Låt oss vara väldigt tydliga redan från start, dåliga dagar kommer, vi alla har dem och det ingår i vår mäktiga livslott – vad än flödet på Instagram indikerar. Anledningarna bakom att dessa dagar stundtals överrumplar oss är flertal och ibland har vi en ganska bra tanke om varför det händer, men ibland verkar allt bara gå åt det trädrika gröna utan att vi riktigt hänger med.

Var du än möter motstånd är det värt att notera varför det uppstår och inte försöka ignorera motståndet med ännu mer motstånd – det bygger upp till en tsunami av icke hanterade signaler – någon gång behöver vågen landa och skölja igenom. En känsla är inte per definition bra eller dålig, men onekligen ger en känsla oss olika grad av behag eller obehag. Ofta är det medföljande egenskapade historier kopplade till en känsla som rubbar oss mest.

Om vi exempelvis upplever ilska betyder det ofta att något behöver ändring för vårt välmående, men vi kanske agerar genom att sparka hårt i en dörr och får utlopp över stackars grannen som bara skulle borra upp en fin kaktus-tavla vid 21-snåret. Historian vi har kopplade till ilska är i detta fall att alla är emot oss. Vår tolkning och hantering är därmed resultatet över hur vi tidigare tolkat och hanterat känslor som uppstår. Att direkt agera sker reflexmässigt och utan reflektion medan att respondera innebär en liten lucka av att iaktta känslan och välja respons mer omtänksamt och gynnsamt. Mind The Gap.

Ibland behöver vi bara omfamna den dåliga dagen och vakna upp imorgon – ditt liv hänger aldrig på en dålig dag men det hänger på att du så småningom fortsätter försöka hitta tillbaka till dig själv och vad som skakar liv i dig. För att denna text ska hålla sig inom några minuters läsning kommer vi att gå igenom vad du gör för att vända en dålig dag – när du känner kraften att försöka.

  1. Back to basics

Här finner vi det enklaste steget till att komma tillbaka på banan igen – att röra på dig. Det kan handla om en kort promenad ut från bostaden eller kontoret eller att resa sig från stolen och stretcha i kombination med några väl tilltagna andetag. Lyssna på din bästa låt, titta på foton som gör dig glad, fokusera på vad som egentligen är viktigt för dig. Effekterna är stjärnklara. Om saker tycks gå åt skogen är det faktiskt riktigt smart att vi också gör det.

  1. Planera din produktivitet

Det är inte svårt att fylla en hel dag med massa ärenden och ha ”fullt upp” och ändå gå i säng med känslan av att du inte är nöjd. Starta dagen i rätt spår genom att planera vilka ärenden som du verkligen vill ägna tid och prioritera. Att sätta tonen på att göra lite på viktiga saker hellre än massa saker – är att borsta bort de värsta distraktionerna som annars snålåker på din agenda.

  1. Hoppa utanför ditt ego och in i service-mode

När ett negativt eller ofördelaktigt filter tar över innebär det ofta att vi har fullt fokus över oss själva och vår roll i det hela. För att skapa möjlighet till perspektiv och distans samt en galen skjuts i feel-good-banken är det väldigt effektivt att vända vårt fokus mot andra. Vilken vänlig och omtänksam gest eller tjänst skulle du kunna göra i denna stund för att göra någon annans dag lite bättre? En lapp i skon till din käresta, ett uppskattande mejl till din chef, ett face-time samtal med din mormor där du delar ett upplyftande minne – det behöver inte vara stort. Snacka om win-win reboot.

  1. Aktivera enkelt och medvetet självprat

Prova att stänga ögonen och börja intala dig själv något som lugnar dig. Kanske behöver du påminna dig själv om att du är okej, att du behöver ha tålamod och tillit, anledningarna bakom att du gör något, att du har löst svårare saker och så vidare. Ingen läker snabbare av att bli sparkad på när den redan ligger ned – med andra ord, ingen nytta av att du hackar ner på dig själv. Ha din egen rygg med tankarna du tänker. Hitta ditt center.

Väljer att avrunda denna lista med ett persiskt citat:

”This too shall pass”.

En kraftfull påminnelse om livets flyktighet. När vi har det svårt – kom ihåg att det alltid passerar. När vi upplever något vackert och glädjande – kom ihåg att det passerar. Det sistnämnda kan låta lite pessimistiskt men kokar ner till att livet sker här och nu, så håll ut genom det svåra och värdesätt alla stunder du kan.

Hoppas du har en bra dag, eller en dålig dag som hjälper dig skapa fler bättre dagar.

 

Tack för att du läser. Prenumerera på nyhetsbrevet nu och få ”3 Livsändrande Strategier”-pdf helt gratis. Tror verkligen att du kommer att gilla den, låt mig veta vad du tycker om den och om detta inlägg genom att skriva en kommentar nedan. Dela med någon som behöver läsa detta nu.