“Aloha” är det mångfasetterade ordet för kärlek, tillgivenhet, frid, empati och barmhärtighet, vanligtvis använt som en enkel hälsningsfras i Hawaii. För urbefolkningen har ordet dock en än mer kulturell och spirituell betydelse och innebär en kraft som upprätthåller existens.

”Ohana” är det hawaiianska uttrycket för familj, bekant för alla som sett Disneyfilmen ”Lilo & Stitch”. Med familj menas inte bara de blodsbundna utan även självvalda medlemmar och umgänge.

I den afrikanska Zulu-stammen är den mest vanliga hälsningen ”Sawubona”, som ordagrant betyder – jag ser dig, du är viktig för mig och jag värdesätter dig. Tanken är att detta ska få mottagaren av hälsningen att känna sig sedd och accepterad för den de är med alla sina nyanser, bra som mindre så.

Inom hinduismen och inom yoga används ofta ”Namaste” vilket direktöversätts till ”jag bugar till dig” och är en hyllning till vårt djupt inneboende magnifika väsen, något som vi alla delar.

Föreställ dig att dagligen påminnas om vår egen storhet, vår universella gemenskap och att vi är varandras likar. Som en direktinjektion av kärlek, lugn och tro på oss själva och andra. I de mer spirituella kulturerna är detta alltså inbyggt i det till synes mest triviala – hur vi hälsar på varandra.

I Sverige har vi ”Hej” och ”Hur är läget” som vanligtvis yttras i förväntan om en kortvarig och ytlig interaktion. Sverige är fantastiskt på många sätt men skulle vi inte kunna införliva lite mer socialt upplyftande spiritualitet? Något som inte kräver att du är troende utan som utgår från det faktum att du är människa.

Med alla mänskliga möten vi gör om dagarna, framför allt i storstäder, känns det häftigt att tänka på hur det skulle vara att ta sig en liten stund extra till dessa små hyllningar. En bakgrund till att vi inte gör det skulle kunna vara en reflektion av oss själva, det vill säga att om vi inte kan se vår egen inre storhet är det väldigt svårt att känna igen den hos andra.

Slutkläm, kom ihåg att du är ovärderlig och ge sedan den energin till andra. Det har nog aldrig heller varit så aktuellt och viktigt som nu i juletid och med virusets framfart under 2020. Vi må vara en ljus blå fläck i universums perspektiv men det understryker inte vår obefintlighet – snarare understryker det hur det allra minsta har enorm betydelse för det stora hela.

På vilket sätt kan du plocka fram och dela din storhet idag? Hur tänker du framföra din energi i nästa möte med en annan människa, vem det än är?

Kommentera gärna, God Jul & Aloha.