Industrin för självhjälp och personlig utveckling är en biljon-bransch vars tillväxt bara ökar och ökar. Vi besöker seminarium, lyssnar på podcasts, tittar på inspirerande klipp på YouTube och köper böcker och kurser som aldrig förr. Med avsikten att finslipa oss själva och kanske även världen, byggda som skepp redo att segla jorden över – varför lämnar så många av båtarna inte ens hamnen?

Det behöver inte handla om att kasta sig ut från ett plan och driva ett miljardföretag som specialiserar sig på förnybar kraft från rymden, utan det handlar lika mycket om beslutet eller önskan att börja äta mer hälsosamt, att våga dejta, lära sig ett instrument eller nytt jobb och så vidare.

Vi alla har känt drivkraften av motivation, en känsla av inspiration som driver oss till att agera. Att förlita sig på motivation är lite som att försöka lysa upp en grotta med tomtebloss – det går rätt bra men kräver enormt mycket arbete och konstanta nytändningar för oklar vinst. Det där tomteblosset är viktigt, för det leder oss kanske till att börja och hitta något i grottan som för oss vidare – andra dagar är det för fuktigt och det går inte att tända fler bloss under en period. En fladdermus kanske flyger iväg med dina tändstickor.

En annan lurig del av motivation är att det är högst individuellt och att vi egentligen ALLTID är motiverade, men frågan är på vilket sätt och i vilken kontext. Valet att inte ta sig ut på löprundan härstammar också från motivation men en helt annan, mer temporär sådan med falsk belöning. Andra faktorer som ofta kommer i vägen och håller oss tillbaka är:

Människor vill i grunden frodas och ju längre tid vi spenderar med att inte känna så, desto större distans uppstår till att ta sig an handlingar i den riktningen. För den som studerar motivation lyfts tre huvudsakliga behov för att känna motivation. Dessa är; känslan och behovet av autonomi, samhörighet och kompetens. Det mesta går att knyta ihop i att dagligen träna:

Zig Ziglar uttryckte hela fenomenet kring motivation väldigt bra på följande sätt;

People often say that motivation doesn’t last. Well, neither does bathing – that’s why we recommend it daily

Motivation är en sprint, hållbar personlig utveckling är ett maraton. Träningen behöver anpassas till det sistnämnda. Träning behöver strategi och dagliga system. För den som nu står i den mörka, fuktiga grottan med tjuvaktiga fladdermöss – vad vore en bättre strategi för dig att ta till än dessa kortlivade tomtebloss?

Skapa din inre eviga majbrasa – det kommer oundvikligen att regna ibland – men glöden kvarstår och sprider så småningom nya gnistor som sprakar upp till nya lågor. Eller.. What would Batman do?

 

Tack för att du läser. Dela direkt med någon som behöver läsa detta. Kom ihåg att skriva upp dig på nyhetsbrevet och FÅ din pdf “3 Livsändrande Strategier” (helt gratis) – som tack för att du är del av oss som dagligen väljer att äga din egen tid och att fylla livet med liv. Lämna kommentar nedan.