna i actionparalys. Trots alla idéer och goda intentioner, drivna ur stark passion och entusiasm är det ibland svårt att sätta fingret på och ta tummen ur vad du faktiskt ska göra med dessa uppslag och visioner. Känslan av att bli överväldigad av idéer, information och tänkbara tillvägagångssätt, leder till förvirring vilket leder till passivitet.

Det är relativt enkelt att nämna några anledningar som stoppar oss, såsom djupt rotade värderingar och historier formade av oss själva och andra under vår uppväxt, vilka vi har omkring oss och så vidare. En annan väldigt stor faktor som rubbar vår handlingskraft är HUR. Tyrannin i att fastna fullständigt i hur vi bäst uppnår vår dröm, vision och idé. Vi har äntligen plockat fram en tilltalande klarhet i var vi vill landa men känner hur det börjar bubbla av överväldigande känslor inom oss om hur komplex vägen dit är, hur många moment som ingår innan vi ens börjat närma oss. Actionparalys.

Vi kan, som med det mesta, öva upp vårt mod som är grundbränslet till personlig utveckling, action och att ge dig själv förutsättningarna att skapa ett liv du vill leva. Det första du behöver omfamna och tro på är att du INTE är dömd att förbli ditt nuvarande jag med allt vad det innebär – alla typer av mönster går att ändra. Vad du tror är den ultimata kraften både till att skapa och förstöra – så vad tror du på och vad vill du inte längre tro på?

Att göra och uppnå det svåra är att se de små lätta stegen på vägen dit och att ta dessa lätta steg OFTA. Ett steg som du tidigare ansåg väldigt svårt är plötsligt automatiserat och lätt. Svårighetsgraden förflyttas och utmaningarna ändrar skepnad men du bygger upp ett momentum som bygger upp till något fantastiskt. Din förmåga att kunna leva i ovisshet är rakt av korrelerat till din framgång. Mod finner du i handling – i action, och varianterna till uttryck av mod är flera. Det viktigaste för dig just nu är att sätta ord på vad mod innebär för dig idag och börja leva så. Ställa frågor som leder fram till vad nästa steg är och släppa de maniska tankarna på vad slutresultatet blir eller inte blir.

I ditt nya liv som förste ansvariga actionfigur ändrar du fokus från att förändra svårigheter till att istället fokusera på att förändra dina förutsättningar att möta svårigheter. Lita på signalerna du får som indikerar en sorts frustration, saknad, förvirring eller uttråkning. Någonstans har du en aning om vad nästa modiga steg skulle kunna vara men i rädslan för att faktiskt testa något annorlunda obekvämt blir du fast i det bekanta obekväma. Om du inte ändrar något vet du definitivt vad slutresultatet blir, och frågan är om du är beredd att ta den kostnaden kontra att faktiskt kunna ge dig själv kärleken och kraften i att åtminstone ge dig själv chansen att hamna någon annanstans.

Några korta actionmoves för att träna dig som actionfigur:

Du kommer aldrig att upptäcka vilka fantastiska saker du är kapabel till om du inte bemästrar att träna din actionförmåga. Låt mig påminna dig om detta lika mycket som jag påminner mig själv. Ingen kan tysta dig utan din egen tillåtelse, ingen kan minimera dig utom du själv, och ingen annan kan heller utforska och manifestera din fulla kraft än just du.

 

Tack för att du läser. Prenumerera på nyhetsbrevet och få PDF:en ”3 Livsändrande Strategier” (gratis!). Dela nu med någon som borde läsa detta eller annat innehåll på bloggen. Lämna dina tankar nedan i kommentarsfältet.

Ett svar