Det är tydligt när vi har vår energi med oss och när vi inte har det, eller hur? För den som lyckas etablera hållbara rutiner kring sin fysiska, mentala och emotionella energi ligger världen för dennes fötter. Ordet hållbar är verkligen nyckeln. Ibland uppstår stunder när vi av en slump har god energi för att ”fånga dagen” för att dagen efter – när vi kanske verkligen hade behövt den där energiboosten – lyser med motsatsen. Tankarna känns dimmiga, kroppen lite slö. För dig som vet hur det känns att verka under överflöd av energi behöver energibortfallet inte vara stort för att uppleva stark frustration över att den ibland ter sig ojämnt.

Hur tar sig god energi i uttryck hos oss? Jo, du upplever hög igenkänningsgrad i följande:

Vid mindre energi upplever du mer av följande:

Kostnaden av låg energi är en av de största då det spiller in över alla områden i våra liv. För den som har ambitioner bortom att bara överleva är säkerställandet och genererande av energi grunden till ALLT annat. Trots att vi någonstans känner till detta är det lätt att detta hamnar i baksätet i vår strävan. Otroligt många faktorer spelar in och överlappar i vad som påverkar vår energi, därför är första steget alltid att reflektera över sin egen individuella situation.

Det finns ett uttryck om att vårt aktuella tillstånd av energi är ett genomsnitt av våra tre senaste dagar. Hur vi har sovit, ätit, stressat, gjort lustfyllda saker, lärt oss, arbetat och så vidare har både en mer snabb och en mer långsiktig påverkan på oss. Det härliga med detta är att det innebär att vi kan påverka vår energinivå både omedelbart och mer långtidsverkande.

I syftet att hålla dessa inlägg kortare än bokformat kommer jag att beskriva ett oväntat effektivt sätt att öka din energi i stunden, som går bortom det mer uppenbara som att bry sig om vad du stoppar i dig över tid, hur dina motionsrutiner ser ut, var du lägger ditt fokus med mera. Denna teknik är plockad från Brendon Burchards ”High Performance Habits”, från underlaget av tung forskning och studerandet av rutiner bland högpresterande personer. Det är min önskan att sprida all typ av hjälpsamt material via alla sätt jag kan till så många som möjligt.

Tekniken: ”Släpp spänningar, sätt en intention”

Denna teknik handlar om att bemästra alla övergångar du har på en dag, det vill säga alla typen av skiften du gör mellan aktiviteter, miljöer och uppgifter. Det är mellan dessa vi tappar som allra mest energi, fokus och momentum. Ofta bär vi med oss en viss nivå av sinnesstämning och energinivå till vår nästa aktivitet, exempelvis när vi pendlar hem från jobbet hem till familjen, eller när vi går från ett energikrävande samtal till att möta en vän för lunch. Alla stunder du matar igenom en uppgift under lång tid och vet att du borde ta en paus MEN… Du upplever kanske också att du tappar en viss uppskattning och närvaro längs dagens gång?

Om du känner igen dig i beskrivningen ovan uppmanar jag dig att testa följande nu direkt, det tar endast någon minut:

  1. När du slutfört något och ska hoppa till något nytt, avvara då 1-2 minuter till att stänga ögonen.
  2. Upprepa ordet ”släpp taget” (”release”) eller motsvarande i ditt huvud om och om igen. Uppmana din kropp att släppa alla spänningar, gå igenom kroppen som en skanner, fokusera på en djup andning och fortsätt upprepa ovan.
  3. När du känner att en del spänningar har släppt (behöver inte vara allt!), gå då vidare till nästa del – att sätta en intention för nästa aktivitet. Tänk på vilken energi och inställning du vill ha i kroppen för att ta dig an nästa uppgift. Svara dig själv på vilket sätt du kan genomföra nästa uppgift med excellens, hur du skulle kunna göra den mer njutbar eller liknande. Öppna ögonen. Go time.

Det är en otroligt simpel rutin och för att förstå effektiviteten personligen kan du testa det nu direkt. Vad ska du göra härnäst? Ringa någon, köra ett träningspass, spela in videomaterial, hålla i ett möte, svara på mejl.. Släpp spänningar – sätt en intention. Ge det två minuter, vinn flera tillbaka av ökad kvalitet och upplevd energi. Det finns en mer utförlig och längre variant men någon minut räcker för effekt. För dig som inte ännu mediterar, detta är din chans att visa att du tar din produktivitet och kvaliteten av dina dagar på allvar.

Fundera på vilka uppgifter som skapar mest stress/spänning hos dig. Hur kan du införa sätt att påminna dig om att släppa denna spänning inför och ta mer kontroll över din upplevelse och genomförandet?

Slutligen, fullfölj denna mening:

Om jag hade mer energi varje dag skulle det vara mer troligt att jag

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

Tack för att du läser. Prenumerera på nyhetsbrevet och få PDF:en ”3 Livsändrande Strategier” (gratis!). Dela nu med någon som borde läsa detta eller annat innehåll på bloggen. Lämna dina tankar nedan i kommentarsfältet.