Stress är något återkommande för oss alla, den har olika källor och vår upplevelse är väldigt subjektiv. Det finns många gemensamma drag och mönster dock. En typ av stress uppstår när vi känner oss trötta och överväldigade medan en annan typ uppstår när vi är uppe i varv. Att känna sig utmattad eller ängslig är tecken på stress som ingen av oss uppskattar – med detta sagt har vi faktiskt en fjärrkontroll som lätt hamnar i skarven mellan soffkuddarna.

Vi talar om andning.

Andning är inte längre ett verktyg ”paxat” för de spirituella utan är numera ett otroligt väl kartlagt verktyg inom neurovetenskap. Vi har en DIREKT koppling mellan vår andning och vår upplevelse av exempelvis stress. Kan du, liksom mig, hamna i lägen när du känner dig frustrerad och blir ännu mer frustrerad av att inte lyckas få bukt över frustrationen? Ett klassiskt ”moment 22”. Att försöka stoppa ditt sinne med ditt sinne är lite som att försöka fånga dimma – väldigt tröstlöst.

Det fantastiska i detta är att vi bara behöver några sekunder och jag uppmuntrar dig verkligen att testa efter att ha läst detta.

För dig som vill ha en fysiologiskt förankrad förklaringsmodell för andning, kopplat till stress, rekommenderar jag att bland annat kolla upp neurobiologen Andrew Huberman. Att ha koll på mekanismer bakom hur vårt sinne och vår kropp arbetar ihop underlättar applicering. Kul också ju.

En väldigt förenklad sammanfattning av hur vår andning kan användas som en fjärrkontroll för vår stressrespons kan beskrivas på följande sätt;

All stress är inte likadan och all stress bär på olika budskap, därför behöver verktyget anpassas lite. Precis som att det är klurigt att framföra en bil utan användning av olika delar gas och broms är det klurigt att manövrera stress utan dynamisk användning av inandning och utandning.

Ja, du andas in och ut hela tiden, därav ligger betoningen i tekniken på att FÖRLÄNGA den del av gasen eller bromsen som situationen kräver.

För dig som vill testa en snabb ”pick me up-andning” redan nu gör du följande;

Dra in ett djupt och kraftfullt andetag in genom näsan och släpp sedan ut luften under ett kortare ögonblick. Upprepa det djupa andetaget och se till att inandningen är väsentligt längre än utandningen. Gör detta några gånger och känn den direkta effekten.

Du kan göra detta var du än är men får såklart en extra skjuts om du har möjlighet att stanna till fysiskt och finna dig i en bekväm, ostörd position. Genom att träna vår andning under lugna tillstånd får vi en kraftfull boost i vår förmåga att hålla oss mer lugna när stressen väl infinner sig. För dig som vill hitta det mest enkla och effektiva sättet att kontrollera dina dagar är andning ditt ämne att bli riktigt nördig inom. Hoppas denna text har gjort dig mer nyfiken.

Just breathe.

Har du testat någon andningsteknik? Hur har andningen hjälpt dig? Kommentera gärna nedan och glöm inte att skriva upp dig på mitt nyhetsbrev 🙂

Ett svar