Det jag är på väg att framföra i detta inlägg kommer med största sannolikhet att trycka på dina knappar. Knapparna kopplat till våra rädslor – vi alla har dem.

Fysisk, omedelbar rädsla är på riktigt och tänkt som ett evolutionärt skydd för överlevnad MEN,

ALL annan rädsla är helt och hållet våra EGNA konstruktioner och berättelser, låt mig berätta hur.

De två medfödda rädslorna vi får med oss från födseln är rädslan för att falla och den för höga ljud, resten plockar vi alltså upp längs vägen. Rädsla är vad som skapar den största distansen mellan oss själva och våra förmågor. Känslan av rädsla i kroppen påkallar vår uppmärksamhet och vi väljer sedan oftast att undvika saker i en falsk tro om att vi skyddar oss själva.

Låt oss kalla denna rädsla för ”tänk om-rädsla”, det vill säga;

– Om X händer, tänk om {sätt in valfritt negativt påstående}.

Exempelvis, ”om jag går fram till den där tjejen och frågar henne om att träffas över en kaffe, TÄNK OM hon skrattar mig rakt i ansiktet, att jag får dissen”.

Eller, ”Om jag berättar om detta som tynger mig, TÄNK OM andra uppfattar mig som svag”.

Vanligtvis bottnar vår rädsla i något större än vad vi tänker vid första anblick. Det vill säga, vi är egentligen inte rädda för mörkret, men däremot för vad vi tror kan gömma sig i mörkret. Vad som håller oss tillbaka är bristen på en koppling till något större än vår rädsla. Tänk er om exempelvis soldater eller brandmän hade saknat denna koppling till något större, att de hade låtit rädslan vinna. Det är inte så att dessa människor längtar efter smärta eller risker, men de har en välförankrad tro om att de kan göra stordåd genom att se förbi detta.

DIN ACTION PLAN I 4 STEG

Vi behöver inte jobba inom ovan professioner för att inse hur viktig rädsla är och vår hantering av denna. Tänk dig skillnaden på ditt liv när du vågar sätta efter saker, när du vågar uttrycka dig själv fullt ut, när du slutar skjuta upp saker, osv osv. Så hur gör du för att övervinna dina ”tänk-om-rädslor”?

  1. Vad är dina rädslor? Sitt ner i tystnad och skriv ner.

Det är svårt att hantera en helt osynlig ”opponent”. All möjlighet till förändring ligger i att först medvetandegöra.

  1. Omformulera. Tänk om du vände på dina ”tänk-om”, det vill säga istället för att fokusera på det negativa som skulle kunna ske funderade på hur det skulle kännas för dig om bästa tänkbara situation faktiskt kunde ske. Det handlar inte om att vara naiv, utan mer om att försätta kroppen i ett känslotillstånd som gynnar dig för att faktiskt kunna se förbi den passiviserande rädslan.

3. Möt dina rädslor med smarta frågor. Exempelvis;

– Jag vill uppnå X men Y hindrar mig. Vad behöver jag hantera/lära mig/ta hjälp med/omformulera för att kunna möta denna rädsla på ett sätt som tar mig framåt?

  1. Daglig action. Hur små stegen än må vara leder de till något som inom psykologin kallas för ”kompetens-självförtroende-loopen”. Att göra något på daglig basis leder till momentum, mer momentum leder till mer självförtroende och mer självförtroende leder till mer kompetens. Mer kompetens genererar mer självförtroende. Du hajar.

Slutligen, kom ihåg att rädslor är dina egna konstruktioner och att du genom att försöka möta dessa – OAVSETT hur många missar du gör, eller hur långsamt det än går – ALLTID kommer att ligga långt före de som inte ens försöker.

Relativt nyligen insåg jag att en av mina största bromsande rädslor inte handlade om det jag alltid tidigare trott. Jag trodde att anledningen bakom att jag sköt upp saker, inom ett viktigt område för mig, hade att göra med min rädsla för att misslyckas. Det visade sig handla om det motsatta. Rädslan för att faktiskt lyckas. Det medföljande ansvaret och blottandet det skulle innebära av mig själv. Den insikten hjälper mig enormt idag, även om jag då och då faller tillbaka i att låtsas något annat.

Kommentera nedan en rädsla du tampas med eller har överkommit.