Det du kommer att läsa nedan är mina högst personliga reflektioner och erfarenheter kring att tävla i fitness och mycket därtill. Min förhoppning är att du oavsett bakgrund och fitnessintresse får med dig några hjälpsamma insikter i vad som är ditt ”bikini fitness”, i ditt liv.

Först: Bikini Fitness är en av de 5 fitnessgrenar (numera inräknat Fit Model) vi kvinnor idag kan tävla inom i Sverige. Målet är, att så långt det är möjligt, ge dig själv förutsättningarna att vid ett givet datum kliva upp på scen och presentera en välbyggd och definierad fysik – inför domare och publik. Detta kräver givetvis kontinuerliga insatser över lång tid för att först och främst bygga muskler med allt det innebär kring träning, kost, sömn, sinneshantering med mera. Några veckor och månader från tävlingsdatum startar en mer detaljerad förberedelseplan för att kliva upp på scen i tävlingsform.

Anledningarna och drivet bakom att tävla inom fitness är väldigt många och olika. För min egen del var största lockelsen i utmaningen att göra något väldigt extremt på ett mer hållbart sätt än sätten jag uppfattade det att utföras på. Många skräckexempel kunde höras kring atleter som tävlar i försök att acceptera sina kroppar/sig själva, för att bli ”berömda”/få högre status och liknande – för att sedan hamna på en ofta usel och förlegad tävlingsförberedelseplan och sedan stå där helt rubbad och tom efteråt när scenljusen slocknat. Jag ville innerligt tro att det skulle vara möjligt att gå in i dessa utmaningar med hjärta och hjärna intakt och rikare sådana efteråt.

Med stort, både eget och akademiskt, nörderi kring fysiologi och djup fascination för utmaningar valde jag att testa tävla. Istället för att anlita coach valde jag att vara min egen coach och lägga upp strategier utifrån min utbildning. En av de största utmaningarna var att förbli kritiskt tänkande kring tilltagna strategier i förberedelserna när många ogrundade sådana lever kvar starkt i kroppsbyggarkretsar än idag.

Tanken är inte att gå igenom dessa väldigt praktiska strategier, det får bli ett annat avsnitt för de som är intresserade. Med numera hittills 6 tävlingar i bagaget är detta vad jag lärt mig och hoppas kan resonera sant för dig också:

– Det är inte slutresultatet som är mest värdefullt för oss i slutändan, däremot personen vi har potential att bli längs vägen.

Vad betyder det egentligen?

För att genomföra förändringar och slutföra utmaningar behöver vi i korthet lägga nödvändig tid och hålla vårt löfte vid liv längs vägen. Vi behöver inspiration, disciplin och hitta ett flyt i en process som livnär sig själv. Disciplin i sig själv behöver inspiration först, annars behöver du förlita dig på viljekraft – som vi alla vet är en väldigt opålitlig källa beroende av svängningarna i vår energi och livets andra agendor.

Livet är inte meningen att vara en rakt igenom enkel och behaglig resa, det är en unik chans och plats att växa. Genom den insikten blev processen att tävla i fitness en kanal för att ta till mig lärdomarna längs vägen för att leva och odla dem egenskaperna det kräver. Egenskaper som visat sig enormt värdefulla i allt jag tar mig an även utanför den lilla fitnessvärlden. Att tävla upprepade gånger blev ett sätt att lova mig själv att alltid fortsätta utvecklas.

Du, vem du än är, har ditt Bikini Fitness, kanske och förhoppningsvis flera sådana redan. För dig som inte kan komma på vad det skulle vara för dig i dina erfarenheter, antingen behöver du titta lite närmare eller så är det dags att du hittar din nästa prövning. Prövningar är gåvor förklädda som rädslor och tvivel på oss själva.

Mitt mål är att leva inspirerat och för många av oss med tak över huvudet, mat på bordet och så vidare – är sökandet efter att växa frivilligt en fullständig lyx som väntar runt hörnet. En del prövningar går att planera till stor del, en del kastas på oss. Vad du väljer att plocka med dig är dock HELT och hållet ditt att välja.

Med framgång, i sann bemärkelse, följer hållbarhet. Nästa gång ditt inre på något sätt försöker få dig ur riktningen mot ett rikare liv, kom ihåg att det är en gammal CD-skiva som spelar – som inte längre spelar din musik. Skapa istället dina Greatest Hits genom att möta patrull och utvidgandet av din person.

– Var kan du utvidga ditt liv härnäst?

 

Tack för att du läser. Prenumerera på nyhetsbrevet och få PDF:en ”3 Livsändrande Strategier” (gratis!). Dela nu med någon som borde läsa detta eller annat innehåll på bloggen. Lämna dina tankar nedan i kommentarsfältet.