Finns det någon mer påträngande känsla än den vi har i bakhuvudet när vi gör annat än vad vi ”borde”? Till och med i skrivande stund sitter jag personligen och skjuter upp dagens huvuduppgift. Hur mycket jag än uppskattar att tänka kring och formulera ett, förhoppningsvis användbart, inlägg – går det inte att undkomma den lilla kanten av skam för uteblivandet av huvuduppgiften. Anledningen att detta inlägg fortsätter är min övertygelse i att vi alla hamnar här, mer eller mindre ofta, och att det finns smarta strategier för omfokusering.

För att överhuvudtaget ta oss an en uppgift behöver den i grund och botten ha värde för oss. Check på den – så varför skjuter vi upp även saker som bestämt är viktiga för oss? De två huvudsakliga anledningarna bakom detta är;

– uppgiften är FÖR svår

– uppgiften är FÖR tråkig

Det låter som väldigt enkla förklaringar, eller hur? Men tänk efter på senaste gången du upplevde dig själv vara i ett så kallat ”flow state”. En enhet av tid under vilken uppgiften framför dig kändes utmanande på precis rätt sätt – och/eller lustfylld. Vi vill att uppgiften UTMANAR oss men inte KROSSAR oss. Om uppgiften inte är tillräckligt rolig eller lustfylld är det mycket enklare att välja annan sysselsättning för stunden.

Låt mig gissa att du under denna läsning fick åtminstone 1-3 ärenden eller uppgifter som dök upp i ditt huvud – dina to do’s. Så, vad du gör nu är följande;

– Kolla av vilken av dessa 2 anledningar, för svår och/eller för tråkig, som stämmer in på dina utmaningar

– Ställ nu frågan till dig själv om hur du skulle kunna bryta ner och förenkla en FÖR svår uppgift, och/eller hur du skulle kunna göra uppgiften roligare och mer lustfylld

Får du inte till det? Då kanske det inte är en uppgift som du ens ska ha på din lista från första början. Men det är ett annat kapitel. Grabba tag i block och penna, gör detta nu och märk hur uppskjutandet plötsligt blir tvungen att stå till sidan. 10 poäng till dig för en ny superkraft.

Dina tankar och reflektioner kring detta? Would love to hear them 🙂 Skriv i kommentarer!

2 svar

 1. Om det gäller uppskjutande av plugg då? Väldigt tråkigt och svårt i vissa stunder och ännu svårare att bryta ner till en enklare, mer roligare och lustfylld uppgift. För det är sannerligen en uppgift som måste vara på ens lista!

  Ser fram emot nästa inlägg!

  1. Bra fråga Melissa, mycket igenkänning också!

   När det gäller uppgifter som är ingår i en större strävan tror jag det viktigaste är att ofta återbesöka motiven bakom att detta är ett “måste” som du har antagit. Vilka önskvärda känslor finns med i din bild av att genomföra denna strävan?

   Ett annat sätt att få något mer lustfyllt kan vara att tänka på omständigheterna runt uppgiften, dvs; om jag ändå ska genomföra uppgift X som kanske inte är speciellt flexibel, på vilket sätt kan jag göra processen runt mer njutningsfull?

   För mig kan det exempelvis vara att jag på förhand bestämmer vad mina pauser i uppgiften ska innehålla som jag kan se fram emot, typ kort stretch samtidigt som jag brygger en god kopp kaffe.

   I korthet, ställ många frågor till dig själv kring processen, för du kommer onekligen att sitta på de bästa svaren som är relevanta för dig 🙂

   Tack, och tack för en högst relevant fråga! Lycka till med plugg.