Följande innehåll kring att optimera din morgon är direkt plockad från PDF:en ”3 Livsändrande Strategier” som du får (gratis!) när du skriver upp dig för nyhetsbrevet. Gillar du detta inlägg kommer du att älska PDF:en. Nu till morgonrutinen, en av de 3 livsändrande strategierna!

———————————————————————————————————————–

Det är ingen slump att så många framgångsrika människor genom tiderna alltid har värnat om och favoriserat den första tiden från det att de har vaknat. Om du tar en stund att googla kommer du att hitta massa både nytänkande och mer beprövade metoder. Alla har vi någon form av uppstiganderutin, men frågan är hur väl de hjälper att förbereda oss för dagen.

För en stor del av befolkningen startar dagen med att snooza, att genast plocka upp mobilen och kolla igenom sociala flödet och sedan kasta i sig en eller sju kaffe. Vi reagerar på första bästa input och plockar med oss den energin genom dagen, primad av andra människors agendor.

Det viktigaste med en morgonrutin är att den möjliggör att du försätter dig i bästa tänkbara position för att få ut det du vill med dagen; känna dig piggare, vara mer kreativ, bättre rustad för utmaningar, återkoppla till dina grundvärden, arbeta engagerat med dina ambitioner med mera.

För dig som inte har en morgonrutin – skaffa en NU! Det är utan tvekan den enklaste och mest givande rutinen du kan införa för att drastiskt höja dina dagar. Det ska nämnas att det inte behöver bli perfekt från början, du kan testa saker längs vägen och byta ut. Nedan kommer du att få verktygen för att sätta ihop en så bra morgonrutin som möjligt.

Först ska det nämnas att du behöver bestämma en tid du är redo att kliva upp, i princip varje dag. Helst ska det vara så tidigt som möjligt, förutsatt att du får dina timmar sömn. Genom att hitta en konsekvent uppstigningstid underlättar du att befästa vanan och hjälper kroppen att reglera sin dygnsrytm lättare – bland annat blir det lättare att somna vid samma tid om kvällarna. Ge det några veckor minst. Du kommer definitivt att känna en väldigt positiv effekt direkt av en bra morgonrutin men det kan också länge upplevas lite kämpigt att stiga upp om du har flyttat din ursprungliga uppstigningstid mycket.

Se till att införskaffa en väckarklocka som INTE är din mobiltelefon. Låt istället mobiltelefonen ligga i ett annat rum än sovrummet, på ljudlös, och låt den vara ifred under hela din morgonrutin. Att kolla lite snabbt kommer inte att tillföra något och risken är överhängande att det finns någon avisering eller liknande som triggar andra tankar och känslor än de du vill väcka. Vill du vara riktigt nördig väljer du en väckarklocka med en alarmsignal som väcker dig snarare än alarmerar dig. Du vill vara i kontroll, inte låta något annat kontrollera dig. Världen får vänta och den behöver vänta för att du ska vara redo att träda in i den som ditt bästa jag.

Tidsmässigt ägnar de flesta cirka en timme åt sin optimala morgon men en del betydligt kortare. Det viktigaste är vilken effekt den tiden har på dig och din dag. Ordningen på aktiviteterna går också att variera men mest fördelaktigt är det att göra det fysiska först, oavsett vad som kommer efter. En del kliver rakt in i meditationen, men om risken är stor att du somnar kan det återigen vara ett skäl till att sätta igång kroppen först.

Den allra mest kompletta morgonrutinen skapar du genom att genomföra aktiviteter som berör dig på ett fysiskt, mentalt och spirituellt sätt.

Fysiskt:

Först vill du röra på kroppen en stund antingen genom yoga och stretch eller ett kortare träningspass. Det räcker med 10-15 min. Detta synkar vårt sinne med vår kropp och andning, och hjälper oss såklart att piggna till.

Mentalt:

Sedan vill du ägna en stund åt att gå igenom dagen. Tänka igenom vad som är viktigt för dig, hur du vill föra dig som person och egentligen visualisera dagen. Skriv ner. En annan hjälpsam fråga för att göra det lättare att planera dagen är fundera på följande;

– För att jag ska gå och lägga mig med känslan av att detta blev en bra dag behöver jag ha känt/gjort/upplevt…….. ?

För att göra denna punkt ännu mer komplett lägger du till en stund där du lär dig något – exempelvis läser en bok om något ämne. Välj ett ämne som inte är så tungt, utan hellre något som inspirerar dig och följer din nyfikenhet.

Spirituellt:

Denna punkt handlar om aktiviteter som innebär stillhet och reflektion, gärna i form av meditation. Det finns flertals olika metoder för meditation. Se till att hitta en variant som passar dig. En del gillar att meditera över saker som gör dem tacksamma, en del visualiserar sin framtid och försöker känna en specifik känsla. Annars räcker det kort och gott med att sätta dig bekvämt med upprätt rygg, sluta dina ögon, fokusera på att följa din andning och sedan lyssna till ditt inre. Meningen med meditation är inte att bli ”tankefri”, meningen är att bli bättre på att rikta sitt fokus och återkoppla till tankar och känslor som sällan får plats när dagarna flyger förbi i den externa världen. Mer plats för dig och din inre kompass.

En checklista för din morgonrutin:

————————————————————————————————————————-

I PDF:en beskriver jag också min egen morgonrutin och hur du ska tänka kring högtider eller andra tillfällen när rutiner kan komma i kläm. Testa och skriv gärna till mig om hur det fungerar för dig, antingen via admin@sandraleijonfalk.com eller DM på Instagram @sandraleijonfalk.

När jag tittar tillbaka på mitt liv som, förhoppningsvis, gammal och grå vill jag känna ”Wow, vilken resa!”. En medveten morgonrutin kommer tveklöst att hjälpa med det. Fram med papper och penna nu min vän, du kommer att önska att du började tidigare – men effekten är direkt och ackumulerande över tid – så GO GO GO 🙂

Tack för att du läser och prenumererar. Lämna kommentar nedan om hur din morgonrutin ser ut idag.