Ingen av oss längtar väl kanske efter att bli avvisade, vare sig det är i arbetet, i en relation eller socialt. Som den fina sociala apan vi är följer en naturlig önskan om att bli mött med acceptans, att bli värderade och att få känna oss hemma. Något vi alla behöver och förtjänar. Egentligen är det dock inte andras avvisande som är det kritiska, eftersom det i grund och botten är vi själva som står för effekterna av vad som följer något vi upplever som ett avvisande.

Den här texten är menad att göra dig uppmärksam på hur rädslan för att bli avvisad kan komma i många olika former, ofta osynlig eller förklädd i en annan känsla. Det är ett evolutionärt arv för att hålla oss själva ”säkra” – men hur säkert är säker på lång sikt? Det som är säkert i detta avseende är att vi alla upplever detta. Med att kunna hantera avvisanden med ett tränat perspektiv har du tagit ett megakliv till att skapa och leva ett liv efter dina egna villkor – att bli mer fri. Let’s boogie, shall we?

Inom psykologin pratas det om att vissa individer har en högre känslighet för att bli avvisade. Något som resulterar i en ond cykel av att aktivt leta efter tecken på situationer som kan leda till detta – och undvika dem helt. I förhoppningen om att skydda sig mot eventuell smärta följer ofta bakslag med andra typer av smärta.

Varför vissa är mer känsliga verkar vara en kombination av uppväxt och genetik. För en del innebär det grava svårigheter att exempelvis bygga goda relationer, både med andra men också med sig själv. För andra kan det innebära att man låter bli att sätta efter saker som någonstans skulle kunna innebära stora möjligheter. Rädslan för att bli avvisad som håller oss i passivitet och i falsk trygghet är den formen som jag vill beröra nedan. Den går hand i hand med rädslan att misslyckas.

Kommer ni ihåg den tiden man som barn gick runt och sålde jultidningar? För mig som är uppväxt några mil utanför stan var detta standard, varje år. Dörr efter dörr plingade vi på för att många gånger inte ens veta vem som skulle öppna dörren. Även om många av ren artighet tog sig tiden att bläddra igenom produkter och köpa något litet fanns det såklart många som rakt av tackade nej. Inte för en sekund kommer jag ihåg att det fick mig att låta bli att knacka på 100 dörrar till. Varför? Förstod mitt cirka 9-åriga jag att avslag är ett nödvändigt inslag till faktiska framsteg?

En reflektion som infinner sig idag är 9-åriga jag inte var rädd för att förlora något – vilket är roten till många av våra rädslor och obehagskänslor. Vad gör detta avslag med min identitet, mina pengar, mitt arbete hittills, mitt rykte och hur andra ser på mig, tänk om det blir jobbigt eller slösar min tid osv.. Förhoppningsvis är inte detta den inre monologen hos ett barn..

Hur märker du att du är rädd för att bli avvisad? Ofta har du ett stort behov av att konstant se till att hålla alla andra nöjda på bekostnad av din egen hälsa, välfärd, lycka och självförtroende. Vem blir mest drabbad av din rädsla? – jo, DU. Ett annat vanligt hinder som rädslan för att bli avvisad skapar är just att du låter bli att göra saker, exempelvis att inleda en relation, testa något nytt, be om hjälp, uttrycka din sanna åsikt med mera. Kanske tillhör du skaran som inte upplever några större avvisanden från andra men som samtidigt undviker att konfrontera din inre röst som rationaliserar samma rädsla.

Nu då?

Försök tänka tillbaka på stunder när du har stått mitt i stormen. Stunder när du har tvivlat starkt på din förmåga att lyckas genomföra något – och gjort det i alla fall. Din personliga kraft kommer till dig när du kan plocka med dig ditt mod från tidigare erfarenheter och när du håller dig medveten om stunder som testar dig. Det brukar sägas att för att lösa en ny typ av problem krävs det att vi utvecklar vårt sätt att problemlösa på nytt. När din inre röst tvivlar på din förmåga, fråga dig själv om du verkligen behöver tro på allt vad du tänker. Vi är resultaten av våra egna sanningar, historier som vi själva skapat.

När allt kommer kring, nästa gång du upplever någon typ av rädsla för att bli avvisad; kom ihåg att bakom eventuellt följande motstånd av ditt beslut följer en bättre rustad du. Att inte ens försöka kommer alltid att göra mer skada hos dig än vad att faktiskt agera kan innebära.

– Våga ALLTID om något inom dig viskar framåt.

 

Tack för att du läser. Känner du någon annan som borde läsa detta? Dela gärna och kommentera nedan.