När blir livet enkelt egentligen? Efter att ha gjort X, Y och Z borde jag väl vara lycklig? För dig som har uppnått olika milstolpar genom livet vet du att efter varje bergsbestigning dyker i regel botten av ett annat berg upp. Perspektivet du har på detta fenomen svarar till stor del för hur meningsfull och bra livresa du upplever. Så, vad är din inställning till att det alltid dyker upp prövningar?

Innan svaret på den frågan dyker genast följdfrågan upp om vad som är prövningar för just dig och huruvida du har valt dem eller inte. För varje beslut och beteende i ditt liv följer en kostnad. Att exempelvis välja att spendera tid på gymmet för att träna innebär per automatik att du behöver tacka nej till något annat, såsom att hinna umgås eller arbeta en extra timme. Det är en kalkylerad kostnad du gör för värdet du erhåller av att lägga den timmen på att träna.

I affärsvärlden används uttrycket ROI, ”Return of Investment”, det vill säga värdet du får ut av en investering. Precis som med fallet i affärer har vi olika resurser att använda och värdesätter olika typer av resurser individuellt. En prövning hamnar alltså under din unika bedömning och valet eller aktiviteten behöver inte alltid vara enkel – det behöver däremot kännas viktigt för dig.

What shit sandwich do you want to eat? Because eventually, we all get served one” som Mark Manson väldigt poetiskt uttrycker det. Det kan uppfattas pessimistiskt men ger också en frihetskänsla i att acceptera att livet kommer att vara dynamiskt med upp och ner – inom allt – OCH att du har betydande möjlighet att påverka vilka problem du väljer att hantera.

Det är viktigt att ha ideal och förebilder men inte glömma att dessa kommer med sina respektive skitmackor. Vad som ofta hindrar oss eller håller oss fast är när vi upplever glappet mellan oss själva och vårt ideal som överväldigande. Vi dömer oss själva hårt för att vi inte är ”DEN” eller ”DÄR” än och låter vägen dit representera en strålkastare över var våra brister ligger.

Att, i motsats till att vara dömande, vara fullständigt förlåtande är inte heller en produktiv väg framåt när den innebär att vi väljer att permanent bära offerkoftan eller slätar över situationer när vi kunde ha begärt mer av oss själva. Dömandet krossar oss och ett fullständigt förlåtande håller oss tillbaka från vårt ideal.

När vi tänker efter kommer det alltid att vara processen eller resan mot något som tilltalar och fyller oss mer än själva slutspelet. Kom ihåg att livet består av flera spel och de är unika för dig. Du behöver inte leta frenetiskt efter vad ditt syfte är på jorden, du kommer dock att må allra bäst av att söka efter vad som är viktigt för dig och arbeta för att få in mer av det.

Håll dig ansvarig för dina framsteg och omfamna i samma veva dina nuvarande ljusa och mörka sidor. Vi vill inte bli klara med livet – för det är inget liv för oss. Vi vill egentligen inte heller att det ska vara enkelt, för där ligger ingen utveckling. Tänk en sådan enkel sak som när en serie plötsligt är slut och tomheten som kan uppstå, även om slutet var bra.

För att avrunda, vilka kostnader är du beredd att tolerera och till och med uppskatta? Var den DU är nu med nyfikenhet på VEM du kan bli med tiden. Följ din nyfikenhet och var beredd på att glatt överraska dig själv genom stormar av skitmackor. Du är MER än vad du vet, och du behöver inte vara allt nu.

 

Som alltid – tack för att du är här, dela detta med någon som behöver läsa detta och lämna kommentar nedan.