Att ha hög standard för dig själv och andra, att vara uthållig genom prövningar och att vara målmedveten – låter bra eller hur? Samma person kanske också är överkritisk, skjuter upp saker, bryr sig om resultat över allt annat och så vidare. Perfektionism är ett personlighetsförankrat verktyg bland högpresterande människor som behöver användas med allra största vaksamhet.

Var skulle du säga att gränsen går för hälsosam kontra icke hälsosam perfektionism? Och var på skalan ligger du? Ett tydligt kännetecken på ohälsosam perfektionism är den med maniskt uppehållande i att försöka ha kontroll. Den typen av perfektionism som detta inlägg kommer att beröra är den som ofta märks bland drivna personer som vill långt i världen men har denna egenskap som fotboja.

När perfektionism fungerar bra innebär det att den motiverar dig att prestera på topp och leverera högklassigt arbete i olika områden MEN utan onödig ångest och distraktion från det som verkligen är viktigt för dig. För den som känner igen sig i rädslan att släppa sin gard finns hopp för det handlar egentligen om att omdirigera din styrka snarare än att sikta mot lägre mål.

Om du genuint vill vara en högpresterande person behöver första insikten vara att imperfektion tillkommer på köpet – det finns ingen väg runt detta. Det handlar om att plocka bort den största pressen på dig själv för att möjliggöra ett i slutändan bättre resultat och känsla. Ett vanligt tillbakahållande av din potential som perfektionist är när oron över att skapa ett ”halvlyckat” resultat är större än att faktiskt producera något alls – ett uppskjutande som gnager på oss.

En liten checklista för att använda din perfektionism på ett sätt som gynnar dig:

Titta på helheten – det tar enorm energi att upprätthålla perfektionism och det kostar ofta mer än vad det smakar när du backar bakåt ett steg för att checka av vad du verkligen vill uppnå samt på vilket sätt.

Skapa en checklista för uppgifter – om du upplever att du kan jobba i oändlighet på en uppgift och kanske ofta inte ens upplever slutresultatet som uppfyllande kan det vara läge att skapa en väldigt basal lista som bryter upp en uppgift i tydliga steg. För att inte sväva bort i detaljernas detaljer kan du ta dig vidare med vetskapen om att uppgiften blir gjord på ett bra sätt men framför allt blir utförd.

Stoppa ditt grubblande – det är en sak att försöka lösa problem, det är en annan sak att slå ner på oss själva och att älta utan en lösning. Märk när du grubblar och vad som sätter igång det. Lita inte på första responsen nödvändigtvis utan försök ge dig själv möjlighet till perspektiv.

Påminn dig själv – om resan du har gjort hittills, allt du faktiskt har att vara stolt över. Prata gärna med någon du litar på om dina osäkerheter och vad du vill jobba på. Utvärdera helst veckovis var din perfektionism har hjälpt dig och stjälpt dig.

Det kommer ett läge när vi behöver vara ärliga med oss själva och vad som faktiskt håller oss tillbaka. Är det rädsla, en viss lättja, att vi låter annat distrahera oss från vår passion och dag? Att erkänna grundorsaken och vår osäkerhet är att hamna i linje med en lösning och en härligare väg framåt. Att inse att rädslan för misslyckanden och nedslag aldrig kommer att försvinna helt, men vi har möjligheten att manövrera i vårt förhållande till dessa. Låt oss vara okej med oron och faktiskt skapa något, om än imperfekt – för något slutfört kommer alltid att vara bättre än något ej påbörjat – vad det än gäller.

För att kunna förbättra något behöver något först existera, så glöm ordet perfekt – för det finns inte. Detta är ett sikte som kommer att bära dig och hjälpa dig att plocka fram det du är satt på jorden för att bidra med. Ge dig själv tillåtelse att försöka på riktigt utan orimliga krav och låt tiden förfina resten.

Vad har du skjutit upp att börja med eller att slutföra på grund av perfektionism?
Dela detta inlägg med någon som behöver läsa det och prenumerera på nyhetsbrevet för att hänga med i allt kommande innehåll. Slutligen, lämna dina tankar i kommentarerna nedan.

Ett svar