Senaste året har varit en riktig berg-och dalbana för många. Det har belyst väldigt många av våra behov och värderingar, frivilligt och ofrivilligt. Anledningen till att ordet ”belyst” används är för att min gissning är att det kanske inte inneburit något nytt men däremot en ny uppskattning av innebörden av vad som är viktigt för oss. Oavsett om du just så pass har klarat dig genom året eller om du faktiskt har lyckats frodas i den externa världens motgångar, har du nog en genomgående egenskap många önskar att de hade mer av. Egenskapen kommer i många skepnader och bär oss genom stormar och vidare. Vi talar om mod, en högst träningsbar förmåga.

Tanken med denna text är att återknyta bandet till ditt personliga mod och låta det ta dig till helt nya nivåer under detta år och därmed genom alla fina år du får. Mod porträtteras ofta i film som en person som vågar sätta allt på spel för något eller någon annan, sitt liv, sin hälsa, sina besparingar och så vidare. Med mod kommer risker, det är ofrånkomligt och samtidigt varför det är så kraftfullt att skörda. Min uppfattning är att största användningen vi har av vårt mod är att förstå hur personligt och adaptivt det är. Varje dag övar du på ditt mod, det vill säga: om du håller tillbaka kommer samma reflex att förstärkas och vice versa.

Mod har aldrig handlat om att inte känna rädsla, det vore livsfarligt ur ett överlevnadsperspektiv. När det däremot handlar om rädslor som vi själva har skapat är det en helt annan femma. Att uppleva rädsla är ofta en uppmaning från det undermedvetna om att skärpa och omdirigera fokus – det betyder alltså sällan att undvika det som triggar rädslan. Mod hjälper dig att tänka mer klart och att fortsätta försöka.

Hur du övar in mer mod redan idag:

Stå upp för dig själv och dela dina riktiga tankar, drömmar och önskningar mer ofta. I detta ingår också att våga stå upp för andra. Det handlar om att uttrycka mer av ditt sanna jag för världen, att riskera enorm sårbarhet. Så många människor går igenom livet och håller tillbaka, tysta om sina djupaste ambitioner och sina kamper. Led vägen och möjliggör samtidigt större sannolikhet att hamna i linje med vad du faktiskt vill känna och uppleva i livet.

Bygg momentum. Genom att mer ofta än sällan lyckas genomföra mål, små som stora, bygger du en känsla av självförtroende och identitet som stöttar dina fortsatta framfart. Självförtroende är väldigt bra bränsle till mod. Momentum är en ryggsäck av erfarenheter som talar om för dig att du är kapabel att lösa vad som än händer.

Agera förebild. Det är väldigt lätt att fastna i vårt eget livs nöjen och komfort när vi tänker att ingen ser oss. Sanningen är att det är alltid andra som ser oss, som minst för vår egen själ en noggrann dagbok om vem vi är och vad vi gör. Det går att hämta enorm kraft genom att använda detta och tillämpa drivet i att någon inspireras av dig. Vi vet att det är sååå mycket lättare att göra något för andra än att göra något för oss själva. Någon behöver dig på ditt A-game. Använd det.

Fråga om hjälp – OFTA. Detta är en punkt som jag personligen verkligen försöker bli bättre på. Det är lätt hänt när saker går bra och flyter på att tröskeln till att be om hjälp blir ännu större. Någonstans har vi lurat oss själva att uteblivandet av att fråga efter hjälp är ett kvitto på att det går bra. Mest sannolikt har detta snarare lett till att vi fortsätter spela under vår potential. Att fråga om hjälp, både när det går dåligt och när det går bra, är att samla data och väldigt avgörande för hög grad av prestation genom livet (med livskvaliteten i behåll!).

Du har mod, mest troligt ett oändligt sådant. Släpp ut mer av det i ljuset.

Vilken eller vilka av dessa 4 punkter får du in idag?

 

Som alltid, tack för att du ägnar din tid till att läsa detta. Dela genast med någon du tror skulle ha nytta av just detta inlägg eller bloggen. Tankar lämnar du i kommentarsfältet nedan.