Världen är inte som du tror, världen är som du är.

De flesta av mina reflektioner föds ur citat, ofta riktigt gamla citat. Är det inte otroligt fascinerande hur någon lyckats destillera ett helt tankekoncept ner till en kort mening? Ibland stöter vi på ett citat ett dussintals gånger innan det plötsligt grabbar tag om vår fulla uppmärksamhet. Vi finner oss på en plats där orden plötsligt resonerar med något djupt i oss.

Världen är inte som du tror, världen är som du är. Ett buddhistiskt uttryck om hur vårt sinne styr hur vi upplever världen. Ilska föder mer ilska likväl som kärlek föder mer kärlek.

Ett bra exempel är hur bilden av en taskig morgon sätter upp oss för taskig dag. Du försover dig, stressar, spiller kaffe, glömmer matlådan för jobbet, blir dränkt av en förbipasserande bil när du cyklar genom konstant motvind. Du svär och undrar om dagen kan bli värre, alla “puckon” verkar hamna i närheten av dig idag, du kommer hem utmattad och irriterad.

Kan du tänka dig att du mest sannolikt har haft flera dagar med exakt samma scenario, men med helt olika upplevelser av det?

Låt oss ta det igen; Du försover dig men vaknar upp och noterar värmen av din sambo som kramar om dig, du hann inte äta frukost men jäklar vad kaffet var gott, det regnade på cykelturen in men du skrattar åt dina blöta skor när du kommer in på jobbet och möts av en annan dyngsur men glad kollega. Du har enormt mycket att hinna med i arbetet men är tacksam över värdet i hur det verkligen hjälper andra..

– OSV!

Samma dag, samma innehåll fast olika inställningar och perspektiv. Det ena perspektivet gynnar dig, det andra inte. Ju mer du tillbringar tid i ett perspektiv och känsloläge, desto mer benägen blir du att hamna i det igen. Du tränar dig själv i att vara och att tänka på ett visst sätt. Kalla det för en emotionell snöbollseffekt.

Nalle Puh är verkligen en saga om perspektiv. Ior har sin funktion i att ifrågasätta världen men har också en otroligt lågmäld ande som letar efter alla tecken på livets likgiltighet och negativa inslag. Gissa vad Ior får i sitt liv? Just det.

Nalle Puh å andra sidan må uppfattas som flummig och bitvis korkad i sin opportunistiska livssyn och lugna manér, men låt dig inte luras; de visa är inte alltid lärda och de lärda är inte alltid visa. Ibland kommer vår rationella och analyserande sida i vägen för att helhjärtat ryckas med i livets enkelhet och att vara i stunden.

Kardemumman; var uppmärksam på hur du tänker att världen är, för den ger precis vad DU ger.

NU DÅ?

Med vetskapen om att du blir expert på den känslan du ofta har;

Dela gärna för någon eller några andra som skulle ha nytta av att läsa detta, och som alltid – kommentera dina tankar nedan 🙂