Sträck upp en tankebaserad hand om du känner igen dig i följande: du har vid olika tillfällen hört dig själv eller någon annan säga eller tänka:

”Jo men jag är bara så/har alltid gjort så”

”Om du visste min barndom skulle du förstå”

”Om bara min partner/chef/familj skulle stötta mig mer”

”Jag har blivit bränd förut, sårad för många gånger”

”Jag har misslyckats tidigare”

”Vem är jag att ge andra råd om detta, följa min dröm osv?”

För en del är deras förflutna en ogenomträngbar lins för hur de förutspår sin framtid eller möjligheter. En lins som utgör en hörnsten för det emotionella hem vi dagligen lever i. Samtidigt kan vi ha två personer med liknande prövningar som har vänt sina liv i två helt olika riktningar. Medan den ene väljer att förbli offer för sina erfarenheter livet ut och peka finger, kan någon som, i gemene mans ögon mätt, gått igenom betydligt mer traumatiskt förlopp – leva ett kärleksfullt, fritt och inspirerande liv. Den personen har valt ett perspektiv där ens förflutna inte bestämmer framtiden.

Även för den som ser ljust på sin framtid kan denne ofta hållas tillbaka omedvetet av tidigare erfarenheter och den mening och tolkning de tillskrivit olika händelser. Extrementreprenören, coachen och författaren Peter Sage ger ett bra exempel på detta. Föreställ dig en myra som bestämt sig för att sätta efter sin ambition att skapa det livet de vill ha. För att nå detta behöver myran vandra norrut – och iväg bär det av med förväntansfulla små steg. Trots allt hårt slit verkar myran aldrig riktigt nå fram. Zooma nu ut en bit. Myran har rätt riktning men går längs ryggen på en elefant som vandrar i motsatt riktning.

Myran är ditt medvetna, ditt fokus. Elefanten är ditt omedvetna, med all inprogrammerad mjukvara som körs i bakgrunden utifrån vad den har matats med.

Ditt förflutna är viktigt på många sätt och det som har hänt dig kan onekligen ha varit fruktansvärt och orättvist – men då vår framtid hänger på vår egen självbild kommer vi snabbt till insikten i vilken kraft som finns i att aktivt välja ett perspektiv som gynnar den framtid vi håller önskvärd. Vi har möjlighet att skriva om betydelsen av alla våra erfarenheter.

Att omfamna vårt ansvar i att välja perspektiv innebär att lägga energin på vad vi faktiskt kan påverka. Att leva kvar i orättvisor eller smärtsamma minnen från det förflutna är lite som att köra rallybil medan du håller blicken kvar i backspegeln. Så, när vi vet att vårt förflutnas innebörd är skriven i blyerts och likaså vår framtid – vilken historia stärker dig och vilken prognos vill du ha?

För att ge tidigare nämnda myra en betydligt bättre chans mot att påverka elefantens riktning är det viktigt att:

Andra faktorer som underlättar är att lägga kraft på daglig personlig utveckling, lärande av strategier och stärkande ritualer, öva tacksamhet, fokus på det kontrollerbara, omge sig med positiva människor (som inte ständigt påminner dig om en förlegad självbild) och slutligen, kanske mäktigaste manövern av alla:

Använd ditt förflutna för att hitta sätt att ge tillbaka bortom dig själv. Om ditt förflutna har väckt starka känslor att agera mot en orättvisa, eller för en god sak – dela det och finn storheten i att allt har format dig av en anledning. Anledningen är vår att välja och egenskaperna som utgör oss idag kommer garanterat att vara väl disponerade när vi hittar vårt förflutnas rätta roll.

 

Tack för att du läser. Prenumerera på nyhetsbrevet och få PDF:en ”3 Livsändrande Strategier” (gratis!). Dela nu med någon som borde läsa detta eller annat innehåll på bloggen. Lämna dina tankar nedan i kommentarsfältet.